🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как да направим по-пълноценни ежедневните разходки с кучето?

Ежедневните разходки на кучето не бива да се свеждат само до това животното да се изходи и да изгори малко калории.

Те са още форма на социализация и умствено стимулиране. Имат силата да влияят положително на емоционалното състояние на кучето и засилват връзката със стопанина.

Предлагаме ви няколко интересни идеи, с които ще направите разходката на своя любимец много по - приятна и пълноценна. Ето ги и тях:

Оставете кучето да се наслаждава на миризмите

Вместо да бързате по време на разходка, позволете на кучето си да "инспектира"  и проучи интересните миризми, които открива по пътя . За по - възрастните кучета или тези с ограничена подвижност това е много важно, тъй като тези животни не могат да покриват големи разстояния.

Какви миризми събуждат интереса на кучетата? Нашите космати приятели често проверяват миризмите от урина на други кучета и обичат да поставят върху тях своите собствени миризми (т.нар. маркиране на територия).

Душене на миризми разходка кучеКогато кучето започне да души дадено място, то събира информация, например кой е бил на това място, какво е правил и на къде се е отправил.

За нас хората е непонятно какво толкова привлича кучетата например към миризмата на изпражнения в тревата. Търсенето и намирането на такива миризми обаче е нещо съвсем нормално за едно куче и те го правят напълно инстинктивно. Подушването на различни миризми успокоява кучетата и ги стимулира умствено.

Поддържайте връзката с кучето си

Кучетата понякога игнорират човека от другия край на каишката, защото в определени моменти обкръжението им се струва по - интересно от хората. Една от основните причини за това сме ние. Когато говорим по телефона по време на разходка или мислено сме на друго място, е нормално да пропуснем някои важни за животното моменти.

Кучето търси контакт с очите и иска да бъде близо до вас, но когато хората са "отнесени" те също започват да се интересуват повече от заобикалящата ги среда, отколкото от стопаните. Запазването на вниманието върху кучето по време на разходка е много важно. Ако не му обръщате достатъчно внимание не бива да ви учудва факта, че и то ви игнорира по време на разходките.

След като спечелите вниманието на кучето, разходката става много по - лесна и забавна. Един от начините да поддържате жив интереса на кучето по време на разходка е като често сменяте посоката на движение.

Използвайте дума за команда, като например "завий" и дайте награда на кучето всеки път, когато се ориентира правилно и се движи близо до вас. Награждавайте животното, когато гледа във вашата посока или търси контакт с очите ви. Това ще повиши готовността на кучето да си взаимодейства с вас.

Направете нещо ново

Рутината води до скука и може да повлияе негативно на кучето ви. Един от начините да се справите с този проблем е като променяте маршрута на разходките и периодично посещавате нови места.

Стари хора разхождат кучеМоже да се разхождате по стария маршрут, но като променяте посоката на движение. Заведете животното на по - далечни и интересни места. Например на излет в близката гора или планина, някой по - далечен парк, който не сте посещавали до сега или го вземете с вас по време на семейната почивка на морето.

Новите гледки, миризми и звуци стимулират ума на кучето и подобряват неговото психическо и физическо състояние.

Бъдете по - социални

Разходките са страхотен начин да обогатите социалните умения на кучето. Позволете на животното да вижда, помирисва и да се разхожда сред други хора и кучета. Това обогатява много животните. Социалните контакти им помагат по - лесно да разбират и реагират на езика на тялото, независимо дали става въпрос за хора или други кучета.

Ако кучето ви обича много социалните контакти с други кучета, потърсете защитено място предназначено за домашни любимци и го оставете да се налудува с другите животни. Можете да организирате и съвместни разходки с ваши приятели и познати, които също имат кучета.

Ако кучето обича повече компанията на хора, може да поканите ваши приятели да ви придружат по време на разходката или да потърсите магазини или ресторанти, в които не е забранено да доведете и домашния си любимец.

Добавете рутинни упражнения

Добавянето на физически упражнения по време на разходка помага на кучето да изгори излишните калории и подобрява неговото психическо състояние. Преди да добавите ново упражнение е добре да се консултирате с ветеринар, особено ако кучето страда от някакви физически ограничения.

Обикновено местата, на които разхождаме домашния любимец са пълни с естествени предизвикателства. Физически упражнения кучеТова могат да бъдат хълмове, стълби и други препятствия, които да карат мускулите да работят по - интензивно. Редувайте спокойна разходка с тичане и търсете места, на които кучето може да тренира своята координация, баланс и сила.

Консултирайте се с ветеринар или специалист по поведението на кучета, какви упражнения са подходящи за вашата порода и колко често да ги изпълнявате.

Снимки: hippocraticpost.com, brainson.org, sott.net, express.co.uk, sheknows.com
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Stanislav

Здравейте. Имам четри месечен лабрадор. Все още не излизаме на разходка, защото още не е сложена третата ваксина. Има различни играчки за дъвчене. Някой от тях съм купил други той сам избра за игра. Как да го накарам да спре да гризе дървените мебели? Благодаря.

Виж още отзиви
Коментирай
loading...