🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да предпазим домашния си любимец от 6-те най - големи опасности през зимата?

С настъпването на зимата домашните любимци и най - вече кучетата са изложени на чести, понякога невидими рискове, за които трябва да сте информирани.

Ако предприемете някои превантивни мерки, вие и вашият домашен любимец ще се справите много по - лесно с най - студените дни от годината. Представяме ви 6 проблемни зимни ситуации, които могат да бъдат потенциално опасни за вашия домашен любимец.

Открит огън

Дръжте домашния си любимец далеч от всичко, което гори, включително камини, свещи, печки на дърва или други отоплителни уреди.

Очевидна е опасността, че пламъците могат да изгорят или подпалят козината на животното. Освен това те са изложени и на риск от вдишване на опасни количества дим.

Някои домашни любимци се привличат от топлината и трептенето на огъня. Затова винаги трябва да "хвърляте по едно око" на животните, когато се намират в близост до открит огън.

Отравяне с химикали

Химикалите, използвани за разтапяне на леда и снега, течностите за чистачки и антифриза, са сред най - опасните неща, които дебнат животните през зимата. Токсичните съставки като метан и етиленгликол могат да доведат до трайно увреждане на бъбреците.

Куче се разхожда през зиматаПоглъщането на метанол обикновено води до летаргия, повръщане и гърчове. Домашните любимци могат да бъдат привлечени от сладкия вкус и мирис на антифриза.

Ако се стигне до поглъщане на антифриз, се появяват симптоми като повръщане и загуба на координация в рамките на един час. Ако се съмнявате, че домашният ви любимец е консумирал антифриз, трябва незабавно да го заведете във ветеринарна клиника.

Солите, използвани за обработка на заснежени и заледени участъци, могат да полепнат по лапите на кучета и котки, докато ги извеждате навън.

Това може да доведе до рани по лапите или отравяне, ако животното има навика да си облизва лапите. Затова винаги след разходка навън в снега почиствайте лапите на животното с топла вода и ги подсушавайте с кърпа.

Хипотермия и измръзване

Куче с обувки през зиматаКучето ви може да обича да си играе в снега, но това не означава, че е защитено от влиянието на студеното време. Всяко куче се нуждае от някакъв вид защита от вятър, дъжд, сняг и студ.

Малките породи, старите кучета и тези с тънък слой козина са особено податливи на хипотермия и измръзване.

За тези кучета е добре да използвате ботушки, палта и пуловери, които да ги топлят, особено когато излизате на разходка.

Животните, които живеят на двора, трябва да имат добре изолирана къщичка с одеяло и сено, за да могат да поддържат здравословна температурата на тялото си.

Проверявайте редовно дали животното има достъп до прясна вода, която да не е замръзнала.

Отравяне с въглероден оксид

Пещите, газовите котлони или керосиновите отоплителни уреди могат да излъчват токсични нива на въглероден оксид, ако се стигне до теч.

Това е много опасно, както за домашните любимци, така и за вашето семейство. Присъствието на животното в гаража, докато например автомобила е запален, също може да доведе до отравяне с въглероден оксид.

Добра идея е да инсталирате в къщата си детектори за въглероден оксид като добро средство за защита на всички обитатели на дома.

Двигателя на колата

През зимата бездомните котки често се сгушват под калниците на колите в търсене на удобно и топло място за спане. Особено когато колата е работила до скоро и двигателят все още е топъл.

Често обаче след работа ни се налага отново да използваме колата, а това може да причини контузия или дори смърт на някое коте, задрямало върху гумите.

Затова огледайте автомобила за наличие на пухкаво гостенче, което е дошло да се постопли.

Кафе и шоколад

Кафето и шоколадът, които по време на празниците са така лесно достъпни у дома, всъщност са токсични за домашните любимци.

Шоколадът съдържа теобромин, който може да предизвика гърчове и дори смърт, ако се консумира от кучета. Дори съвсем малко шоколад е в състояние да предизвика нежелани реакции при малките кутрета.

Симптомите на отравяне с шоколад включват повръщане, диария, мускулни тремори и неритмична или ускорена сърдечна дейност.

Кофеинът в кафето може да доведе до припадъци, нарушения на сърдечния ритъм и дори смърт. За да избегнете спешните посещения при ветеринарен лекар, се постарайте да държите кафето и шоколада на места, недостъпни за домашния ви любимец.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...