🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как да предпазите себе си и своя любимец от Салмонелоза? Полезни съвети

Салмонелозата (наричана разговорно още "Салмонела") е болест, която се предава от животни на хора и от хора на хора, посредством фекално-орален път.

Бактериите са много устойчиви и могат да живеят в изпражненията на домашните любимци в продължение на 4 до 6 седмици (и повече), след заразяването.

Заразените домашни любимци може да не проявят никакви явни симптоми на заболяването. Поради това е много трудно да се определи дали животното е заразено със Салмонела.

Представяме ви 6 полезни съвета, които могат да предпазят вас и домашния ви любимец от това заболяване:

1. Почиствайте добре след като животното се изходи. Ако имате куче използвайте найлонова торбичка, за да вземете изпражненията от двора или парка, където разхождате животното. Поставете изпражненията в торбичката и я затворете плътно. След контакт с фекалии от животните трябва добре да измиете ръцете си със сапун и вода.

***

2. Мийте ръцете си винаги след като храните животното, дори когато му дадете само едно лакомство.

***

3. След всяко хранене измивайте купичката на домашния си любимец. Редовното миене на купичката за вода също се препоръчва.

***

4. Ако прехвърляте храната на домашния любимец в някакъв контейнер за съхранение, гледайте да не смесвате различни храни. Контейнера трябва да е измит и подсушен добре, преди да сложите храна в него.

***

5. Избършете и измийте добре мястото, където вашия домашен любимец обича да похапва храната си. Може да използвате и някакъв почистващ препарат, за да сте сигурни, че всичко е добре почистено.

***

6. Не давайте сурово месо на любимеца си, поради риск от заразяване. То може да стане ако животното, от което е добито месото е било заразено. След като попаднат в организма, салмонелите се размножават, отделяйки вещество (ендотоксин), което води до отравяне на организма.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...