Как да предпазите себе си и своя любимец от Салмонелоза? Полезни съвети

Как да предпазите себе си и своя любимец от Салмонелоза? Полезни съвети

Салмонелозата (наричана разговорно още "Салмонела") е болест, която се предава от животни на хора и от хора на хора, посредством фекално-орален път.

Бактериите са много устойчиви и могат да живеят в изпражненията на домашните любимци в продължение на 4 до 6 седмици (и повече), след заразяването.

Заразените домашни любимци може да не проявят никакви явни симптоми на заболяването. Поради това е много трудно да се определи дали животното е заразено със Салмонела.

Представяме ви 6 полезни съвета, които могат да предпазят вас и домашния ви любимец от това заболяване:

1. Почиствайте добре след като животното се изходи. Ако имате куче използвайте найлонова торбичка, за да вземете изпражненията от двора или парка, където разхождате животното. Поставете изпражненията в торбичката и я затворете плътно. След контакт с фекалии от животните трябва добре да измиете ръцете си със сапун и вода.

***

2. Мийте ръцете си винаги след като храните животното, дори когато му дадете само едно лакомство.

***

3. След всяко хранене измивайте купичката на домашния си любимец. Редовното миене на купичката за вода също се препоръчва.

***

4. Ако прехвърляте храната на домашния любимец в някакъв контейнер за съхранение, гледайте да не смесвате различни храни. Контейнера трябва да е измит и подсушен добре, преди да сложите храна в него.

***

5. Избършете и измийте добре мястото, където вашия домашен любимец обича да похапва храната си. Може да използвате и някакъв почистващ препарат, за да сте сигурни, че всичко е добре почистено.

***

6. Не давайте сурово месо на любимеца си, поради риск от заразяване. То може да стане ако животното, от което е добито месото е било заразено. След като попаднат в организма, салмонелите се размножават, отделяйки вещество (ендотоксин), което води до отравяне на организма.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ...