🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как да премахнете кърлежите и бълхите от кучето?

Кърлежите са едни от най - неприятните и опасни паразити, с които стопаните на кучета могат да се сблъскат. Те се забиват в животното и започват да смучат кръвта му, а това е доста неприятна гледка за всеки стопанин.

За съжаление кърлежите и бълхите са доста често срещан проблем при топлокръвните бозайници.

Кучетата, които са ухапани от кърлежи могат да се разболеят от различни заболявания, ако не бъдат лекувани своевременно. Ето защо, превенцията е от ключово значение при борбата с бълхите и кърлежите.

Тази статия има за цел да ви обясни как безопасно да премахнете кърлежите и бълхите от вашия домашен любимец, как да познавате признаците, че кучето може да има проблем с подобни вредители и как да разпознаете симптомите на някои сериозни заболявания, които се пренасят от кърлежи.

Как да разпознаете дали кучето има бълхи или забит кърлеж?

За щастие бълхите и кърлежите са видими за човешкото око, но са доста дребни и често остават незабелязани, особено при кучета с по - плътна козина. Затова ви представяме някои симптоми, които могат да ви подскажат, че кучето има проблеми с ектопаразити.

Кърлежи

Кучетата ухапани от кърлежи не показват никакви видими признаци, че има нещо нередно. Когато отначало кърлеж се забие в кожата, той е много малък (колкото глава на кърфица), но постепенно нарастват и могат да достигнат размера на малко гроздово зърно и повече.

Ако забележите нещо подозрително в козината на кучето си, не забравяйте да проверите за кърлежи. Кърлежите се забелязват по - лесно при късокосместите породи.

Кучета, които имат няколко забити кърлежа могат да загубят апетит, да изпаднат в летаргия и дори да изглеждат депресирани. Затова ако забележите, че кучето е променило обичайното си поведение е добре да го проверите за паразити.

Как да премахнем кърлеж от куче?

В миналото ветеринарите са съветвали хората да правят редица различни неща, за да премахнат правилно кърлежите от кучето. Методи като намазване с лак за нокти или потапяне в друго вещество не са много ефективни. Най - важното нещо е да премахнете целия кърлеж, включително главата!

Как се премахва кърлеж от кучеКак да махна кърлеж от кучеКупете си качествени пинсети или специален инструмент за отстраняване на кърлежи. Добре е да носите и латексови ръкавици. Кърлежите предават много болести, затова трябва редовно да проверявате вашия космат приятел.

За да започнете локализирането на паразитите внимателно разтворете козината, за да огледате добре кожата. Ако забележите кърлеж, с другата ръка поставете пинсетите около главата на кърлежа, колкото е възможно по - близо до кожата и внимателно, но здраво издърпайте кърлежа право нагоре.

Бъдете внимателни да не дърпате кърлежа настрани, защото може да откъснете тялото му, а главата да остане под кожата. Кърлежите са доста трудни за убиване, затова не може просто да ги изхвърлите в кошчето. Пуснете ги в тоалетната или още по - добре в буркан пълен с алкохол.

Добре е да запазите кърлежа известно време и ако кучето развие някаква инфекция да занесете кърлежа с буркана при ветеринар за изследване. Така много по - лесно ще се определи, дали причинителя за болестта е паразита.

Бълхи

Очевидните признаци за наличие на бълхи са, че кучето започва да се чеше и да се ближе, там където е най - вероятно да се намират паразитите – корема, главата, подмишниците, слабините и основата на опашката. Все пак трябва да имате предвид, че не всяко куче с бълхи се чеше, а само тези, които са алергични към слюнката на бълхите. Други признаци са зачервяване и рани по кожата, окапване на козина, обща раздразнителност и безпокойство.

Бълхите се крият под козината и оставят своите изпражнения върху кожата на кучето. Едно куче може да е гостоприемник на стотици бълхи. Бълхите имат много дълги задни крайници, с които скачат на височина до половин метър. Женските снасят яйца, които за кратки срокове могат да се превърнат в хиляди нови бълхи. Цикълът на живот на бълхите от яйце до зрялост е само няколко кратки седмици.

Как да премахнем бълхите от кучето?

Ако кучето вече има бълхи по тялото си, вашият първи приоритет трябва да бъде бързото и ефективно отстраняване. Премахването на бълхи става сравнително лесно (една топла вана е достатъчна). Как се махат бълхи от кучеБълхите бързо ще се удавят, а след това може да използвате локално средство (пудра или пипета за накапване върху кожата), което да унищожи всички останали яйца и ларви и ще предпази любимеца ви за определен период.

Проверете кожата на кучето, за да сте сигурни, че няма останали бълхи. Използвайте и гребен за бълхи, който също подпомага отстраняването на паразитите. Тези гребени имат много финни зъби, които буквално изтръгват бълхите от козината на кучето. За по - сериозно заразяване обаче ще се наложи да посетите професионален грумър.

Там ще заплатите определени средства за противопаразитна вана, но грумъра разполага с всички необходими инструменти, медицински шампоани и специални гребени и четки, които ще накарат вашето кученце да се чувства най - добре.

Разбира се, ако нещата са още по - сериозни ще се наложи да посетите и ветеринар, който да ви посъветва как да проведете лечението, в зависимост от степента на инфекция или заболяване.

Как да предпазим дома си от бълхи и кърлежи?

Третиране на дома и двора

Ако кучето има бълхи или кърлежи по тялото си, бъдете сигурни, че подобни паразити има и в дома ви. Следвайте препоръките изброени по - долу, за да предпазите дома си от паразити:

*Мийте леглото на домашния любимец веднъж седмично - бълхите и кърлежите са най - активни през пролетта. През този период трябва да миете леглото на кучето поне веднъж седмично.

*Често чистете дома с прахосмукачка - бълхите могат да се спотайват в килима или по тапицерията на дивана, затова се препоръчва често да минавате всички повърхности с прахосмукачка, особено ако кучето скоро е било заразено с паразити. Може да използвате и специални спрейове, които убиват бълхите и кърлежите и ще държат дома ви чист в продължение на 2 седмици. Тези химически препарати обаче не се препоръчват, ако в дома ви има и деца!

*Двора трябва да е окосен – ако кучето ви прекарва много време на открито, уверете се, че задния двор не е "хотел" за бълхи и кърлежи. Кърлежите обикновено стоят в края на дълги стръкове трева и чакат някое животно да мине, за да могат да се закачат за него. Затова тревата трябва да е окосена, за да могат кърлежите да търсят своето място другаде.

*Третирайте двора – ако кучето ви скоро е имало бълхи или кърлежи е добре да напръскате с подходящ препарат вътрешния двор и тревистите места. След пръскане оставете разтвора да изсъхне добре, преди да пуснете отново кучето навън.

Болести, причинени от кърлежи

Кърлежите и бълхите не само носят сериозен дискомфорт за домашните любимци, но и могат да заразят домашния любимец с редица болести. И двата паразита се хранят с кръв и в резултат на това инфекциите, ако не бъдат лекувани, могат да доведат до сериозни заболявания. Запознайте се със следните симптоми, за да сте сигурни, че ще разпознаете евентуалните болести, предадени на кучето ви:

1. Лаймска болест – това сериозно заболяване засяга не само кучетата, но и хората. Обикновено се предава от кърлежи. Лаймската болест се дължи на бактерия, която се предава на гостоприемника, когато кърлежа пробие кожата. Симптомите понякога се проявяват месеци след ухапването.

Очевидните признаци на лаймска болест при кучетата включват – повишена температура, подути лимфни възли, загуба на апетит и обща летаргия. Ветеринар може да тества кучето за наличие на болестта, а лечението с антибиотици обикновено е много успешно, когато заболяването бъде хванато навреме. За щастие болестта се предава само, когато кърлежа е бил на кучето повече от 48 часа. Затова, ако го намерите и премахнете бързо, не би трябвало да има проблеми.

*Всичко за Лаймска болест при кучето: ТУК

2. Анемия, вследствие на ухапвания от бълхи – това сериозно състояние се проявява, когато кучето има толкова много бълхи, че губи значителни количества кръв. За съжаление, анемията може да бъде фатална. Някои стопани изобщо не разбират, че кучетата им имат бълхи, тъй като те не се чешат, защото не са алергични към слюнката на паразитите.

Младите и възрастни кучета са най - податливи към подобна анемия, затова незабавно потърсете ветеринар, ако подозирате нещо нередно. Основните симптоми са бледи венци и летаргия. Лечението е от ключово значение и може да включва добавки с желязо или в много тежки случаи дори кръвопреливане.

3. Алергичен дерматит, причинен от бълхи – това заболяване не е толкова тежко като лаймската болест или анемията, но е най - честият дерматологичен проблем при кучетата и може да доведе до инфекция. Тези кучета са алергични към слюнката на бълхите и затова се чешат и капят, за да изпитат някакво облекчение. Ако не се лекува, дерматитът може да доведе до окапване на козината, зачервена кожа и невротично поведение.

4. Тении – има определен вид тения, която настъпва, когато кучето погълне заразени бълхи. Това е доста обичайно при кучетата, които се облизват за облекчение на сърбежа. Тенията живее в червата на кучето и може да достигне дължина от 60 - 70 см. Кучета с подобен здравословен проблем ще започнат да губят тегло, въпреки че се хранят нормално. За щастие има много медикаменти, които лекуват този тип тения.

Как да предпазим кучето от паразитиКърлежите и бълхите са нежелани гости в нашия дом и със сигурност още по - нежелани по нашите домашни любимци. Тези паразити се разпространяват най - много през топлите месеци, но е добре да се прави профилактика целогодишно.

Ежедневната проверка на козината и държането на домашния любимец колкото е възможно повече на закрито (в най - активните за паразитите периоди) е най - ефикасния и евтин начин за превенция.

Кучетата могат да развият сериозни заболявания от бълхите и кърлежите, затова вие имате голяма отговорност да се заемете сериозно с профилактиката и превантивните мерки, които да минимизират риска от заразяване и развитие на тези паразити.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

3.
off
2. д-р БауБау
До 1. Милена - ако кучето не е от дребна порода, няма опасност, стига къщичката да е на закрито място и в нея да има достатъчно постеля, която да го пази от студа!
1. Милена
Моето куче вече е на 6години то живееше с мене в Апартамента спеше до мене и на топло а сега от Една година е на вънка и тича около къщата има ли опасност да истине когато затрупа снега
Виж още отзиви
Коментирай
loading...