Как да се грижим правилно за кучето през зимата?

Как да се грижим правилно за кучето през зимата?

През зимата има дни, в които времето навън е толкова студено, че не е подходящо нито за хора, нито за животни.

Въпреки това, кучетата имат своите нужди и трябва да излизат поне за кратко навън поради две основни причини:

1. Имат нужда от упражнения и разходка.
2. Имат нужда да ходят до тоалетна.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат по - лесно да изкарате зимата със своя домашен любимец:

1. Още от рано трябва да започнете да тренирате кучето на някои упражнения, които ще са ви полезни през зимата. Добре е преди зимата за заведете кучето на обстоен профилактичен преглед, за да се види дали страда от нещо, което да го направи по - уязвимо през зимата.

Например кучетата с артрит са по - уязвими на студено време и може да имат нужда от противовъзпалителни медикаменти. Кучетата с проблеми в уринирането също изпитват сериозни проблеми, защото големия студ може да доведе до инфекции на пикочния мехур.

2. Обърнете специално внимание на любимците в напреднала възраст и тези със здравословни проблеми. Животните с по - малко телесни мазнини не могат да издържат дълго време на ниски температури. С напредването на възрастта кучетата губят мускулна маса и телесни мазнини и не могат да понасят студа, както са го правили на младини.

3. Независимо от възрастта и здравословното състояние на кучето е добре да го обличате с топли дрехи през най - студените дни от годината. Пуловер и кучешки ботушки са добър избор, който идеално ще предпазва кучето. Ботушките ще предпазят кучето от солта и химикалите разпръсквани по улиците и тротоарите.

4. Ако навън има силен снеговалеж е добре да вземете голям чадър за разходката. Все пак колкото по - суха е разходката, толкова по - приятна ще бъде и за двама ви.

5. Подобрете кръвообращението на кучето. Веднага след като се върнете от разходката забършете кучето със суха кърпа, дори ако козината му не е влажна. Разтриването с кърпата подобрява кръвообращението и затопля по - бързо тялото на животното.

6. Ако кучето живее навън, осигурете му подходяща къщичка, разположена на сухо и защитено от вятър място. Кучето не трябва да спи директно върху земята, а върху някаква подложка, за да не губи много телесна топлина. Редовно проверявайте дали водата му за пиене не е замръзнала.

7. Не правете прибързани заключения. Много хора смятат, че кучетата с по - гъста козина са защитени от студа. В това има доста истина, защото например хъскито е много по - добре защитено от студа от лабрадора например. Екстремните зимни температури обаче излагат на риск дори кучетата с много дебела и двуслойна козина.

3.5, 2 гласа
прегледи 3266

Препоръчани продукти

Подобни статии

Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ...