🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да се справим с алергиите, които могат да ни причинят домашните любимци? Полезни съвети.

Домашните любимци са невероятно лоялни приятели. Прекарвайки повече време с тях ние повишаваме нивата в мозъка на хормоните на щастието - допамин и серотонин.

Животните са идеални приятели за възрастни хора и деца, но хората страдащи от алергии към домашни любимци могат да изпитват някои трудности при съвместното съжителство.

Непрекъснатото кихане, дразнене на кожата, сълзене на очите и астматични пристъпи могат лесно да засенчат всички предимства на домашните любимци.

Алергичните реакции се предизвикват най - вече от т.нар. "пърхот" на домашните любимци - миниатюрни парченца кожа, които се отделят от кучета, котки, птици, гризачи и други пернати или космати животни. Друг причинител на алергии може да са различни протеини, срещащи се в слюнката на животното и други секрети.

За съжаление котките обикновено са най - големия виновник, когато става въпрос за протеинови алергични реакции. Освен това котешкия пърхот е толкова ситен и труден за премахване.

Стероидните инжекции и лекарствата са най - добрия начин за справяне с алергиите причинени от домашни любимци, но може би ще ви е интересно да научите и някои алтернативни методи.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да минимизирате алергичните реакции и ще ви помогнат да съжителствате нормално с домашния любимец. Не забравяйте, че трябва веднага да се консултирате с личния си лекар, ако се появят някакви симптоми на алергия, причинена от животните!

Не позволявайте на домашния любимец да влиза в спалнята

Алергия към животниАко сте от хората, които са склонни към алергия, но въпреки това имате животинче у дома, е важно да спазвате тази дистанция по време на спане. Превърнете спалнята си в зона без животни и ще намалите значително алергичните реакции.

По този начин алергените няма как да се озоват на вашите възглавници и чаршафи, причинявайки неприятно нощно кихане и подсмърчане. Може да си купите и антиалергичен матрак за допълнителна защита.

Снабдете се с HEPA филтър

HEPA филтрите са специално проектирани да изсмукват микроскопичните и причиняващи алергия замърсители от дома. Те помагат за премахването на полени, прах и пърхот от въздуха, който дишате. Филтъра е много ефикасен и значително по - надежден от де-йонизаторите и пречиствателите, които освобождават озон и задълбочават алергиите.

Редовното почиствайте дома

Алергична съм към кучеАко страдате от алергия не е препоръчително да имате килими в дома си. Ако все пак няма как да промените подовата настилка се препоръчва по - често да почиствате с прахосмукачка.

Редовно почиствайте меката мебел, забърсвайте праха, почиствайте стените и стълбищата, сменяйте леглото на домашния любимец поне веднъж месечно. Ако можете да си го позволите, заменете килимите с някаква твърда настилка.

Редовно мийте ръцете си

Защо да си мием ръцетеЧестото миене на ръцете и лицето е много по - ефективно от постоянните бани на домашния любимец. Къпането на животното ще намали количеството на алергените, но положителните резултати ще траят само няколко дни.

Котките например едва ли ще бъдат много щастливи от честите бани. Затова вместо да измъчвате домашния любимец, мийте ръцете си по - често.

Използвайте медикаменти, когато е необходимо

Антихистамините и други подобни лекарства могат да облекчат леките форми на алергия, като сълзене на очите, хрема, хрипове, стягане в гърдите и запушен нос. Консултирайте се с вашия личен лекар кое е най - подходящото лекарство за вас.

Вземете си друг домашен любимец

Ако всички опити за справяне с алергията са безрезултатни, може да се наложи раздяла с домашния любимец. В такъв случай трябва да помислите за друг вид домашни любимци, за предпочитане без пера или козина. Гущери, рибки, змии, костенурки и гекони са няколко добри алтернативни възможности.

Ако обичате косматия си приятел, не се отказвайте и не губете надежда. Може би просто трябва да направите няколко промени в начина си на живот, за да изпитате радостта от съвместния живот с домашния любимец.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. Никол 17 - пърхута при кучето изглежда по същия начин, както при хората. Най-добре се забелязва на по-тъмните породи. Сърбеж може и да няма, но ако има пърхут, при разгръщане на козината се вижда, особено ако бъде разресана.
1. Никол 17
Как се проявява пърхот, тоест кучето е болно няколко дни без да знае и после ознава и започва да го сърби или каквото прави,или не прави това?Май,че не обясних точно... УФ!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...