Как да държим котката далеч от коледното дърво?

Как да държим котката далеч от коледното дърво?

Най - добрият вариант е да поставите коледното дръвче на място, недостъпно за котката. Изберете стая с плътно затварящи се врати. По този начин лесно ще ограничите достъпа на котката до елхата, когато не сте наоколо.

Може да оградите дървото с прозрачно или цветно фолио, станиол или друг шумолящ материал. Котките не понасят ходенето върху такива материали.

Освен това цветното фолио може да пасне идеално на празничния декор.


Играйте си с котката далеч от коледното дърво. Може да използвате интерактивни играчки, лазерна показалка и други.

Дори младите котки прекарват по - голяма част от деня си в спане, затова ако изхабят енергията си в игра далеч от дървото е много по - малко вероятно да проявят някакъв интерес към него.

Може да използвате и така наречените хранителни пъзели (играчки със скрита в тях храна). Колкото повече котката е заета в това да работи за храната си, толкова по - малко време ще й остава да се занимава с други пакости.

Не бива да подплашвате и гоните котката, когато се навърта около дървото. Стресираните котки са по - предразположени към болести и проблеми с поведението, като изхождане извън пясъчника например.

По този начин може да решите един краткосрочен проблем, но да създадете траен проблем, което при всички положения не е много добра идея.

Ако нито един от изброеното по - горе съвети не помага, винаги може да вземете храна, вода, играчки и пясъчник и да преместите котката в отделна стая, докато мине  коледния сезон. Котката ще се чувства добре, стига да отделяте достатъчно време всеки ден да си играете с нея.

Обикновено проблемите с котки, които се катерят по коледни дървета са характерни за малките котенца и младите животни.

С течение на годините котките губят интерес към коледните дръвчета и е много по - малко вероятно да имате подобни проблеми с една възрастна котка.

5.0, 1 гласа
прегледи 1043

Препоръчани продукти

Подобни статии

Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ...