🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да евакуираме безопасно домашните си любимци в случай на природно бедствие?

В последните години в България и по целия свят природните бедствия непрекъснато се увеличават.

Земетресения, наводнения, пожари, урагани и др. заплашват живота и имуществото на милиони хора по Земното кълбо всяка година.

Тези катаклизми ясно ни напомнят колко е важно да имаме план за евакуация, така че заедно със своите домашни любимци да отидем на безопасно място по време на бедствията.

Преди да настъпи бедствието

Една от най - важните стъпки за справяне с природни бедствия е предварителното планиране. Простички неща, като например редовната ваксинация на животните, могат да бъдат изключително полезни, когато внезапно трябва да се евакуирате от дома си.

Добре е да имате предварително подготвена раница с неща от първа необходимост, които да са ви достатъчни за първите 3 до 7 дни от евакуацията.

Ако все още нямате такава раница, е добре да започнете да я подготвяте, веднага след като разберете, че бедствената ситуация е неизбежна.

Добре е да имате клетка за домашния любимец и той да е чипиран, защото по време на бедствие животните изпитват голям стрес и е малко вероятно да отговарят на вашите команди.

Евакуиране с домашните любимци

Най - добрият начин за справяне с непредвидената ситуация е като направите всичко възможно да се евакуирате заедно с домашните любимци.

Не очаквайте аварийните служби да свършат вашата работа. Трябва да направите всичко възможно да вземете животните с вас, когато се евакуирате.

Списък с необходимите неща при евакуация

  • Храна и вода – трябва да имате голям запас от храна и вода за вас и домашния любимец. В зависимост от вида на бедствието запасите ви могат да бъдат за няколко дни или за период до един месец.
  • Оригинал и копие от паспорта на домашния любимец – добре е също така на нашийника на животното да има актуална информация за него и телефон за връзка както с вас, така и с някой близък приятел в близък район извън бедствието, в случай че вашият мобилен телефон е изключен. Добре е и животното да бъде чипирано, защото по този начин лесно ще бъде локализирано, в случай че се изгуби в суматохата.
  • Клетка за животни – всеки домашен любимец се нуждае от клетка, за да е в безопасност по време на евакуацията, особено когато се пътува в затворени помещения, заедно с други домашни любимци.
  • Лекарства – не забравяйте да вземете медикаментите, които са предписани на домашния ви любимец. Те могат да бъдат от решаващо значение за здравето и живота му.
  • Здравен картон на животното – добре е да имате под ръка списък с всички ваксинации и манипулации, които са правени на домашния ви любимец.
  • Основни принадлежности на животното – това могат да бъдат битови предмети като купичките за храна и вода, тоалетната на животното, каишка, нашийник, любими играчки за дъвчене и т.н.

Когато нямате друг избор, освен да оставите животните

Ако нямате възможност да вземете домашен любимец със себе си, може да потърсите някой безопасен приют за животни в близост до дома ви.

В случай на наводнение изберете помещение на по – висок етаж, ако е възможно. Препоръчва се да оставите храна и вода в дома за животното, поне за 2 седмици. Животните могат да издържат дълго време без храна, но без вода могат да оцелеят по – малко дни.

Връщане у дома след бедствието

Даже и след като всичко страшно е отминало, все още има редица мерки за безопасност, които собствениците на домашни любимци могат да предприемат, за да гарантират безопасността на животните.

Добре е първите няколко дни животните да бъдат държани само в закрити помещения, докато ситуацията се нормализира напълно. След бедствие средата, в която живеете, може да е значително променена и това да дезориентира домашния любимец.

Преди да пуснете животното свободно из дома, проверете за някакви потенциално опасни предмети наоколо. Проверете и оградата на двора за евентуални повреди, преди да изкарате домашния любимец да си играе в двора.

 

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...