Как да евакуираме безопасно домашните си любимци в случай на природно бедствие?

Как да евакуираме безопасно домашните си любимци в случай на природно бедствие?

В последните години в България и по целия свят природните бедствия непрекъснато се увеличават.

Земетресения, наводнения, пожари, урагани и др. заплашват живота и имуществото на милиони хора по Земното кълбо всяка година.

Тези катаклизми ясно ни напомнят колко е важно да имаме план за евакуация, така че заедно със своите домашни любимци да отидем на безопасно място по време на бедствията.

Преди да настъпи бедствието

Една от най - важните стъпки за справяне с природни бедствия е предварителното планиране. Простички неща, като например редовната ваксинация на животните, могат да бъдат изключително полезни, когато внезапно трябва да се евакуирате от дома си.

Добре е да имате предварително подготвена раница с неща от първа необходимост, които да са ви достатъчни за първите 3 до 7 дни от евакуацията.

Ако все още нямате такава раница, е добре да започнете да я подготвяте, веднага след като разберете, че бедствената ситуация е неизбежна.

Добре е да имате клетка за домашния любимец и той да е чипиран, защото по време на бедствие животните изпитват голям стрес и е малко вероятно да отговарят на вашите команди.

Евакуиране с домашните любимци

Най - добрият начин за справяне с непредвидената ситуация е като направите всичко възможно да се евакуирате заедно с домашните любимци.

Не очаквайте аварийните служби да свършат вашата работа. Трябва да направите всичко възможно да вземете животните с вас, когато се евакуирате.

Списък с необходимите неща при евакуация

  • Храна и вода – трябва да имате голям запас от храна и вода за вас и домашния любимец. В зависимост от вида на бедствието запасите ви могат да бъдат за няколко дни или за период до един месец.
  • Оригинал и копие от паспорта на домашния любимец – добре е също така на нашийника на животното да има актуална информация за него и телефон за връзка както с вас, така и с някой близък приятел в близък район извън бедствието, в случай че вашият мобилен телефон е изключен. Добре е и животното да бъде чипирано, защото по този начин лесно ще бъде локализирано, в случай че се изгуби в суматохата.
  • Клетка за животни – всеки домашен любимец се нуждае от клетка, за да е в безопасност по време на евакуацията, особено когато се пътува в затворени помещения, заедно с други домашни любимци.
  • Лекарства – не забравяйте да вземете медикаментите, които са предписани на домашния ви любимец. Те могат да бъдат от решаващо значение за здравето и живота му.
  • Здравен картон на животното – добре е да имате под ръка списък с всички ваксинации и манипулации, които са правени на домашния ви любимец.
  • Основни принадлежности на животното – това могат да бъдат битови предмети като купичките за храна и вода, тоалетната на животното, каишка, нашийник, любими играчки за дъвчене и т.н.

Когато нямате друг избор, освен да оставите животните

Ако нямате възможност да вземете домашен любимец със себе си, може да потърсите някой безопасен приют за животни в близост до дома ви.

В случай на наводнение изберете помещение на по – висок етаж, ако е възможно. Препоръчва се да оставите храна и вода в дома за животното, поне за 2 седмици. Животните могат да издържат дълго време без храна, но без вода могат да оцелеят по – малко дни.

Връщане у дома след бедствието

Даже и след като всичко страшно е отминало, все още има редица мерки за безопасност, които собствениците на домашни любимци могат да предприемат, за да гарантират безопасността на животните.

Добре е първите няколко дни животните да бъдат държани само в закрити помещения, докато ситуацията се нормализира напълно. След бедствие средата, в която живеете, може да е значително променена и това да дезориентира домашния любимец.

Преди да пуснете животното свободно из дома, проверете за някакви потенциално опасни предмети наоколо. Проверете и оградата на двора за евентуални повреди, преди да изкарате домашния любимец да си играе в двора.

 

Препоръчани продукти

Подобни статии

Защо котката ми мяука?

Защо котката ми мяука?

Ако някога сте живели с шумна котка със сигурност сте си задавали този въпрос. Защо котката Ви мяука...

Как да изкъпем котката?

Как да изкъпем котката?

Преди да започнете да къпете котката си трябва да сте наясно, че е най - добре да направите това по ...