Как да запознаете куче и котка?

Как да запознаете куче и котка?

Свикнали сме в анимационните филми да гледаме как котките и кучетата постоянно враждуват и си спретват номера. В истинския живот обаче, котките и кучетата са се научили да живеят нормално и да се разбират.

Може би затова милиони собственици на домашни любимци се чувстват спокойни да отглеждат едновременно котки и кучета в своя дом. Това е сравнително лесна задача, стига да се придържате към няколко прости стъпки.

 
При никакви обстоятелства не трябва да оставяте животните да се оправят сами и сами да свикват едно с друго. Това ще стресира животните и няма да има почти никакъв ефект. Трябва да имате предвид, че запознаването на им едно с друго може да бъде много опасно, особено за котката.
 
Някои големи кучета гледат на котките като на плячка, но дори и да не са особено агресивни, кучетата могат да започнат да преследват котката, като я видят да бяга из къщата. Запознаването на котката и кучето трябва да се контролира от вас с грижа и търпение. Ако имате котка и искате да си вземете куче, потърсете такова, което е живяло с други котки или най - добре - да е още бебе, тъй като ще свикне най - лесно.

Ако имате куче и планирате да си купите котка, поработете върху послушанието на кучето си преди да донесете котката у дома. Препоръчително е кучето да бъде обучено да върви с каишка, да сяда и стои на едно място по команда.

Как да запознаем куче и коткаЗа да се чувства котката ви комфортно, тя трябва да бъде допускана само до малка част от къщата по време на ранните етапи на нейното въвеждане. Ако имате още една баня или гостна може да оставите котката там.

По този начин тя ще се чувства сигурно, а и кучето ще свикне с миризмата на котката. Уверете се, че в тази стая има всичко, от което се нуждае котката - храна, вода и пясъчник и, че често я посещава някой от членовете на семейството.

След като котката стои в отделно помещение в продължение на няколко дни, можете да започнете нейното представяне. Поставете кучето на каишка и отворете вратата на стаята. Животните трябва да се виждат едно друго, но не позволявайте на кучето да подгони котката.

Използвайте командата "седни" или "долу", за да стои кучето мирно, докато котката свикне с присъствието му. Не насилвайте ситуацията и ако котката се крие под леглото, не се опитвайте да я вадите. След това наградете и двете животни с лакомства.

Дръжте кучето на каишка в продължение на няколко седмици, когато котката е наоколо. Винаги трябва да следите това котката да има къде да избяга, ако я подгони кучето. Увеличавайте времето, в което двете животни са в едно помещение и винаги ги награждавайте с лакомства, след като ги разделите.

След това вече можете да свалите каишката и да оставите двете животни да започнат съвместния си живот. Когато кучето не закача котката и котката се чувства достатъчно сигурна да излезе на открито, значи двете животни напълно са привикнали едно към друго.

Котка и кучеКолко време ще ви е нужно, за да стигнете до този етап зависи от самите животни. Не трябва да ги насилвате. Не е необичайно кучетата и котките да станат големи приятели и да се радват на присъствието си.

Отделете нужното време, за да свикнат едно с друго. Ако станат приятели котето и кучето ви, ще останат такива до края на живота си.

3.7, 3 гласа
прегледи 7769

Препоръчани продукти

Коментари за Как да запознаете куче и котка?

 1. 4.

  До 3. Анонимен - В повечето случаи е така, но все пак зависи и от породата. Има някои своенравни породи, които не допускат котки до себе си :) Но всичко е доста индивидуално.

 2. 5.

  Ами нашата котка е доста необщителна и не си взимаме куче,защото ни е страх че тя ще го нарани.Котката ни е на 6 години и е доста опасна за куче. Веднъж един приятел ни даде кучето си за един ден и котката ни постоянно го нападаше а кучето се плашеше какво да правим?Имате ли съвети.

 3. 6.

  Моля да ми пишете сега

 4. 7.

  Здравейте итересна тема , и аз да ви споделя , имаси куче и коте разбиратсе страхотно но и при тях си има закон ,,всеки си знае мястото,,кучето ми е вече на 14г. до сега никога сме нямали проблеми със котки въспитахго от малак , много си го обичам и е голяма душица , добродушко е за породатаси , моето мнение е няма лоши кучета има лоши стопани които ги въспитават зле.

 5. 8.

  до Миглена ами...при мен за жалост не е така защото нашата котка е много разглезана и не можем да и угодч а и тч както в друг коментар писах :) не обиаз кучета нито котки просто е такава и мж и аз съм на мнение ,че няма лоши кучета много ще съм благодана ако ми отговорите как да запозная моята котка с куче макара ,че е на 6 и се притеснявам да не нарани кучето понейе е силна а аз искам да си взема малко кученце.

 6. 9.

  Здравейте
  Вчера си взех котка и започнах да ги запознавам. Котето ръмжеше и кучето ми я целуваше но то бягаше. Котето се изплаши и се скри до мен а кучето продължаваше да скимти и да иска да се доближи до нея. Тази идея тук за запознанство е доста добра и се надявам да се получи. :)

 7. 10.

  Здравейте! Имам пераийскикотарак на 3 години и след няколко дни очакваме нов член на семейството- бебе чихуахуа на 40дни. Принеснена съм и не знам как да ги запознаем по възможно най нестресиращия начин за котан. Той е силно привързан най-вече към мен и не знам как ще приеме малкия нашественик. Моля за съвет!

 8. 11.

  До 10. - не се притеснявайте :) На първо време е добре котаракът да не се чувства пренебрегнат, тъй като вероятно вниманието Ви ще бъде концентрирано повече върху грижите за малкото кученце предвид, че е бебе. Опитайте се да обръщате същото внимание, което сте обръщали и преди на котарака. Препоръчително е през първите дни да не остават сами, без Ваш надзор.

 9. 12.

  az 4e pi6a na latinica da ,ama vie s toq bylgarski napravo me ubivate

 10. 13.

  Здравейте, имам огромна нужда от помощ кучето ми и котката до скоро се разбираха добре, но след като се разгони го надра страшно и от тогава той е в стрес а тя постоянно го напада как да я спра да го напада.

 11. 14.

  До 13. Анелия - съветваме Ви ако имате възможност по време на този период да не са в контакт едно с друго, тъй като трудно бихте избегнали поведението, което котката проявява, особено ако кучето е мъжко! Ако го напада постоянно, дори да не е разгонена, също е добре да са разделени поне за известно време, за да отшуми стреса и при двамата!

 12. 15.

  Благодаря за съвета ще опитам.

 13. 16.

  Имам котки в двора,не са мои но ги храня осиновил куче ам стаф или нещо между питбул и нещо на арета стои като тигрова окраска,НО има проблем убива кокетната.не знам дали някой го е научил или е от него.какво мога да направя по въпроса.благодаря предварително.

 14. 17.

  До 16. Пепа Досева - както се вижда, кучето вече е голямо и завършило своето развитие. Ако беше малко обучението му щеше да е по-лесно. Трудно би се отучил от това. Бихме посъветвали, ако имате възможност да му заградите специално място в двора си, където няма да има директен контакт с котките.

 15. 18.

  Здравейте, ще ходим на гости в апартамент с коте. Ти е доста голямо и страхливо. Ние имаме малко кученце, което е доста игриво и добричко. Имам притеснения, че котката може да го нападне. Има ли начин да се разберат, могат ли да се ползват капки за успокоение?

 16. 19.

  До 18. - не Ви препоръчваме да използвате този тип капки по този повод. Нормално е котето да прояви териториалност, но щом кученцето не е агресивно няма да имате проблем. Просто не ги оставяйте сами в началото. Добре е при запознаването им кученцето да бъде на повод, за да видите как ще протече началната им среща.

 17. 20.

  Здравейте! Имам коте на 1 г.сляпо,скоро ще се наложи да взема кучето от децата ми,които живеят отделно/ далматинци на 10 г./ Според вас има ли някакъв шанс да се сприятелят двете животинки?
  Благодаря ви предварително!

 18. 21.

  До 20. Поли - зависи дали далматинците са спокойни. Имайте предвид, че котката най-вероятно ще бъде доста наплашена в началото предвид състоянието й. Ако прояви агресия спрямо кучетата, то тя ще бъде от страх, най-вече от факта, че не вижда. Бихме посъветвали поне в началото да не ги събирате в една стая, докато не свикнат с присъствието си.

 19. 22.

  Здравейте. Имам котка на 2г., която няма досег с други животни и бих искала да си взема и кученце. Не търся породисто, но, все пак към какъв тип да се ориентирам?(в апартамент ще живеят)Моля за съвет-не ми се ще да взема кученце, което търси дом и после да не мога да го задържа :/

 20. 23.

  До 22. Таня - при положение, че не търсите породисто кученце, бихме посъветвали да вземете от приют. Има много кучета там, които не стават големи и биха се чувствали чудесно в апартамент.

Подобни статии