Как да запознаете куче и котка?

Как да запознаете куче и котка?

Свикнали сме в анимационните филми да гледаме как котките и кучетата постоянно враждуват и си спретват номера. В истинския живот обаче, котките и кучетата са се научили да живеят нормално и да се разбират.

Може би затова милиони собственици на домашни любимци се чувстват спокойни да отглеждат едновременно котки и кучета в своя дом. Това е сравнително лесна задача, стига да се придържате към няколко прости стъпки.

 
При никакви обстоятелства не трябва да оставяте животните да се оправят сами и сами да свикват едно с друго. Това ще стресира животните и няма да има почти никакъв ефект. Трябва да имате предвид, че запознаването на им едно с друго може да бъде много опасно, особено за котката.
 
Някои големи кучета гледат на котките като на плячка, но дори и да не са особено агресивни, кучетата могат да започнат да преследват котката, като я видят да бяга из къщата. Запознаването на котката и кучето трябва да се контролира от вас с грижа и търпение. Ако имате котка и искате да си вземете куче, потърсете такова, което е живяло с други котки или най - добре - да е още бебе, тъй като ще свикне най - лесно.

Ако имате куче и планирате да си купите котка, поработете върху послушанието на кучето си преди да донесете котката у дома. Препоръчително е кучето да бъде обучено да върви с каишка, да сяда и стои на едно място по команда.

Как да запознаем куче и коткаЗа да се чувства котката ви комфортно, тя трябва да бъде допускана само до малка част от къщата по време на ранните етапи на нейното въвеждане. Ако имате още една баня или гостна може да оставите котката там.

По този начин тя ще се чувства сигурно, а и кучето ще свикне с миризмата на котката. Уверете се, че в тази стая има всичко, от което се нуждае котката - храна, вода и пясъчник и, че често я посещава някой от членовете на семейството.

След като котката стои в отделно помещение в продължение на няколко дни, можете да започнете нейното представяне. Поставете кучето на каишка и отворете вратата на стаята. Животните трябва да се виждат едно друго, но не позволявайте на кучето да подгони котката.

Използвайте командата "седни" или "долу", за да стои кучето мирно, докато котката свикне с присъствието му. Не насилвайте ситуацията и ако котката се крие под леглото, не се опитвайте да я вадите. След това наградете и двете животни с лакомства.

Дръжте кучето на каишка в продължение на няколко седмици, когато котката е наоколо. Винаги трябва да следите това котката да има къде да избяга, ако я подгони кучето. Увеличавайте времето, в което двете животни са в едно помещение и винаги ги награждавайте с лакомства, след като ги разделите.

След това вече можете да свалите каишката и да оставите двете животни да започнат съвместния си живот. Когато кучето не закача котката и котката се чувства достатъчно сигурна да излезе на открито, значи двете животни напълно са привикнали едно към друго.

Котка и кучеКолко време ще ви е нужно, за да стигнете до този етап зависи от самите животни. Не трябва да ги насилвате. Не е необичайно кучетата и котките да станат големи приятели и да се радват на присъствието си.

Отделете нужното време, за да свикнат едно с друго. Ако станат приятели котето и кучето ви, ще останат такива до края на живота си.

3.4, 5 гласа
прегледи 12351

Препоръчани продукти

Коментари за Как да запознаете куче и котка?

 1. 12.

  az 4e pi6a na latinica da ,ama vie s toq bylgarski napravo me ubivate

 2. 13.

  Здравейте, имам огромна нужда от помощ кучето ми и котката до скоро се разбираха добре, но след като се разгони го надра страшно и от тогава той е в стрес а тя постоянно го напада как да я спра да го напада.

 3. 14.

  До 13. Анелия - съветваме Ви ако имате възможност по време на този период да не са в контакт едно с друго, тъй като трудно бихте избегнали поведението, което котката проявява, особено ако кучето е мъжко! Ако го напада постоянно, дори да не е разгонена, също е добре да са разделени поне за известно време, за да отшуми стреса и при двамата!

 4. 15.

  Благодаря за съвета ще опитам.

 5. 16.

  Имам котки в двора,не са мои но ги храня осиновил куче ам стаф или нещо между питбул и нещо на арета стои като тигрова окраска,НО има проблем убива кокетната.не знам дали някой го е научил или е от него.какво мога да направя по въпроса.благодаря предварително.

 6. 17.

  До 16. Пепа Досева - както се вижда, кучето вече е голямо и завършило своето развитие. Ако беше малко обучението му щеше да е по-лесно. Трудно би се отучил от това. Бихме посъветвали, ако имате възможност да му заградите специално място в двора си, където няма да има директен контакт с котките.

 7. 18.

  Здравейте, ще ходим на гости в апартамент с коте. Ти е доста голямо и страхливо. Ние имаме малко кученце, което е доста игриво и добричко. Имам притеснения, че котката може да го нападне. Има ли начин да се разберат, могат ли да се ползват капки за успокоение?

 8. 19.

  До 18. - не Ви препоръчваме да използвате този тип капки по този повод. Нормално е котето да прояви териториалност, но щом кученцето не е агресивно няма да имате проблем. Просто не ги оставяйте сами в началото. Добре е при запознаването им кученцето да бъде на повод, за да видите как ще протече началната им среща.

 9. 20.

  Здравейте! Имам коте на 1 г.сляпо,скоро ще се наложи да взема кучето от децата ми,които живеят отделно/ далматинци на 10 г./ Според вас има ли някакъв шанс да се сприятелят двете животинки?
  Благодаря ви предварително!

 10. 21.

  До 20. Поли - зависи дали далматинците са спокойни. Имайте предвид, че котката най-вероятно ще бъде доста наплашена в началото предвид състоянието й. Ако прояви агресия спрямо кучетата, то тя ще бъде от страх, най-вече от факта, че не вижда. Бихме посъветвали поне в началото да не ги събирате в една стая, докато не свикнат с присъствието си.

 11. 22.

  Здравейте. Имам котка на 2г., която няма досег с други животни и бих искала да си взема и кученце. Не търся породисто, но, все пак към какъв тип да се ориентирам?(в апартамент ще живеят)Моля за съвет-не ми се ще да взема кученце, което търси дом и после да не мога да го задържа :/

 12. 23.

  До 22. Таня - при положение, че не търсите породисто кученце, бихме посъветвали да вземете от приют. Има много кучета там, които не стават големи и биха се чувствали чудесно в апартамент.

 13. 24.

  Имам питбул той не е агресивен но след няколко дни мисля да си взема коте, как да ги запозная питбула е на 9месеца

 14. 25.

  До 24. Спящото дете - в статията е описано доста подробно :)
  П.П. При положение, че не е агресивен, едва ли ще имате проблем.

 15. 26.

  Здравейте, имам котка на 2 години, а приятелят ми дакел на 10г. Започнахме да живеем заедно и чакаме бебе. Днес последвах вашите съвети за 30 мин. Но накрая котката агресира и ги разделих, за да не се сбият. Надявам се за месец и половина с търпение да намерим баланс. Въпросът ми е при евентуален сблъсък има ли сериозен риск за здравето им?

 16. 27.

  До 26. Ния - добре е да внимавате в началото, тъй като и двете животни вече са завършили своето развитие и са с изграден характер, ако бяха "бебета" свикването им щеше да бъде безпроблемно. Добре е ноктите на котката да бъдат изрязани, за да се избегнат евентуални малки инциденти :) Също така Ви съветваме да се хранят на различни места, по възможност да не се виждат, докато ядат, защото тогава "сблъсъкът" обикновено е най-голям.

 17. 28.

  Здравейте, имаме котарак на пет години и половина - турска ангора. Досега не е бил в досег с други животни. Преди два дни взехме мъничко кученце - кане корсо. Налага се да го гледаме месец- два в къщи. Държим ги разделени. Котаракът в началото изглеждаше спокоен, но взе да става неспокоен и леко агресивен когато доближим кученцето за да го подуши. Продължаваме да го обичаме и да го глезим, както досега. Дали ще приеме кученцето и ще се успокои докато е в къши?

 18. 29.

  Здравеите ще си взимам малко куче на 2 месеца с какъв вид храна ще е добре да го храня
  Моля Ви отговорете ми до два дни

 19. 30.

  Здравейте , имам котка на 10 год и утре ще взимам бебе кавалерче . Тя никога не е съжителствала с други животни . Кой подход е най-правилния за да свикнат едно с друго?

 20. 31.

  Здравейте,преди 7 месеца спасих коте изоставено на 40 дена.Той не е от най добрите котета,вече на 7 месеца,но понякога с нас е доста агресивно,нападани ни и хапе.Кастриран е,когато е заспал го милвам,но буден ли е не ми позволява,хапе и не само мен.Аз много го обичам,но си взехме бебе куче алабай на 4 месеца ,като с мислех,че може да се сприятелят,да,ама не.Кучето като го видя ,даже и не излая,но котето започна да съска,да скача,одраска жестоко сина ми и аз се изплаших,защото седмица преди това нападна свекър ми по ръката,който ни беше на гости,да не казвам,че той напади всички непознати хора вкъщи.Занесох го на вилата,вътре,но е сам и за мен страда ,а заедно с него и аз. Не зная как да разреша проблема.

Подобни статии