🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да поддържаме здравословно теглото на домашния си любимец?

Вашето коте или куче може да изглежда много сладко, но ако е с наднормено тегло, здравето му може да бъде сериозно застрашено.

Представяме ви няколко полезни съвета за поддържане на оптимално тегло на вашия домашен любимец.

Проучванията показват, че около 50% от домашните любимци страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Този процент дори нараства сред по - възрастните животни.

Затлъстяването увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, като остеортрит, диабет, сърдечни заболявания, заболявания на дихателните пътища и дори някои видове рак.

Наднорменото тегло излага животните на по - висок риск по време на анастезия, ако трябва да се подложат на операция или други процедури. Освен това повечето килограми възпрепятстват животното да води пълноценен и активен живот и да се наслаждавате максимално от съвместното си съжителство.

Какво предизвиква увеличаването на теглото?

Наднорменото тегло настъпва тогава, когато домашния любимец приема повече калории, отколкото изразходва по време на ежедневните си дейности и упражнения. Факторите, които могат да допринесат за увеличаване на теглото включват:

• Преяждане
• Малка физическа активност
• Напреднала възраст на животното
• Репродуктивен статус (когато животните биват кастрирани/стерилизирани)
• Заболяване (например хипотиреоидизъм, диабет, болестта на Кушинг)

Определени породи (особено по - малките) и възрастните домашни любимци са по - склонни към наднормено тегло или затлъстяване.

Как да прецените дали домашния ви любимец е с наднормено тегло?

Независимо от това каква порода куче или котка имате, при лек допир, трябва да усещате неговите ребра. Разбира се, ребрата не трябва да се очертават, защото това е признак за недохранване. Ако животното е с перфектно тегло трябва да виждате, погледнато отгоре, един обособен "кръст" точно зад гръдния кош и в предната част на крайниците.

Наднормено тегло при домашните любимциАко погледнете домашния си любимец отстрани корема му трябва да е леко прибран зад гръдния кош. Ако животното има мастни натрупвания в областта на гърба и основата на опашката, това е сигурен знак, че то има проблем с наднормено тегло.

Ветеринарите използват определени измервания и скали, за да определят дали животното е с наднормено, нормално или ниско тегло. Те могат да ви дадат съвети какво точно да наблюдавате, когато измервате теглото на животното.

Трябва да знаете точно колко храните животното си

Колко храна да давам на кучетоПоддържането на стриктно меню ще даде отговор на въпроса точно колко калории приема домашния любимец на ден. Производителите на котешка и кучешка храна трябва да са сертифицирани, за да е гарантирано, че храната която предлагат съдържа необходимите белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода.

Трябва да внимавате с допълнителните лакомства, които давате на животното, защото тяхното съдържание обикновено не е толкова подробно упоменато и могат да съдържат много калории. Следенето на менюто на домашния любимец ще ви помогне много по - лесно да разберете кога е необходимо сваляне на килограмите.

Избор на подходяща храна

Как да храним правилно кучетоОсвен количеството храна, което давате на домашния си любимец, трябва да подбирате храната и според неговия вид, възраст и размер.

Например, на възрастните животни не трябва да се дават храни предназначени за животни, които са в растежен период. Можете да се консултирате с ветеринар, за да определите идеалния хранителен микс и колко често да храните животното.

Повечето диети дават общи решения на проблемите, докато ветеринаря може да ви даде препоръки, които да се отнасят конкретно за вашия домашен любимец.

Не давайте на животните храна за хора

Защо да не даваме човешка храна на домашния любимецРедовното даване на човешка храна може да доведе не само до повишаване на теглото, но и до някои здравословни проблеми. Има храни, като гроздето например, които могат да бъдат токсични за домашния любимец.

Дори храни, които не са токсични могат да доведат до стомашни проблеми, хранителни алергии и др. За да избегнете нежелани последици, се онсултирайте с ветеринаря си преди да давате на любимеца си каквато и да е човешка храна.

Осигурете повече движение на домашния любимец

Кучета ...

Как да поддържаме теглото на кучетоПоддържане на здравословно тегло при коткатаФизическите упражнения са едно от основните средства в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването при кучето. Трябва обаче да съобразявате тези упражнения с възрастта и здравословния статус на животното. Ежедневната разходка е задължителна за всички кучета.

Котки ...

При котките нещата са малко по - сложни, защото не всяка котка обича да бъде разхождана на каишка. Затова при тях игрите са по - ефективни.

Подхвърлянето на топка или друга играчка стимулира котето да се движи и тича, а това е гаранция за добро здраве и пълноценен живот.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5. Димчо
Благодаря ви!
4. д-р БауБау
До 3. Димчо - да, педигри е подходяща храна. На опаковките е означена и дневната дажба.
3. Димчо
Колко пъти на ден трябва да храня Бордър колито си? Педигрий подходяща храна ли е? Казвали са ми, че има някакви като лопатки за сипване на гранулите. Ако са подходящи, по колко лопатки трябва да давам?
2. dog whisper
Първо кажи каква порода е! :) Мога да ти помогна! ;) Повярвай ми!
1. Йоана
кучето ми е на 6 месеца и тежи около 10кг това нормашно ли е ???и ако не колко е нормалното тегло за тази възраст
Виж още отзиви
Коментирай
loading...