🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да предпазим домашния си любимец от бълхи?

Бълхите са външни паразити, които се хранят с кръв и могат да се прикачат към много видове птици и бозайници. Бълхите по кучетата и котките не се пренасят по хора, но все пак могат да започнат да хапят и хора, ако местообитанието е силно замърсено.

Опаразитяването е един от най - често срещаните проблеми и домашните любимци страдат много от това състояние. Ухапванията от бълхи могат да предизвикат тежки алергични реакции при някои животни.

Силният сърбеж, причинен от бълхите, може да накара домашните любимци да се чешат интензивно или дори да се хапят. Това от своя страна може да доведе до кожни рани, инфекции на кожата и страдание за животното.

Как животните се заразяват с бълхи?

Бълхите са много упорити паразити. Високата влажност и температури могат да ги убият, но те могат да оцелеят дълго време при крайно неблагоприятни условия. Развиващите се бълхи дори могат да останат пасивни в продължение на месеци, ако няма животно, към което да се прикачат.

Ако домашният ви любимец прекарва много време навън и в компанията на други животни, рискът от това да се зарази с бълхи се увеличава драстично. Животното може да се зарази с бълхи, дори и да не излиза от дома ви, тъй като температурата и влажността в домашна среда са подходящи за тяхното развъждане. По този начин те могат да се размножават дори на много студени места, където по принцип външните условия са непоносими за тях.

Може да внесете бълхи в дома си посредством дрехите или някой външен посетител, независимо дали е човек или животно. След като намерят гостоприемник, бълхите започват да се хранят почти веднага. Те снасят голям брой яйца, които след време се превръщат в бълхи и продължават нашествието.

Как кучетата разнасят бълхитеВъзрастните бълхи остават на гостоприемника, докато яйцата изпадат от него и попадат в заобикалящата среда. Яйцата на бълхите са подвижни и могат да се скрият в килима или мебелите.

След като достигнат зряла възраст, при първа възможност скачат върху човек или животно и започват да се хранят, като по този начин продължават своя жизнен цикъл.

Как може да разберете дали домашният ви любимец има бълхи?

Как да разберем, че котката има бълхиКак да разберем, че кучето има бълхиБълхите не се забелязват лесно върху козината на животните. Ако заразяването е много тежко, може да забележите бълхи върху кожата на животното или при ресане с гребен за бълхи.

Възрастните бълхи се забелязват най - лесно, но те представляват само 5% от цялото заразяване. Яйцата, ларвите и какавидите са много по - трудно откриваеми, а те представляват 95% от заразяването.

Може да намерите малки черно-кафяви петънца по кожата или постелката на домашния любимец. Тези петънца приличат на миниатюрни зърна от кафе и са изпражненията на бълхите от усвоената кръв на гостоприемника. Ако ги намокрите с вода, ще видите как бързо ще станат червени на цвят.

Някои домашни любимци са алергични към бълхи и изпитват силен сърбеж, докато при други сърбежът може да е много лек или изобщо да няма такъв.

Това, че животното се чеше, не означава, че задължително има бълхи. Ако се съмнявате, го проверете или го заведете на ветеринар.

Как може да се третира проблемът?

Алергична реакция бълхиКуче алергично от бълхиАко откриете, че домашният ви любимец има бълхи, трябва възможно по - бързо да го заведете на ветеринар, тъй като вследствие от бълхите може да се инфектира кожата или да се прояви друг здравословен проблем.

Ветеринарят ще ви препоръча безопасни и ефективни продукти, които да убият бълхите. Някои продукти са насочени специално към зрелите бълхи, докато други се борят с яйцата и ларвите.

Независимо от това какви продукти използвате са необходими няколко процедури до пълното елиминиране на заразяването.

Ако имате няколко животни в дома си, всяко едно трябва да се третира с подходящия продукт. В някои случаи дома също трябва да бъде обработен, за да се унищожат бълхите и в него.

Още за паразитите при кучето: ТУК

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...