🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Как да предпазим домашните любимци през зимата?

Ако живеете на място, където през зимата условията стават много тежки, трябва да обърнете внимание на грижата за вашите домашни любимци.

Трябва да обърнете специално внимание на старите или хронично болни животни. При екстремно тежки условия е добре да приберете домашния си любимец на тихо и топло място.

Препоръчително е да заведете любимеца си на ветеринар преди зимния сезон, за да се уверите, че той е здрав и ще понесе по - лесно зимните месеци.

Ето няколко съвета, как да защитите домашния си любимец през зимата:

Дръжте ги на топло

Най - доброто място за домашните любимци е да живеят на топло в къщата, като част от семейството ви. Няма по - добро място през зимата за тях от уюта на домашната атмосфера. Все пак има хора, които държат своите домашни любимци на двора и не ги пускат в къщата си.

Ако вие сте такъв стопанин, трябва да осигурите на кучето добър подслон, който да е добре изолиран и да позволи на кучето да запази топлината на тялото си. Осигурете му лесен достъп до прясна вода, тъй като домашните любимци изпитват силна нужда от прясна вода.

Сложете дреха на кучето си ако се налага

За някои това звучи като налудничава идея, но помага на много кучета да се чувстват добре. Малките породи и тези с къса космена обвивка са най - застрашени от студа. Ако кучето ви е старо или болно също е добре да му сложите някаква дреха, при много студено време.

Осигурете на любимеца си меко и топло легло

Грижа за любимеца през зиматаДори и любимеца ви да спи при вас вечер, пак е добре да му осигурите легълце, където да се чувства комфортно.

Това важи най - вече за старите животни, които прекарват голяма част от времето си легнали, за да щадят ставите  си.

Избирайте меки материали, с които да направите легълцето  колкото е възможно по - уютно на животното.

Погрижете се за лапите на любимците

Грижа за лапите на кучето през зиматаДобре е да подстригвате козината между пръстите на крайниците на кучето си, за да предотвратите задържането на сняг там. Добре е да намажете лапите им с вазелин, преди да ги изведете на снега за разходка.

След разходката по снега е добре да измиете лапите на кучето си, тъй като е много вероятно да сте минали през зона, която е третирана с химикали за разтапяне на снега и леда. Тези химикали могат да навредят на кучето ви, ако то започне да се ближе точно на там.

Друг вариант е да сложите ботушки на кучето си. По този начин ще му е по - топло и ще го защитите от опасните химикали.

Проверявайте лапите му да не са се напукали или изсъхнали от студа. Ако забележите нещо необичайно е добре веднага да се свържете с ветеринарен лекар.

Винаги носете каишка с вас

Разхождане на кучето през зиматаДори кучето ви да е свикнало да се разхожда без каишка е добре през зимата да го разхождате с повод. За да го предпазите максимално от неприятности го дръжте близо до себе си, когато сте навън.

По този начин ще избегнете ситуация, в която кучето ви пие вода от някоя локва или пробва да яде сняг, който има химикали за размразяване.

Други възможни опасности са кучето несъзнателно да се озове върху тънък лед или да бъде блъснато от автомобил, тъй като през зимата видимостта е много по - малка и времето за реакция на шофьорите по - малко.

Внимавайте за опасността от отравяне

Ако кучето ви по принцип живее на двора и го прибирате в къщата си само за студените зимни месеци, трябва да сте сигурни, че дома ви е безопасен.

Скрийте на подходящи места всякакви препарати или токсични лекарства, които може да са опасни за любимеца ви, ако той влезе в контакт с тях.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...