🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Как да спрем силното хапане и драскане по време на толкова важните игри за котето?

Котенцата са известни със своето игриво поведение.

Но то понякога е по - скоро проблемно както за нас, така и за нашите мебели и различни други предмети у дома. Те обичат да се катерят, тичат, скачат и ровят.

Ето защо е важно да научим повече за тези техни действия и да знаем как да подходим към тях, за да бъдем възможно най - малко засегнати, без да ги ограничаваме прекалено.

Защо тези игри са толкова важни за малките котенца?

Игрите развиват социални и хищнически умения, от които възрастните котки в дивата природа се нуждаят.

Когато малките котенца са още в котилото, те си играят със своите братя и сестри или с майка си. Тази социална игра ги учи как да общуват с останалите котки.

С течение на времето започват да се интересуват и от заобикалящите ги обекти. Започват да проявяват своя хищнически инстинкт, като дебнат преследват и се нахвърлят на разни неща.

Използват лапите си като бухалки, с които удрят преследвания обект, като по този начин развиват своята координация. Когато станат на 10-12 седмици те могат много умело да се катерят, скачат и тичат. Всичко това развива по уникален начин тяхната ловкост.

По това време те упражняват различни видове игриво поведение, които са ключови за оцеляването на една възрастна котка в природата. Игрите помагат много и на по-срамежливите котенца, които по този начин добиват увереност и самочувствие.

Как да постъпим, ако котенцето драска и хапе твърде силно?

Защо ме хапе коткатаАко котенцето играе прекалено грубо и хапе или драска силно останалите котенца или майка си, ще получи ясни сигнали (под формата на ръмжене или съскане), че тази грубост не е приемлива.

По този начин котетата се научават каква сила да влагат в игрите, така че да не нараняват своите другарчета.

Котенца, които отрано са отбити, често не могат да определят границите по време на игра и могат да се сбият с друга котка, тъй като не разбират сигналите за укротяване на топката.

Ако имате такова коте, потърсете му другарче, което да го научи на тези социални порядки. Ако не може да намерите друго коте, вие трябва да го научите да спира, когато играта загрубее. Просто извикайте силно „Ох" и спрете незабавно играта, когато тя стане прекалено груба.

Как да запазим играта безопасна за котето?

Играта помага на котенцата да изгорят излишната енергия. С израстването им в тях все повече се увеличава желанието да изследват заобикалящия ги свят.

Без необходимия надзор обаче, играта може да доведе до сериозни наранявания – засядане в тясно пространство, падане на тежки предмети върху тях или токов удар.

Котка гледа твЕто защо трябва да обезопасите местата от къщата, където котето може спокойно да играе. Добре е да му осигурите и типичните за него играчки като котешко дърво, хартиени торби, тунели от кутии и др.

За котките, които обичат да дъвчат, може да осигурите специални играчки за дъвчене. Когато оставяте котето си самичко през деня, се убедете, че не сте оставили опасни неща, които да го примамят.

Осигурете му достатъчно безопасни играчки, като например трупче за острене на нокти, пинг-понг топчета, интерактивни играчки, които освобождават лакомства, играчки с валериана и др.

Някои котки се наслаждават да гледат по телевизията плуващи рибки или летящи птици, затова можете да им вземете подобни филми за котки. Никога не оставяйте твърде малки играчки, които могат да бъдат погълнати от котката и да доведат до сериозни стомашни проблеми.

Забавни начини да си играете с котето

Игрите с котки са много забавни. Можете да използвате пинг-понг топче или да вържете нещо на въже и да карате котката да го гони.

Много котки обожават да си играят със светлинните точки на лазерчета или дистанционно управлявани играчки мишки. Колкото и изкушаващо да е, не използвайте ръцете си в тези игри, защото след време може да съжалявате.

Някои котки стават прекалено буйни по време на игра, поради което трябва да ограничите тези нападения и да ги насочите към някакво по - приемливо поведение.

Игрите не само развиват физиката и психиката на котката, но и укрепват връзката помежду ви. Когато отделяте повече време за игра, котката ще ви асоциира с добре прекарано време. Освен това, вие също може да се забавлявате по време на тези игри.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...