"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Как да научим кученцето да не хапеНай - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученце

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Хапане при малко кучеАко кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Играчка за малко кученцеЧесто кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.
5.0, 1 гласа
прегледи 7357

Препоръчани продукти

Коментари за "Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

 1. 1.

  При бебетата кученца хапането е силно защото те търсят къде да чещат зъбите си. Особено при померанчетата , тяхната захапка е много силна даже прекалено , но когато кученцата хапят по този начин те опознават света , в друг случай проверяват колко силно могат да хапят. Позволявайте на кученцата да дъвчат нещо друго , но не и да хапят вас. Някои кученца не разбират от ,, Не'', но вие трябва да ги научите да ви разбират за да не ви хапят или в други случаи

 2. 2.

  Моето куче е на 2 месеца и 14 дни и постоянно като съм при него ме хапе много силно,дори когато искам да го погаля но все пак хубава статия ще пробвям каквото мога да направя благодаря!

 3. 3.

  До 2. - за него всичко е игра сега. Основната причина поради, която проявява това поведение са растящите зъбки, които го сърбят. Не му се сърдете :)

 4. 4.

  Здравейте. Имам немска овчарка която не спира да ме хапи. Тя ми гризе дрехите носа очите и ръцете много силно. На близо 3 месеца е. Помощ

 5. 5.

  До 4. - нормално е, сега е периодът на растеж на млечните зъбки. Въоръжете се с търпение и повече играчки :)

 6. 6.

  кучето ми е на 7 мес и хапе доста силно незнам как да го отуча от този навик

 7. 7.

  До 6. Иза - поведението му е разбираемо донякъде, тъй като в момента сменя млечните зъбки с постоянни и т.нар. хапане се дължи вероятно на сърбежа на венците. Снабдете се с повече играчки и при опит да хапе Вас, давайте играчка.

 8. 8.

  Здравейте! Имам померанче на три месеца. Лошото при него е, че не хапе само на игра, или защото го сърбят зъбките, а със злоба. Когато сме навън и лапне някакъв боклук, за да му го извадя от устата, получавам доста злобни захапвания, чак до кръв. Хапе и дъщеричката ми, когато иска да го гушне, или просто ей така, без причина.Една жена, която е обучавала кучета ме посъветва всеки път като ме ухапе, да го ударя през муцунката.Правилно ли е това? Моля, помогнете ми!

 9. 9.

  До 8. Джули - наблегнете на карането пред това кученцето да се удря. Ако все пак го правите то го правете с вестник например, а не с ръка. Знайте, че поведението му е нормално за възрастта, на която се намира и този период ще отмине.

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG