"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Как да научим кученцето да не хапеНай - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученце

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Хапане при малко кучеАко кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Играчка за малко кученцеЧесто кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.
4.5, 4 гласа
прегледи 20444

Препоръчани продукти

Коментари за "Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

 1. 9.

  До 8. Джули - наблегнете на карането пред това кученцето да се удря. Ако все пак го правите то го правете с вестник например, а не с ръка. Знайте, че поведението му е нормално за възрастта, на която се намира и този период ще отмине.

 2. 10.

  Здравейте, имам двумесечно хъски, което е направо невъзможно! Знам за силният характер и независимост на породата, но това ми се струва прекалено. Хапе ме непрекъснато въпреки да има налични играчки за гризане, унищожава всичко, дере до кръв, а когато му е скарам разбира и започва да лае срещу мен. Когато й посоча вратата например и й кажа да излезе, сяда на едно място и лае, сякаш спори с мен. Всичко това би било забавно ако всяко излизане, баня, дори опит да го погаля не се превръща в изтощителна борба. Заучава някои фрази и команди, но когато сме навън се хвърля срещу колите, тича към непознати хора, увърта се около дърветата и си навира носа във всякакви боклуци. Мит ли е успешното обучение на хъскито и как да подходя? Обикновено й давам лакомство когато е изпълнила нещо както трябва, но не винаги мога да нося храна в себе си, а и не винаги това дава резултат.

 3. 11.

  До 10. Aries - това, което трябва да знаете е, че кученцето е все още бебе и поведението му е напълно нормално за възрастта. Бихме посъветвали да го изкарвате в началото на каишка предвид факта, че е толкова буйно. Относно хапането и непослушанието - изпращаме Ви статия с команди, които може да започнете да прилагате (има подходящи за Вашия случай). Също така, имайте предвид, че хапането ще бъде в своя пик след 4-ти месец, когато започва смяната на млечните зъбки с постоянни и сърбежа на венците е най-силен, поради което се опитват да ядат и гризат всичко, което е пред очите им.
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 4. 12.

  Наясно съм с израстването на зъбите и особеностите в характера на породата. Смятам, че е уместно да кажа, че за кучето се грижим с голямо внимание и любов, осигурява му се най- добрата храна, включително специално готвена за него освен скъпата гранулирана, водата се подменя няколко пъти на ден, има разнообразни играчки, пространство да тича през деня - широк двор в който да играе, извежда се минимум за час всеки ден, а вечер се прибира и спи в къщата. Никога не е проявявано насилие към него и въпреки всичко лае и хапе не само мен, понякога и до кръв. Играта си е игра, но не приемам собственото ми куче да ме хапе. Когато му се скарам започва да лае срещу мен, отлично разбира, че не искам да го прави, но очевидно не се интересува.
  Не ме разбирайте грешно, винаги съм обичала животните и дори понякога повече от хората, това не е първото куче, което отглеждам. Но намирам за ненормално да се провежда битка всеки път, когато се приближа до него, да се прибирам изпохапана и издрана и цялата в синини след всяка разходка, и да не мога да контролирам животното, в което влагам времето, парите и очевидно много любов и желание.

  Би ли помогнал евентуален дресьор или училище за кучета? Приятели споделиха, че оставили кучето си в такова училище и там то се озлобило, вероятно гледачите са го биели, не искам да направя грешка, дайте ми съвет как да постъпя.

 5. 13.

  До 12. Ариес - ако смятате, че няма да може да се справите сами с обучението му, училището е подходящо място, където кучето може да се дресира добре! Проучете добре мястото, където ще го оставите за обучение, ако решите все пак да го запишете. Отново Ви казваме, че кученцето е все още бебе и това е само период, който ще отшуми! С възрастта то ще стане по-спокойно. Има екземпляри от породата, които са по-буйни и активни и очевидно Вашето е такова. Поздравления за грижите, които сте описали, че полагате за него!

 6. 14.

  Имам малко куче на 4 месеца йоркширско териерче и има силна захапка.Когато започнем игра или го погалвам започва да хапе може би го приема за игра,но аз искам да го отуча от този негов начин .Дали това ще се промени?

 7. 15.

  До 14. Tobi - да, разбира се. Сега тепърва започва смяната на млечните зъбки с постоянни и хапането е напълно нормално. Добре е да приберете по-ценни вещи у дома, докато този период премине (нормално продължава до 10-11 месец).

 8. 16.

  Здравейти,имам померен на два месеца които хапе много и го направи с злоба и когато го удрям с вестника става още по злобен какво да правия

 9. 17.

  До 16. - не се притеснявайте, той е все още бебе! Хапането за него е игра в този растежен период. След около 2 месеца (т.е. към 4тия) ще започне смяната на млечните зъбки и тогава хапането ще се засили. Хубавото е, че е само период, който отшумява до годинката. Снабдете се с повече гумени играчки, лакомства под формата на кокалчета, с които то ще се занимава и ще чеше сърбящите го венци.

 10. 18.

  Здравейте, имаме лабрадор на 44 дни. От 3 дни е в къщи и понеже е първият ни домашен любимец бих искала да ми дадете няколко съвета. Хапе и дере навсякъде, също и нас ( знам, че това е нормално за възраста му) но искам да попитам дали има начин още в тази възраст малко по малко да го учим на "не" и да разбере, че не трябва да прави това, което в момента. Опитахме с вестник и с хващане на кожата на врата като леко тресем главичката, но сякаш се настървява повече и почва да ръмжи и да хапе по-силно ( без значение за нас, тапетите, мебелите ли става въпрос, просто продължава с пълна сила ). Другото което ме тревожи е, че нослето му е сухо, не постоянно но в повечето случаи. Това проблем ли е или да го заведем на ветеринар ? Благодаря предваеително !

 11. 19.

  До 18. Амина - поведението му е напълно нормално, тъй като е все още бебе. Това, което може да направите е да му оградите специално място от дома, където да прекарва повече време, особено когато Ви няма! Снабдете се и с повече играчки, тъй като тепърва започва "хапането". Към 4-ти месец обикновено са най-активни в това отношение, тъй като започва смяната на млечните зъбки и има силен сърбеж на венците.

  Ако кученцето е физически добре, сухото носле не е проблем. Така или иначе сега следва ваксиналният период за него и ще се види от ветеринар!

 12. 20.

  Здравейте! Преди две седмици ми подариха кученце. Порода голдън ретривър. Много умно кученце,което обаче има доста буен характер. Семейството ми се състои от още четирима възрастни. Не знам дали защото аз най-често играя с него, но реши винаги, когато съм около него да ме хапе. Той е страшно умен и разбира, когато му се карат,но,когато го направя аз той прави каквото знае и изобщо не ме слуша. На "не" при мен изобщо не реагира,дори когато ме хапе,заболи ме и му кажа"не" това като,че ли му дава стимул да продължи още по силно да хапе. Той е на почти 2 месеца. Все още няма всички ваксини и няма как да го извеждам навън,за да изразходва част от енергията си и да е по- спокоен. За зъбите разбирам,че растат,но ние сме му осигурили купища играчки ,а когато ме хапе и му подам играчката той рядко я взима. Бих искала да се научи,че силното хапане не е приемливо за мен. Опитала съм някой неща от статията. Като например да го изчакам да загуби интерес и после да му дам играчка,но дори да се престоят,че го няма и не го виждам той продължава да ме хапе. Две седмици сме заедно,а ръцете ми вече са с белези и малки рани,заради хапането. Ако имате някакви допълнителни съвети моля да ми ги дадете тъй като прави това единствено и само с мен,а до момента имах едно доста агресивно куче и ме е страх,когато ме хапе по- силно,защото ръмжи и започва да хапе още по- силно. На скоро се опитах да го накажа,като не му обръщах внимание. Близо два часа не го забелязва и не играех с него,но после пак беше същото. Накарах го да разбере,че ми причинява болка,но явно не съм била убедителна. Моля за съвет как да процедирам с него? До момента не съм гледала куче в къщата и не знам много.

 13. 21.

  До 20. Нина - всичко, което сте описали като поведение при кученцето е напълно нормално предвид възрастта му. Бъдете спокойна, защото това е само период, който ще отшуми. Не е учудващо, че Вие сте неговата "мишена". Обикновено, както в дивата природа, и домашните любимци избират един член от семейството, към който се привързват най-много. В случая това очевидно сте Вие. Хапането му сега е само и единствено с цел игра, а сега растящите зъбки са много остри и затова и Ви се струва, че хапането е много силно. Кученцето е буквално все още "бебе" и за него сега всичко е игра. Не се притеснявайте и този период ще отшуми :)

 14. 22.

  Здравейте, преди 3 дни закупихме 5 месечно мъжко чихухуа от собственик. Проблемът е, че когато се доближа до него или се опитам да го погаля, още повече да го взема от леглото напада и хапе. Разполага с плюшени играчки, играе си сам, мина ли покрай него се скрива в леглото, ако си подам ръката напада. Много искам да го гушна и да завоювам доверието му, да си играя с него, но той не позволява. Моля ви за съвет как трябва да подходя в тази ситуация. Предварително благодаря.

 15. 23.

  Здравейте имам Померан мини на 3 месеца почти хапе краката на всички в нас ... хапе ръцете ама силно чак до болка казваме му Не караме му се но все същото аз съм единствената без която не може излизам от стаята с мене излизам ма вън пак с мене скимти ако ме няма даже когато легнем и стана и то става но юе хапе и не ме слуша какво да правя?

 16. 24.

  Здравейте имам померан на 2 месеца всеки път като ми види ръцете в движение скача да хапе така е и когато си играем или се опитвам да взема боклук от устата му как да го науча да не хапе ????

 17. 25.

  Zdraveite, imam pomeran na 7 meseca I oste ne si e smenil nito edin mlechen zub,tova problem li e? Sasto taka I habe mnogo silno, moje bi ne do kruv, no igra,banq,oblichane za razhotka ili slagane na kaishka e ujasno mahenie molqvi kajete mi kak da se spravq s tozi problem?? Blagodarq predvaritelno!

 18. 26.

  Здравейте. Кучето ми е на година и месец...ваймаранер е. И преди няколко дни ухапа член на семейството(от сорта на дядо, баба, чичо и тн.) и си мисля че се озлобява. Не веднъж се е опитвал да ме захапе, но само ми е посягал и то когато съм се опитвала да го възпитавам като например да върви до мен. Започна да не изпълнява команди и когато го викам по име не се обръща. Моля ви помогнете ми. Методите ми ли са грешни или кучето е и?

 19. 27.

  Кученцето,когато е малко,хапе къде на игра,къде понеже го сърбят зъби!По принцип това отшумява около 8-9 месец,а дори и по-рано,но това което има аз за опит-кога малко куче хапе,вие хапе него за ухото,не брутално,но достатъчно силно,да разбере,кой шеф!

 20. 28.

  Здравейте,имам на осем месеца куцхаар куче, което като играе много хапе причинява болка.Много го обичаме но никак не слуша не мога да го науча на нищо.

Подобни статии