"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Как да научим кученцето да не хапеНай - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученце

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Хапане при малко кучеАко кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Играчка за малко кученцеЧесто кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.
4.5, 2 гласа
прегледи 11428

Препоръчани продукти

Коментари за "Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

 1. 1.

  При бебетата кученца хапането е силно защото те търсят къде да чещат зъбите си. Особено при померанчетата , тяхната захапка е много силна даже прекалено , но когато кученцата хапят по този начин те опознават света , в друг случай проверяват колко силно могат да хапят. Позволявайте на кученцата да дъвчат нещо друго , но не и да хапят вас. Някои кученца не разбират от ,, Не'', но вие трябва да ги научите да ви разбират за да не ви хапят или в други случаи

 2. 2.

  Моето куче е на 2 месеца и 14 дни и постоянно като съм при него ме хапе много силно,дори когато искам да го погаля но все пак хубава статия ще пробвям каквото мога да направя благодаря!

 3. 3.

  До 2. - за него всичко е игра сега. Основната причина поради, която проявява това поведение са растящите зъбки, които го сърбят. Не му се сърдете :)

 4. 4.

  Здравейте. Имам немска овчарка която не спира да ме хапи. Тя ми гризе дрехите носа очите и ръцете много силно. На близо 3 месеца е. Помощ

 5. 5.

  До 4. - нормално е, сега е периодът на растеж на млечните зъбки. Въоръжете се с търпение и повече играчки :)

 6. 6.

  кучето ми е на 7 мес и хапе доста силно незнам как да го отуча от този навик

 7. 7.

  До 6. Иза - поведението му е разбираемо донякъде, тъй като в момента сменя млечните зъбки с постоянни и т.нар. хапане се дължи вероятно на сърбежа на венците. Снабдете се с повече играчки и при опит да хапе Вас, давайте играчка.

 8. 8.

  Здравейте! Имам померанче на три месеца. Лошото при него е, че не хапе само на игра, или защото го сърбят зъбките, а със злоба. Когато сме навън и лапне някакъв боклук, за да му го извадя от устата, получавам доста злобни захапвания, чак до кръв. Хапе и дъщеричката ми, когато иска да го гушне, или просто ей така, без причина.Една жена, която е обучавала кучета ме посъветва всеки път като ме ухапе, да го ударя през муцунката.Правилно ли е това? Моля, помогнете ми!

 9. 9.

  До 8. Джули - наблегнете на карането пред това кученцето да се удря. Ако все пак го правите то го правете с вестник например, а не с ръка. Знайте, че поведението му е нормално за възрастта, на която се намира и този период ще отмине.

 10. 10.

  Здравейте, имам двумесечно хъски, което е направо невъзможно! Знам за силният характер и независимост на породата, но това ми се струва прекалено. Хапе ме непрекъснато въпреки да има налични играчки за гризане, унищожава всичко, дере до кръв, а когато му е скарам разбира и започва да лае срещу мен. Когато й посоча вратата например и й кажа да излезе, сяда на едно място и лае, сякаш спори с мен. Всичко това би било забавно ако всяко излизане, баня, дори опит да го погаля не се превръща в изтощителна борба. Заучава някои фрази и команди, но когато сме навън се хвърля срещу колите, тича към непознати хора, увърта се около дърветата и си навира носа във всякакви боклуци. Мит ли е успешното обучение на хъскито и как да подходя? Обикновено й давам лакомство когато е изпълнила нещо както трябва, но не винаги мога да нося храна в себе си, а и не винаги това дава резултат.

 11. 11.

  До 10. Aries - това, което трябва да знаете е, че кученцето е все още бебе и поведението му е напълно нормално за възрастта. Бихме посъветвали да го изкарвате в началото на каишка предвид факта, че е толкова буйно. Относно хапането и непослушанието - изпращаме Ви статия с команди, които може да започнете да прилагате (има подходящи за Вашия случай). Също така, имайте предвид, че хапането ще бъде в своя пик след 4-ти месец, когато започва смяната на млечните зъбки с постоянни и сърбежа на венците е най-силен, поради което се опитват да ядат и гризат всичко, което е пред очите им.
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 12. 12.

  Наясно съм с израстването на зъбите и особеностите в характера на породата. Смятам, че е уместно да кажа, че за кучето се грижим с голямо внимание и любов, осигурява му се най- добрата храна, включително специално готвена за него освен скъпата гранулирана, водата се подменя няколко пъти на ден, има разнообразни играчки, пространство да тича през деня - широк двор в който да играе, извежда се минимум за час всеки ден, а вечер се прибира и спи в къщата. Никога не е проявявано насилие към него и въпреки всичко лае и хапе не само мен, понякога и до кръв. Играта си е игра, но не приемам собственото ми куче да ме хапе. Когато му се скарам започва да лае срещу мен, отлично разбира, че не искам да го прави, но очевидно не се интересува.
  Не ме разбирайте грешно, винаги съм обичала животните и дори понякога повече от хората, това не е първото куче, което отглеждам. Но намирам за ненормално да се провежда битка всеки път, когато се приближа до него, да се прибирам изпохапана и издрана и цялата в синини след всяка разходка, и да не мога да контролирам животното, в което влагам времето, парите и очевидно много любов и желание.

  Би ли помогнал евентуален дресьор или училище за кучета? Приятели споделиха, че оставили кучето си в такова училище и там то се озлобило, вероятно гледачите са го биели, не искам да направя грешка, дайте ми съвет как да постъпя.

 13. 13.

  До 12. Ариес - ако смятате, че няма да може да се справите сами с обучението му, училището е подходящо място, където кучето може да се дресира добре! Проучете добре мястото, където ще го оставите за обучение, ако решите все пак да го запишете. Отново Ви казваме, че кученцето е все още бебе и това е само период, който ще отшуми! С възрастта то ще стане по-спокойно. Има екземпляри от породата, които са по-буйни и активни и очевидно Вашето е такова. Поздравления за грижите, които сте описали, че полагате за него!

 14. 14.

  Имам малко куче на 4 месеца йоркширско териерче и има силна захапка.Когато започнем игра или го погалвам започва да хапе може би го приема за игра,но аз искам да го отуча от този негов начин .Дали това ще се промени?

 15. 15.

  До 14. Tobi - да, разбира се. Сега тепърва започва смяната на млечните зъбки с постоянни и хапането е напълно нормално. Добре е да приберете по-ценни вещи у дома, докато този период премине (нормално продължава до 10-11 месец).

 16. 16.

  Здравейти,имам померен на два месеца които хапе много и го направи с злоба и когато го удрям с вестника става още по злобен какво да правия

 17. 17.

  До 16. - не се притеснявайте, той е все още бебе! Хапането за него е игра в този растежен период. След около 2 месеца (т.е. към 4тия) ще започне смяната на млечните зъбки и тогава хапането ще се засили. Хубавото е, че е само период, който отшумява до годинката. Снабдете се с повече гумени играчки, лакомства под формата на кокалчета, с които то ще се занимава и ще чеше сърбящите го венци.

 18. 18.

  Здравейте, имаме лабрадор на 44 дни. От 3 дни е в къщи и понеже е първият ни домашен любимец бих искала да ми дадете няколко съвета. Хапе и дере навсякъде, също и нас ( знам, че това е нормално за възраста му) но искам да попитам дали има начин още в тази възраст малко по малко да го учим на "не" и да разбере, че не трябва да прави това, което в момента. Опитахме с вестник и с хващане на кожата на врата като леко тресем главичката, но сякаш се настървява повече и почва да ръмжи и да хапе по-силно ( без значение за нас, тапетите, мебелите ли става въпрос, просто продължава с пълна сила ). Другото което ме тревожи е, че нослето му е сухо, не постоянно но в повечето случаи. Това проблем ли е или да го заведем на ветеринар ? Благодаря предваеително !

 19. 19.

  До 18. Амина - поведението му е напълно нормално, тъй като е все още бебе. Това, което може да направите е да му оградите специално място от дома, където да прекарва повече време, особено когато Ви няма! Снабдете се и с повече играчки, тъй като тепърва започва "хапането". Към 4-ти месец обикновено са най-активни в това отношение, тъй като започва смяната на млечните зъбки и има силен сърбеж на венците.

  Ако кученцето е физически добре, сухото носле не е проблем. Така или иначе сега следва ваксиналният период за него и ще се види от ветеринар!

Подобни статии