🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

"Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя?"

Въпрос: Кученцето ми ме хапе постоянно. Какво да правя? Ухапванията му не са силни, но аз искам да го отуча от този навик. Можете ли да ми дадете съвет какво да направя?

Отговор: Вашето куче използва устата си, за да изследва заобикалящата го среда. Кучетата нямат палци, с които да хващат предметите.

Като ви захапват леко кученцата проверяват колко силно могат да хапят, когато си общуват с хора или други кучета.

Така например ако кученцето хапе прекалено силно майка си, докато суче, тя ще стане по средата на храненето и ще се отдалечи. Или ако хапе прекалено силно друго кученце, с което си играят, то може да престане да си играе с него. Така по трудния начин кученцата разбират кога са преминали границата.

Това да се научи кученцето с каква сила да използва захапката си е от ключово значение за правилното му социализиране. Още в ранна възраст кученцата трябва да бъдат научени с каква сила да използват устата си, спрямо хората или други кучета.

Кученцата се учат, докато си играят

Трябва да осигурите на вашето кученце общуване с други ваксинирани и възпитани кученца или толерантни възрастни кучета. Въпреки, че хората също могат да научат кученцата кои граници не трябва да преминават, най - добре е те да научат това от други кучета.

Един професионален обучителен курс може да свърши страхотна работа. Можете да запишете кученцето на обучителен курс, след като навърши 7-8 седмици и е минало задължителните ваксинации и обезпаразитявания.

Как да научим кученцето да не хапеНай - добрият начин кученцето да бъде научено как да използва зъбите си е докато си играе. Някои треньори не дават изобщо на кученцата да докосват човешка кожа с устата си.

Това обаче не винаги е от полза. Трябва да се позволява на кученцата да хапят човешка ръка, за да могат сами да не научат каква е допустимата сила, с която да го правят.

Бъдете учител на вашето кученце

Започнете да си играете с кученцето, като му подадете ръката си. Кажете някаква команда, като например "Хайде да играем", за да се научи кученцето, че вие инициирате играта, в която то може да захапва ръката ви и тя има определено време т.е. кучето трябва да разбере, че не може постоянно да действа по този начин.

Основната задача на тези игри е да научите кученцето си да използва нежно зъбите си върху човешката кожа. Ако по време на играта кученцето ви ухапе достатъчно силно, че да ви причини болка, веднага издайте звук, че ви е заболяло и отпуснете ръката си.

Не се опитвайте да издърпвате ръката си, защото това може да настърви повече кученцето и то да захапе още по-силно ръката ви. След около 20-30 секунди подновете играта. Ако кученцето ви ухапе силно отново повторете описаното по - горе.

Хапане при малко кучеАко кученцето продължи да ви хапе силно направете още по - драматични подвиквания, че ви боли и се отдръпнете настрани за около 30 секунди до минута.

Избягвайте прекалено грубата игра, защото това може да възбуди кучето. Вместо това изберете някоя по - спокойна игра с по - бавни движения.

Осигурете на кученцето си предмет за дъвчене

Играчка за малко кученцеЧесто кученцата започват да "дъвчат хората" или техните дрехи, защото са свикнали, че това им носи внимание. Трябва да отучите кученцата, които имат този вреден навик.

Всеки път, когато започне да дъвче вас или дрехата ви стойте колкото можете по - неподвижно и се правете, че нищо не става. Кученцата бързо ще загубят интерес към вас и ще престанат.

След това им дайте подходяща играчка за дъвчене. С времето те ще се научат да дъвчат само своите играчки и ще развият добро поведение.
Рейтинг:
4.6/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

32. Десислава

Здравейте! Имам померан на близо 2 месеца. Докато си лежа и си играя с него то ме хапе много силно, правя му забележка, но си продължава и постоянно скача по мен и ме ближе по лицето. Като му дам играчката се кротва за момент и после пак гледа да хапе. Разбирам, че е още бебе и го сърбят венците, но не знам какво да правя. Може ли съвет?

31. Галя

Здравейте, имаме пинчер на 2мес много игрив но след втората ваксина кучето започна да хапе на игра но до кръв, на едното дете проби ухото, на малката веждата, а на мен тази вечер ми захапка устната то се изплаши че навсякъде имаше кръв и незнам дали парчето не го изяде. Притеснява ме дали нещо не се озлобява. Когато е будно постоянно хапе

30. Ева
Здравейте. Имаме си 3 месечен пинчер. Имаме го от няколко седмици. Вече свикна сс нас, но още не е изградил хигиенни навици. Също така и хапе. Казваме му, не, но не ни отразява. Научих го как да сяда но, не се получава с нищо друго. Оставяме го намира и се оспокоява за естествено времо, но после пак почва да хапе. Има си много играчки. По някого като почва да хапе му хвърляме топка или му даваме плюшена играчка да гризе. На него бързо му става скучно и пак гризе нас. Ако имаш съвети, ще съм много благодарна. Благодаря от сега!
29. Галя Жекова
Здравейте, имам овчарка на 5 месеца. Винаги когато ме види скача и ме хапе от радост. Разбирам, че това е начин да покаже емоциите си, но ми се струва странно. Приема, че искам да си играя всеки път когато не види. Как да се справя с това? Благодаря ви!
28. Алисе
Здравейте,имам на осем месеца куцхаар куче, което като играе много хапе причинява болка.Много го обичаме но никак не слуша не мога да го науча на нищо.
27. Някой
Кученцето,когато е малко,хапе къде на игра,къде понеже го сърбят зъби!По принцип това отшумява около 8-9 месец,а дори и по-рано,но това което има аз за опит-кога малко куче хапе,вие хапе него за ухото,не брутално,но достатъчно силно,да разбере,кой шеф!
26. Кика
Здравейте. Кучето ми е на година и месец...ваймаранер е. И преди няколко дни ухапа член на семейството(от сорта на дядо, баба, чичо и тн.) и си мисля че се озлобява. Не веднъж се е опитвал да ме захапе, но само ми е посягал и то когато съм се опитвала да го възпитавам като например да върви до мен. Започна да не изпълнява команди и когато го викам по име не се обръща. Моля ви помогнете ми. Методите ми ли са грешни или кучето е и?
25. Izabel
Zdraveite, imam pomeran na 7 meseca I oste ne si e smenil nito edin mlechen zub,tova problem li e? Sasto taka I habe mnogo silno, moje bi ne do kruv, no igra,banq,oblichane za razhotka ili slagane na kaishka e ujasno mahenie molqvi kajete mi kak da se spravq s tozi problem?? Blagodarq predvaritelno!
24. Блу
Здравейте имам померан на 2 месеца всеки път като ми види ръцете в движение скача да хапе така е и когато си играем или се опитвам да взема боклук от устата му как да го науча да не хапе ????
23. Лео
Здравейте имам Померан мини на 3 месеца почти хапе краката на всички в нас ... хапе ръцете ама силно чак до болка казваме му Не караме му се но все същото аз съм единствената без която не може излизам от стаята с мене излизам ма вън пак с мене скимти ако ме няма даже когато легнем и стана и то става но юе хапе и не ме слуша какво да правя?
22. Нели
Здравейте, преди 3 дни закупихме 5 месечно мъжко чихухуа от собственик. Проблемът е, че когато се доближа до него или се опитам да го погаля, още повече да го взема от леглото напада и хапе. Разполага с плюшени играчки, играе си сам, мина ли покрай него се скрива в леглото, ако си подам ръката напада. Много искам да го гушна и да завоювам доверието му, да си играя с него, но той не позволява. Моля ви за съвет как трябва да подходя в тази ситуация. Предварително благодаря.
21. д-р БауБау
До 20. Нина - всичко, което сте описали като поведение при кученцето е напълно нормално предвид възрастта му. Бъдете спокойна, защото това е само период, който ще отшуми. Не е учудващо, че Вие сте неговата "мишена". Обикновено, както в дивата природа, и домашните любимци избират един член от семейството, към който се привързват най-много. В случая това очевидно сте Вие. Хапането му сега е само и единствено с цел игра, а сега растящите зъбки са много остри и затова и Ви се струва, че хапането е много силно. Кученцето е буквално все още "бебе" и за него сега всичко е игра. Не се притеснявайте и този период ще отшуми :)
20. Нина
Здравейте! Преди две седмици ми подариха кученце. Порода голдън ретривър. Много умно кученце,което обаче има доста буен характер. Семейството ми се състои от още четирима възрастни. Не знам дали защото аз най-често играя с него, но реши винаги, когато съм около него да ме хапе. Той е страшно умен и разбира, когато му се карат,но,когато го направя аз той прави каквото знае и изобщо не ме слуша. На "не" при мен изобщо не реагира,дори когато ме хапе,заболи ме и му кажа"не" това като,че ли му дава стимул да продължи още по силно да хапе. Той е на почти 2 месеца. Все още няма всички ваксини и няма как да го извеждам навън,за да изразходва част от енергията си и да е по- спокоен. За зъбите разбирам,че растат,но ние сме му осигурили купища играчки ,а когато ме хапе и му подам играчката той рядко я взима. Бих искала да се научи,че силното хапане не е приемливо за мен. Опитала съм някой неща от статията. Като например да го изчакам да загуби интерес и после да му дам играчка,но дори да се престоят,че го няма и не го виждам той продължава да ме хапе. Две седмици сме заедно,а ръцете ми вече са с белези и малки рани,заради хапането. Ако имате някакви допълнителни съвети моля да ми ги дадете тъй като прави това единствено и само с мен,а до момента имах едно доста агресивно куче и ме е страх,когато ме хапе по- силно,защото ръмжи и започва да хапе още по- силно. На скоро се опитах да го накажа,като не му обръщах внимание. Близо два часа не го забелязва и не играех с него,но после пак беше същото. Накарах го да разбере,че ми причинява болка,но явно не съм била убедителна. Моля за съвет как да процедирам с него? До момента не съм гледала куче в къщата и не знам много.
19. д-р БауБау
До 18. Амина - поведението му е напълно нормално, тъй като е все още бебе. Това, което може да направите е да му оградите специално място от дома, където да прекарва повече време, особено когато Ви няма! Снабдете се и с повече играчки, тъй като тепърва започва "хапането". Към 4-ти месец обикновено са най-активни в това отношение, тъй като започва смяната на млечните зъбки и има силен сърбеж на венците. Ако кученцето е физически добре, сухото носле не е проблем. Така или иначе сега следва ваксиналният период за него и ще се види от ветеринар!
18. Амина
Здравейте, имаме лабрадор на 44 дни. От 3 дни е в къщи и понеже е първият ни домашен любимец бих искала да ми дадете няколко съвета. Хапе и дере навсякъде, също и нас ( знам, че това е нормално за възраста му) но искам да попитам дали има начин още в тази възраст малко по малко да го учим на "не" и да разбере, че не трябва да прави това, което в момента. Опитахме с вестник и с хващане на кожата на врата като леко тресем главичката, но сякаш се настървява повече и почва да ръмжи и да хапе по-силно ( без значение за нас, тапетите, мебелите ли става въпрос, просто продължава с пълна сила ). Другото което ме тревожи е, че нослето му е сухо, не постоянно но в повечето случаи. Това проблем ли е или да го заведем на ветеринар ? Благодаря предваеително !
17. д-р БауБау
До 16. - не се притеснявайте, той е все още бебе! Хапането за него е игра в този растежен период. След около 2 месеца (т.е. към 4тия) ще започне смяната на млечните зъбки и тогава хапането ще се засили. Хубавото е, че е само период, който отшумява до годинката. Снабдете се с повече гумени играчки, лакомства под формата на кокалчета, с които то ще се занимава и ще чеше сърбящите го венци.
16.
Здравейти,имам померен на два месеца които хапе много и го направи с злоба и когато го удрям с вестника става още по злобен какво да правия
15. д-р БауБау
До 14. Tobi - да, разбира се. Сега тепърва започва смяната на млечните зъбки с постоянни и хапането е напълно нормално. Добре е да приберете по-ценни вещи у дома, докато този период премине (нормално продължава до 10-11 месец).
14. Tobi
Имам малко куче на 4 месеца йоркширско териерче и има силна захапка.Когато започнем игра или го погалвам започва да хапе може би го приема за игра,но аз искам да го отуча от този негов начин .Дали това ще се промени?
13. д-р БауБау
До 12. Ариес - ако смятате, че няма да може да се справите сами с обучението му, училището е подходящо място, където кучето може да се дресира добре! Проучете добре мястото, където ще го оставите за обучение, ако решите все пак да го запишете. Отново Ви казваме, че кученцето е все още бебе и това е само период, който ще отшуми! С възрастта то ще стане по-спокойно. Има екземпляри от породата, които са по-буйни и активни и очевидно Вашето е такова. Поздравления за грижите, които сте описали, че полагате за него!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...