Кога се налага евтаназия на кучето?

Кога се налага евтаназия на кучето?

За съжаление, редица стопани са се сблъскали с неприятнoто заключение на ветеринарният лекар: "Най - добрият изход за кучето е евтаназията".

Един много болезнен момент за хилядите стопани, които се отделят от своя верен приятел - кучето завинаги. Много от вас вероятно са си задавали въпроса:

"Наистина това ли е единственият и най - добър изход за моето куче?"

В тази връзка ние ви представяме няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение занапред, ако това се наложи.

Евтанизирането на домашния любимец е много трудно и отговорно решение. Обикновено това се налага, когато кучетата са много болни или прекалено стари и немощни и стопаните им не могат да им отделят достатъчно време за грижи, за да се чувстват комфортно животните.

Много от вас сигурно са преминали през това и знаят колко мъчително и трудно е едно подобно решение. Ето няколко съвета върху, които да помислите преди да вземете едно толкова отговорно решение:

Храна и вода ...

Ако кучето ви престане да се храни и да приема течности значи времето му наближава и може да спестите част от мъките му.

 Болка ...

Ако кучето ви изпитва болка често, посъветвайте се с вашия ветеринар дали болкоуспокояващите лекарства облекчават състоянието му.

Нива на активност ...

Може ли кучето ви все още да бъде развеждано на разходки?

Изхождане вкъщи ...

Ако домашния ви любимец загуби способност да контролира червата и мехура си.

Старост и стареене ...

Дали домашният ви любимец все още се наслаждава на взаимодействието си с вас?

Дадено заболяване ...

Ако домашният ви любимец има заболяване с неизбежен фатален край, като рак например.

Вашата роля ...

Дали сте съгласни да проучите всички възможности за лечение на вашето куче или желаете да приложите палиативни грижи? Запитайте се дали искате да поддържате домашния си любимец жив, заради привързаността си към него или това е в най - добър интерес за него.

Когато се колебаете се обърнете към съвет от приятел. Мнението на друг човек може да ви помогне да вземете правилното решение. Проучете добре какво представлява евтаназията и не го приемайте като нещо лошо, защото тя спестява мъките на животното.

5.0, 2 гласа
прегледи 7287

Препоръчани продукти

Коментари за Кога се налага евтаназия на кучето?

 1. 9.

  Добър ден и на мен ми се налага да взема това трудно решение и не знам как да постъпя моето момиче има злокачествен тумор направиха операция но пусна расеики навсякъде немога да реша как да постъпя много я обичам от 8 години я имамм

 2. 10.

  До 9. мариа - ако според лекарите няма шанс за възстановяване може би е по-добре мъките й да спрат ... Съжаляваме най-искрено.

 3. 11.

  Мислех си, че никога не бихме взели такова решение за нашият домашен любимец, който беше не просто куче, а част отнашето семейство ! Но след почти 18 години, вчера стигнахме до това много тежко решение.

 4. 12.

  Здравейте,
  Трябва ми малко помощ и съвет! Имала съм няколко три кучета до сега. Две от тях си отидоха от естествена смърт от старост. Третото ми куче е вече на 12 години. Много го обичам. Децата ми също. За съжаление има начална форма на пареза. Все още се движи и се разхожда сам в двора ни. Но го виждам, че му е трудно. Има слабост в задните крака. Когато стой прав леко прикляка. Мисля дори, че го и боли. Не скимти когато ляга или става. Гледа много тъжно "все едно ме моли да му помогна", а аз не мога да направя нищо.
  Всички познати ни съветват да го приспим. Лекарите казват, че това не се лекува и все по-зле ще става. Иначе си яде с голям апетит както и до сега. Въпросът ми е да чакам ли още или да му спестя страданието.
  Благодаря Ви предварително за съвета :(

 5. 13.

  До 12. Гери - не Ви съветваме да го евтаназирате при положение, че кученцето все още се храни и Ви се радва. Има болкоуспокояващи, които могат временно да стабилизират положението. Между пареза и парализа има разлика. Парезата е много по-леката степен на парализата! Съветваме Ви да потърсите и друго мнение!

 6. 14.

  Здравейте, имам най-прекрасното куче на света,порода Ротвайлер на 13 години. В последните месеци все по трудни станаха движенията му, а вече и не се движи. Храни се горе-долу добре,пие вода, но е много тъжно да гледаш как кучето,което тичаше до скоро, вече не се движи. Предлагат ни евтаназия, но не мога да взема такова решение. Може и да съм егоистка, но много ми е мъчно. Въпроса ми е , дали трябва да се прибегне до евтаназия или не. Благодаря предварително.

 7. 15.

  До 14. Иванна Цветанова - при положение, че кучето се храни и пие вода нормално не виждаме смисъл от евтаназия на този етап. Потърсете повече мнения на специалисти за евентуални рехабилитация, нагревки и т.н. Случаи като Вашия не са редки, но решението за евтаназия е лично Ваше. Ние бихме посъветвали към евтаназия в случаи на: когато кучето се мъчи много и изпитва силна болка, която не може да се овладее с нищо, не се храни, не пие вода, не се изхожда.

 8. 16.

  Здравейте,моето 16 годишно Шитцу получи инсулт преди седмица.Докторите го стабилизираха ,беше 3 дни на системи в момента продължава да приема хапове през устата.Обаче пие само вода ,това нормално ли е?

 9. 17.

  До 16. Траяна Йончева - нормално е да няма апетит и е похвално, че се е стабилизирало на тази възраст! За да стимулирате апетита му предлагайте храни, които са затоплени и по-ароматни (например затоплена консерва), тъй като обонянието на тази възраст е силно отслабнало вече.

 10. 18.

  Здравейте и благодаря за отговора.Нашият герой все пак не успя и стана звездичка ....Вече имаме друг бебок от същата порода,а уникалното е че е роден на същата дата но през 16 години:)

 11. 19.

  Здравейте,кучето ми се разболя от лайшманиоза и се увредиха бъбриците.Лекаря дава много малко надежда,че ще оздравее т.к лекарството,което ще е Милтефоран трудно се понася в нвговия случай.Предлагат евтаназия.Иначе кучето се храни и е жизнено.Моля за съвет,какво да правя?

 12. 20.

  Здравейте имам чао-чао на почти 7 години и се болен от епилепсия. Досега гърчовете му бяха през 2 месеца по 3-4 гърча. Но сега му се увеличиха за един месец вече 3 път получава. Давам му хапчета но не му помагат особено, а даже едните му ги увеличиха на 13 за един ден. Един от ветеринарите с които се консултирам ми препоръча да го преспа, защото с възрастта ще му се увеличават и не може да се лекува.

 13. 21.

  Здравейте и аз имам същия проблем имам хаски на 7 г с епилепсия принас гърчовете вече са всеки месец пие зилкен и епикал ниама лечение маи има закрепване на положението ,но вече става доста натоварващо за нас и кучето се мачи незнам и аз чакам за съвет от ваша страна пиша ви след поредният припадък и винаги започват презноща

 14. 22.

  До 19. шери дачева - при положение, че кученцето все още е жизнено, има тонус и се храни съветваме да не бързате с евтаназия.

 15. 23.

  До 20. Павлина - за съжалание, епилепсията само се поддържа. Решението е изцяло Ваше, изчакайте още малко и ако гърчовете се увеличават, тогава ще трябва да вземете решение. Все още не са толкова начесто предвид сериозността на заболяването.

 16. 24.

  До 21. Деси - ако кученцето все още се храни и е жизнено може да се изчака с евтаназията, тъй като раздялата с домашен любимец е толкова болезнена, колкото да загубиш близък човек.

 17. 25.

  Здравейте моето куче е кокер на 12 год от 1 г.и половина е с диагноза Кушинг на надбъбречните жлези на Веторил е поддържам му кортизила в някакви граници , но от известно време седмица започна да куца със задно дясно краче ,имаше възпаление на възглавничката - мина му , но продължава да си държи крачето във въздуха, а лявото понеже го натоварва не може да издържи тежестта му и сяда или директно ляга знам че това са симптомите на заболяването и знам че е необратим процеса ,има и инфекции някакъв вид краста ушна и очна инфекция опитвах всичко не съм го оставила в никакъв случай ....но вече отказва вода почти не се храни а е пълен заради заболяването му и пред мен стои въпроса какво да направя да го оставя ли да се мъчи , защото почти не се движи или да му помогна като го приспя много ми е трудно

 18. 26.

  До 25. Соня - ако се стигне до там, че кученцето трябва да се храни и оводнява посредство система, наистина няма смисъл да се мъчи. При пълен отказ от храна и вода (най-вече), се препоръчва и евтаназия...

 19. 27.

  Здравейте кучето ми е с диагноза Дирофилария фаза четири. Неможе да се подложи на операция. Няма да издържи упойката (становище на ветеринарния лекар). От 2 седмици го поддържаме на системи не иска да се храни. Не се движи. Само лежи. Да продължавам ли да се опитвам? Или да послушам ветеринаря и да прекратим мъките му?

 20. 28.

  До 27. Славка Симеонова - при положение, че е в напреднала фаза е доста трудно да настъпи възстановяване... Решението е изцяло Ваше, послушайте сърцето си, но понякога наистина е по-добре за самото куче мъките му да се прекратят. Искрено съжаляваме!

Подобни статии