Кога се налага евтаназия на кучето?

Кога се налага евтаназия на кучето?

За съжаление, редица стопани са се сблъскали с неприятнoто заключение на ветеринарният лекар: "Най - добрият изход за кучето е евтаназията".

Един много болезнен момент за хилядите стопани, които се отделят от своя верен приятел - кучето завинаги. Много от вас вероятно са си задавали въпроса:

"Наистина това ли е единственият и най - добър изход за моето куче?"

В тази връзка ние ви представяме няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение занапред, ако това се наложи.

Евтанизирането на домашния любимец е много трудно и отговорно решение. Обикновено това се налага, когато кучетата са много болни или прекалено стари и немощни и стопаните им не могат да им отделят достатъчно време за грижи, за да се чувстват комфортно животните.

Много от вас сигурно са преминали през това и знаят колко мъчително и трудно е едно подобно решение. Ето няколко съвета върху, които да помислите преди да вземете едно толкова отговорно решение:

Храна и вода ...

Ако кучето ви престане да се храни и да приема течности значи времето му наближава и може да спестите част от мъките му.

 Болка ...

Ако кучето ви изпитва болка често, посъветвайте се с вашия ветеринар дали болкоуспокояващите лекарства облекчават състоянието му.

Нива на активност ...

Може ли кучето ви все още да бъде развеждано на разходки?

Изхождане вкъщи ...

Ако домашния ви любимец загуби способност да контролира червата и мехура си.

Старост и стареене ...

Дали домашният ви любимец все още се наслаждава на взаимодействието си с вас?

Дадено заболяване ...

Ако домашният ви любимец има заболяване с неизбежен фатален край, като рак например.

Вашата роля ...

Дали сте съгласни да проучите всички възможности за лечение на вашето куче или желаете да приложите палиативни грижи? Запитайте се дали искате да поддържате домашния си любимец жив, заради привързаността си към него или това е в най - добър интерес за него.

Когато се колебаете се обърнете към съвет от приятел. Мнението на друг човек може да ви помогне да вземете правилното решение. Проучете добре какво представлява евтаназията и не го приемайте като нещо лошо, защото тя спестява мъките на животното.

5.0, 2 гласа
прегледи 8886

Препоръчани продукти

Коментари за Кога се налага евтаназия на кучето?

 1. 17.

  До 16. Траяна Йончева - нормално е да няма апетит и е похвално, че се е стабилизирало на тази възраст! За да стимулирате апетита му предлагайте храни, които са затоплени и по-ароматни (например затоплена консерва), тъй като обонянието на тази възраст е силно отслабнало вече.

 2. 18.

  Здравейте и благодаря за отговора.Нашият герой все пак не успя и стана звездичка ....Вече имаме друг бебок от същата порода,а уникалното е че е роден на същата дата но през 16 години:)

 3. 19.

  Здравейте,кучето ми се разболя от лайшманиоза и се увредиха бъбриците.Лекаря дава много малко надежда,че ще оздравее т.к лекарството,което ще е Милтефоран трудно се понася в нвговия случай.Предлагат евтаназия.Иначе кучето се храни и е жизнено.Моля за съвет,какво да правя?

 4. 20.

  Здравейте имам чао-чао на почти 7 години и се болен от епилепсия. Досега гърчовете му бяха през 2 месеца по 3-4 гърча. Но сега му се увеличиха за един месец вече 3 път получава. Давам му хапчета но не му помагат особено, а даже едните му ги увеличиха на 13 за един ден. Един от ветеринарите с които се консултирам ми препоръча да го преспа, защото с възрастта ще му се увеличават и не може да се лекува.

 5. 21.

  Здравейте и аз имам същия проблем имам хаски на 7 г с епилепсия принас гърчовете вече са всеки месец пие зилкен и епикал ниама лечение маи има закрепване на положението ,но вече става доста натоварващо за нас и кучето се мачи незнам и аз чакам за съвет от ваша страна пиша ви след поредният припадък и винаги започват презноща

 6. 22.

  До 19. шери дачева - при положение, че кученцето все още е жизнено, има тонус и се храни съветваме да не бързате с евтаназия.

 7. 23.

  До 20. Павлина - за съжалание, епилепсията само се поддържа. Решението е изцяло Ваше, изчакайте още малко и ако гърчовете се увеличават, тогава ще трябва да вземете решение. Все още не са толкова начесто предвид сериозността на заболяването.

 8. 24.

  До 21. Деси - ако кученцето все още се храни и е жизнено може да се изчака с евтаназията, тъй като раздялата с домашен любимец е толкова болезнена, колкото да загубиш близък човек.

 9. 25.

  Здравейте моето куче е кокер на 12 год от 1 г.и половина е с диагноза Кушинг на надбъбречните жлези на Веторил е поддържам му кортизила в някакви граници , но от известно време седмица започна да куца със задно дясно краче ,имаше възпаление на възглавничката - мина му , но продължава да си държи крачето във въздуха, а лявото понеже го натоварва не може да издържи тежестта му и сяда или директно ляга знам че това са симптомите на заболяването и знам че е необратим процеса ,има и инфекции някакъв вид краста ушна и очна инфекция опитвах всичко не съм го оставила в никакъв случай ....но вече отказва вода почти не се храни а е пълен заради заболяването му и пред мен стои въпроса какво да направя да го оставя ли да се мъчи , защото почти не се движи или да му помогна като го приспя много ми е трудно

 10. 26.

  До 25. Соня - ако се стигне до там, че кученцето трябва да се храни и оводнява посредство система, наистина няма смисъл да се мъчи. При пълен отказ от храна и вода (най-вече), се препоръчва и евтаназия...

 11. 27.

  Здравейте кучето ми е с диагноза Дирофилария фаза четири. Неможе да се подложи на операция. Няма да издържи упойката (становище на ветеринарния лекар). От 2 седмици го поддържаме на системи не иска да се храни. Не се движи. Само лежи. Да продължавам ли да се опитвам? Или да послушам ветеринаря и да прекратим мъките му?

 12. 28.

  До 27. Славка Симеонова - при положение, че е в напреднала фаза е доста трудно да настъпи възстановяване... Решението е изцяло Ваше, послушайте сърцето си, но понякога наистина е по-добре за самото куче мъките му да се прекратят. Искрено съжаляваме!

 13. 29.

  Здравейте, имам френски булдог на почти 7год. Лятото получи много голямо възпаление на крака, в следствие на което му се натрови кръвта. Докторите даваха 5% шанс да оцелее. След 2мес. Всеки ден на доктор той се оправи! Ноо след месец започна да повръща, трепери и да вдига температура. Докторите 1во мислеха, че е натровен. Закрепиха го и 3дена беше добре и после пак повръща. След това мислеха че е развил някаква алергия. След това че има гастрит и т.н. Вече 3ти месец той е 2дена с ппвръщане и разстройство и 2дена е добре. От юесец пие Предсалон 5мг. И вече не двига температура, но има зверски апетит ина всеки 2 дена ужаса се повтаря... От 19кг. Сега е 10кг. Когато повръща храната от 3 дена е неразградена. Правили сме кръвна картина, ренген и ехограф и всичко е наред... А денс поставиха тази диагноза Protein-losing enteropathy (PLE) и ни казаха, че има 2 варианта:1- да го приспим, 2- да го поддържаме с по- силни хапчета, но няма да има подобрение, на всеки 2дена ще повръща и ще продължава да слабее!???? Какво да правим?! Колкото и да мисля все си мисля че приспиването е най-доброто решение.

 14. 30.

  Здравейте ,
  Имам лайка на 13 години . Най-прекрасната ...Има 7 ракови тумора по цялото тяло . От две седмици трудно се движи .Водих я два ветеринара , казаха че двата тумора под опашката са се сраснали .Не дават гаранция дали ще издържи операцията .
  Трудно се движи , но има все още апетит . Спи и по време на сън плаче и трепери . Голяма мъка е . Не намирам сила да я приспим . Не мога ! Трудно я гледам, как се мъчи . Какво да правя ? Пиша и плача .

 15. 31.

  До 29. Христина - нищо не пречи на опитате с поддържащата терапия. Вие сами ще усетите кога е дошъл момента! Искрено съжаляваме за този развой. Никоя животинка не заслужава това, но ... понякога и ние хората сме безсилни пред съдбата. Кураж!

 16. 32.

  До 30. Timo - за съжаление възрастта й е доста голяма, за да се предприемат хирургически интервенции. Точно поради това и доктора Ви е казал, че има голяма вероятност да не издържи операцията. Решението е изцяло Ваше, но по това, което сте ни описали личи, че кучето изпитва голяма болка.

 17. 33.

  В понеделник пак бяхме на лекар , един от най- добрите хирурзи В София и той каза че трябва да се оперира . Нищо не можело да се направи да чакаме смъртта й . Днес тумора започна да тече , звъннах му каза да я привързваме и това е ! Какво да правя ? Да чакам естествената й и мъчителна смърт или да я приспя ,което е страшно мъчително за мен .

 18. 34.

  Корекция - и той каза че не трябва да се оперира

 19. 35.

  До 33. Тимо - нормално е да каже това, защото риска, който се поема с подобна операция в този случай е огромен. Решението наистина е изключително трудно за всеки стопанин на животинка, независимо дали е куче, котка и т.н. Разбираме Ви и наистина много съжаляваме за тази дилема, пред която сте изправен, но пак Ви казваме - решението е изцяло Ваше. Направете го така, както ги чувствате.

 20. 36.

  Взех го решението . Ще се грижа с огромна любов за нея , докато Господ разреши !

Подобни статии