🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Колко вода трябва да пие кучето? Ето как да поддържате домашния си любимец хидратиран

Голяма част от стопаните на кучета отделят много време, за да определят коя диета е по - здравословна за домашния им любимец.

Купуват известни марки и се сравняват различни видове храни. Някои дори търсят съвети от специалисти диетолози.

Цялото това внимание около храната обаче в повечето случаи води до пренебрегване на значението на водата.

Всеки стопанин трябва да е наясно, какво количество вода пие кучето му на ден, тъй като течностите са много важна част от диетата. Водата е от изключително значение, защото тялото на кучето се състои от над 70% вода, колкото е това съотношение и при хората. Водата подпомага химическите реакции в организма, а това е жизненоважно за правилното функциониране на храносмилателната и кръвоносната система.

Водата помага на кучето да филтрира отпадъците и регулира температурата му посредством изпотяване. Обезводняването може да причини сериозни проблеми и да доведе до сърдечна и бъбречна недостатъчност!

Подходящото количество вода...

Колко вода да пие кучетоИма едно общо правило, според което кучето трябва да пие между 40 и 60 мл. вода за всеки килограм от теглото си. Не е нужно да изчислявате необходимото количество вода на ден за кучето.

Просто се уверете, че купата с вода е винаги пълна, а кучето само ще прецени колко вода да пие, в зависимост от нуждите си. През някои дни то може да пие повече вода, а през други - по - малко.

Независимо от поведението на животното трябва да обърнете внимание дали то пие вода или отказва да пие. Има случаи, в които може да препива на вода, а в други случаи изобщо да не пие вода. Това са ситуации, които трябва да ви действат като аларма, защото обикновено са индикатори за някакъв здравословен проблем.

Водата от чешмата може да е проблемна за някои кучета, затова най - добре да давате на домашния любимец дестилирана вода. Водата от чешмата може да има големи количества минерали, тежки метали или твърде много бактерии.

Може да използвате чешмяна вода, след като я преварите и оставите да изстине. Може да си купите и пречиствател за вода, защото в дългосрочен план инвестицията ще се изплати.

Проблеми, свързани с прекомерното пиене на вода...

Ако забележите, че кучето ви пие много вода трябва да започнете да се притеснявате, освен ако не е много горещ летен ден, а кучето се храни само със суха храна. Кучетата, които се хранят само със суха храна обикновено пият повече вода, за да осигурят ежедневните си нужди.

Кучета, които ядат влажна храна пият по - малко храна, защото животното отчасти се хидратира от самата храна. Имайте в предвид, че куче, което пие прекалено много вода може да е болно.

Съществуват 4 основни медицински причини, заради които любимия ви домашен любимец може да пие прекалено много вода:

1. Хронична бъбречна недостатъчност - бъбречните лезии променят процеса на елиминиране на някои кръвни елементи, които причиняват лошо почистване на тялото на кучето. Апетитът му намалява и има остра усещането за жажда. Куче в това състояние ще стои близо до купичката с вода през целия ден.

2. Хронични инфекции - пример за хронична инфекция, която предизвиква прекалена жажда може да бъде маточното възпаление при женските кучета. Тази диагноза може да бъде установена само от ветеринарен лекар, след като се направи ултразвук и кръвен тест, търсейки увеличен брой бели кръвни клетки, които обикновено потвърждават диагнозата.

3. Лезия на надбъбречните жлези - това заболяване се нарича още "синдром на Кушинг". Характеризира се с повишенот отделяне на глюкокортикостеродни хормони от надбъбречната кора, което се означава като хиперадренокортицизъм. Сравнително често се среща при кучетата (по - рядко при котките) и се проявява с кожни лезии и прекомерна жажда. Белезите за подобно заболяване се забелязват доста лесно.

4. Болести, които засягат черния дроб - Има някои заболявания, които засягат чернодробната функция на кучето, като по този начин причиняват хронична чернодробна недостатъчност. Първият признак за подобни заболявания е прекомерната жажда на кучето.

Колко вода да пие кучетоПреди да постави диагноза всеки ветеринар трябва да направи необходимите тестове, след като е направен клиничния преглед на кучето. Тестовете за урина позволяват да се открие дали има повишени нива на кръвна захар, липса на жлъчни пигменти или протеинов дефицит. Всички тези показатели са полезни, когато трябва да се определи дали кучето страда от диабет, чернодробни или бъбречни проблеми.

В тези случаи са много важни нивата на глюкозата, креатинина и уреята. Трябва да запомните, че прекомерната жажда при кучетата може да е свързана с някакъв здравословен проблем и затова, ако забележите нещо такова, трябва веднага да заведете домашния любимец на ветеринар.

Проблеми, свързани с отказа да се пие вода...

Защо кучето не иска да пие водаИнстинкта на кучетата е да пият оптимални количества вода, за да може тялото им да остане хидратирано. Водата е много важна за кучетата, защото поддържа нормалната телесна температура и балансира нивата на електролити.

Затова, ако забележите, че кучето не пие вода трябва да го заведете на ветеринар и при необходимост да се пристъпи към оводняване чрез венозно вливане на течности.

Предупреждения и заключение...

Купата за вода на кучето трябва да се мие ежедневно. Невидими бактерии могат да се размножават вътре, което прави водата странна на вкус. Точно поради тази причина кучето може да не иска да пие вода. Само едно изплакване на купата не стига.

Почиствайте старателно купата. Добре е да използвате и антибактериален сапун, който да убие вредните микроорганизми. Направете това ваш навик, като миенето на зъби или нещо друго, което правите всяка сутрин.

***

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание е тоалетната. Ако имат лесен достъп, кучетата могат да започнат да пият вода директно от тоалетната, затова е много важно да държите капака затворен.

Бактериите от тоалетната могат да разболеят кучета, а препаратите използвани за нейното почистване може да са дори още по - опасни. За да предотвратите подобни инциденти е добре да имате няколко купи с прясна вода, разположени на различни места из дома.

Не забравяйте, че водата е толкова важна за кучетата, колкото и за хората, затова нормалната хидратация на домашния любимец е от съществено значение за неговото здраве.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...