🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

"Кучето/Котката ми куца. Какво трябва да направя?"

Много е неприятно да гледате как домашния ви любимец страда, заради болки в крайниците.

Каквато и форма на накуцване да се прояви е препоръчително веднага да заведете животното за преглед при ветеринарен лекар.

Накуцването може да не се дължи на сериозен проблем, но може има случаи, в които се оказва доста сериозен признак за опасно състояние, което може да повлияе на опорно-двигателния апарат, нервната система и дори кожата.

Причини за възникване на накуцването

Защо кучето ми куцаНакуцването е една от най - честите причини, за посещение при ветеринаря. Преди той да определи причината, поради която домашния любимец изпитва болки в крайниците, той трябва да вземе под внимание определени фактори - за какво животно става въпрос, каква порода и каква е неговата възраст.

Ето и най - честите причини за накуцване при млади и възрастни кучета и котки:

Млади кучета

  • Травма - наблюдава се най - вече при много активните малки кученца, които често си навличат проблеми от всякакво естество - от счупени кости и разкъсвания до протриване на пръстите и фрактури на ноктите.
  • Вродени или наследствени заболявания - тук става въпрос за дисплазия на тазобедрената става, лакътна дисплазия, пателарна луксация, заедно с други ортопедични и наследствени невромускулни заболявания, които могат да причинят накуцване.
  • Паностеит - това заболяване засяга младите кучета, които все още са в растежен период и може да доведе до тежки форми на куцане.
  • Инфекциозни заболявания - кърлежите пренасят редица болести, сред които е Лаймската болест. Тя може да доведе до накуцване. Това състояние може да се прояви не само при младите, но и при възрастните кучета!

Възрастни кучета

  • Остеоартрит - това често е неизбежна болест, тъй като е свързана с износването на ставите. Кучетата родени с наследствени костни или ставни проблеми (като тазобедрена дисплазия), както и поголемите породи кучета проявяват по - тежки форми на остеоартрит от по - ранна възраст.
  • Гръбначни заболявания - междупрешленната дискова болест е широко разпространена, сред по - малките породи кучета. Това състояние води до куцота, тъй като дисковете между прешлените на кучето дегенерират, приплъзват се и притискат гръбначния мозък.
  • Заболяване на кръстните връзки - това често срещано състояние на коляното обикновено засяга кучетата на средна възраст и причинява болка, възпаление, нестабилност и куцота в областта на едното или двете колена.
  • Невромускулни заболявания - по - рядко срещаните невромускулни заболявания като миастения гравис, могат да доведат до слабост в крайниците и дори парализа.
  • Ракови заболявания - туморите на костите, мускулите, нервите и ставите могат да предизвикат затруднение, при движението на животните. Всъщност всеки вид тумор, който засяга крайниците, стъпалата и пръстите може да доведе до куцота.

***

Млади котки

  • Травма - малките котенца, независимо дали живеят на открито или в къща, могат да се наранят по много различни начини и това в крайна сметка да доведе до накуцване.

Възрастни котки

  • Абсцес в резултат от ухапване - това може да се случи при котки на всякаква възраст и е причина номер едно за куцота на котките, които живеят на открито. Ако не се лекуват раните от ухапвания често се възпаляват и могат да доведат до куцота.
  • Травма - атаките от кучета и автомобилните инциденти са най - честите причини за травми при котките.
  • Остеоартрит - при по - възрастните и големи котки, артрита е много по - често срещано явление, отколкото собствениците на домашни любимци осъзнават. Артрозата при котките може да засегне някоя от ставите на тялото, включително гръбнака, бедрата, коленете и лактите.

Какво трябва да направи ветеринаря?

Ето какво трябва да очаквате от своя ветеринар, ако домашния ви любимец проявява признаци на куцота:

1. Ще попита за историята на животното - повечето ветеринари ще започнат с няколко основни въпроса, за да разберат същността на проблема. Въпросите, които трябва да очаквате са от типа на:

  • "Кога за първи път забелязахте нарушената походка и накуцване на животното?"
  • "Променило ли се е нещо след това?"
  • "Какви лекарства или хранителни добавки сте давали на домашния любимец?"

2. Ще направи физически преглед - прегледа на цялото тяло, а не само на проблемния крайник е от ключово значение!

3. Дерматологичен преглед - ветеринаря ще търси наличието на лезии по кожата, като например протриване на пръстите, които често остават недиагностицирани, ако прегледа не е пълен.

4. Оценка на опорно-двигателната система - когато търси причината за проблема, ветеринаря трябва да определи източника на болка или слабост в крайника. Той трябва да изследва внимателно костите и да следи за нехарактерна промяна в симетрията на мускулната маса.

5. Ще направи неврологична оценка - ветеринаря трябва да определи дали нервната система функционира правилно, и ако не, къде точно е проблема.

6. Може да направи рентгенови снимки - рентгеновата снимка може да даде много отговори за причините, поради които накуцва животното. Ако има някакви счупвания или разкъсвания ще могат да се видят и да се вземат адекватни мерки.

7. Лабораторни изследвания - тестването на урината и кръвта може да бъде полезно, ако ветеринаря има съмнения за някаква конкретна причина. Тези изследвания могат да помогнат за идентифицирането на специфични заболявания, като миастения гравис или някоя от болестите, пренасяни от кърлежите.

Лечение

Лечение на куцота при кучетоЗащо котката ми куцаВ зависимост от основната причина за куцане, лечението може да варира от вземането на противовъзпалителни и облекчаващи болката лекарства до операция и дългосрочна рехабилитационна терапия.

Какво може да направите вкъщи?

Ако забележите необичайно поведение и куцане трябва да предприемете мерки преди да заведете животното на ветеринар. Ограничете движенията на животното, като го затворите в малко и тясно помещение, където не може да бяга и скача.

Следете симптомите на домашния си любимец. Ако проявява и други необичайни симптоми като треска, липса на апетит или летаргия, трябва по най - бързия начин да се отправите към най - близката ветеринарна клиника, тъй като подобни симптоми показват, че животното има нужда от спешна медицинска помощ.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

46. Roman
Kycheto mie mini mops predi sedmica zadnoto dqsno krache my se shvana otidoh na doktor dademy tabletki no az neimse doverqvam na vseki pregled plashtam 50 60 evro ok nqma problem no preporakiteim sa zero ne razbirat iskam savet ot balgarski vetirinar kakva intervenciq trqbva dase napravi na moqta Djesika mnogo e sladka
45. Милена
Здравейте имам малко кученце на 3ри месеца снощи падна от дивана а той е мн висок и сега много скимти и неможе да стъпи на него ? Имали вероятност да е счупен задното краче
44. Bobby
Здравейте! Имам малко котенце на два месеца. Мъжко е. Днес сутринта го видях че куца с дясното си краче. А по-късно и с двете. Много трудно ходи и плаче! Не му се яде много...само пие малко мляко от майка си. Имах такъв случай преди 3 години с една женска котка която имаше проблем с задните крака и след няколко дена умря!???? Можете ли да ми кажете какво мога да направя за него?!! МНОГО ГО ОБИЧАМ И НЕ ИСКАМ ДА УМРЕ!!!????????????
43.
Здравейте имам коте което е на три години. Скочи от стълба подпряна на дърво и куца от два дни. Трябва ли да го мажа с нещо докато нашия ветеринар се върне от почивка.
42. Ваня Филипова
Здравейте моето коте е почти на 1 година. Може би кола го е ударила и ни може да ходи със задните лапи. Няма нищо счупено во не уринира. Лекаря ме дава антибиотик. Дали ще се възстанови както преди?
41.
Moito kuce kuca kakvo da napravia hodih me na lekar na snimkite ni6to niama
40. Красимира
Здравейте аз имам лабрадор ретривар и от няколко дни ми се струваше че накуцва но днес вече сам сигурна предно ляво краче проверих лапата но няма нищо и много се притеснявам какво може да е
39.
Здравейте имам малко кавкаско на 2месеца но днес забелязах предното му ляво краче да излиза навън но не го боли какво може да е.
38. Ева
Кучето ми е мопс предното краче е като откъснато
37. Н.П.
То е на една година .Хубавото е,че може да стъпи на крачето си,яде както винаги но незнам дали това е сериозен проблем
36. Н.П.
Котаракът ми се е бил с други животни и накуцва със задната си лапичка.Ние го гледаме навън.А освен това има рана под гушката си.Какво трабва да правя?
35.
Здраво. Кучето се здоби со повреда од мака брзина на автомобил. Резултатите од крвната слика во лабараторија се добри. И после 5 часа од повредата, кучето беспомошно лежи. Ве молам, какви би можеле да бидат последиците? :(( Благодарам за брзиот одговор.
34.
Здравейте! Кучето ми е Мопс на 12 г. Има дискова херния и отказва да ходи, хлъзга се и неможе да се задържи на задните лапи! Моля, дайте съвет какви болкоуспокояващи хапчета да му давам да да му облелча болката и дано пак да ходи!
33. д-р БауБау
До 32. Milena - по принцип са нужни поне 5-6 дни, за да се види действието от дадена терапия, независимо каква е тя.
32. Milena
Zdraveite koteto mi e na 4 mececa .Bodix go na veterinar izpica mi lekarctvo daban mi go leche 3 dni I prodaljava da kuca kakvo da napravia.
31. д-р БауБау
До 30. Василена - извиняваме се за забавяне на отговора. Надяваме се кученцето да е добре! Подобен тип поведение може да е провокиран от много фактори, ако изпитва болка в областта на лапичката поведението му е нормално, обикновено се дължи на забито чуждо тяло.
30. Василена
Здравейте. Моето йорки от днес вечерта се държи много странно. Не иска да ходи, като че ли накуцва с предната лява лапичка. Не иска и да яде и трепери. Много се притеснявам, не знам какво и е? Можете ли да кажете какво и има, или да ме посъветвате какво да правя, лежи в ъгъла на стаята и не е много подвижна. Ако утре сутринта все още не е много жизнена, отиваме веднага на лекар, но сега, вечерта не знам какво да правя. Благодаря.
29. д-р БауБау
До 26,27,28. Донка - надяваме се, че сте взели мерки и сте завели кученцето на ветеринар. При положение, че междъпръстното пространство е започнало да се подува е твърде вероятно да има забито чуждо тяло. В този случай няма какво да направите в домашни условия и е необходима ветеринарна намеса.
28. Донка
Днес забелязах че му се е подула какво мога да направя в домашни условия
27. Донка
Между пръстите го боли не позволява да се пипне мажа го с вишневска мас но дн
Виж още отзиви
Коментирай
loading...