"Кучето/Котката ми куца. Какво трябва да направя?"

Много е неприятно да гледате как домашния ви любимец страда, заради болки в крайниците.

Каквато и форма на накуцване да се прояви е препоръчително веднага да заведете животното за преглед при ветеринарен лекар.

Накуцването може да не се дължи на сериозен проблем, но може има случаи, в които се оказва доста сериозен признак за опасно състояние, което може да повлияе на опорно-двигателния апарат, нервната система и дори кожата.

Причини за възникване на накуцването

Защо кучето ми куцаНакуцването е една от най - честите причини, за посещение при ветеринаря. Преди той да определи причината, поради която домашния любимец изпитва болки в крайниците, той трябва да вземе под внимание определени фактори - за какво животно става въпрос, каква порода и каква е неговата възраст.

Ето и най - честите причини за накуцване при млади и възрастни кучета и котки:

Млади кучета

 • Травма - наблюдава се най - вече при много активните малки кученца, които често си навличат проблеми от всякакво естество - от счупени кости и разкъсвания до протриване на пръстите и фрактури на ноктите.
 • Вродени или наследствени заболявания - тук става въпрос за дисплазия на тазобедрената става, лакътна дисплазия, пателарна луксация, заедно с други ортопедични и наследствени невромускулни заболявания, които могат да причинят накуцване.
 • Паностеит - това заболяване засяга младите кучета, които все още са в растежен период и може да доведе до тежки форми на куцане.
 • Инфекциозни заболявания - кърлежите пренасят редица болести, сред които е Лаймската болест. Тя може да доведе до накуцване. Това състояние може да се прояви не само при младите, но и при възрастните кучета!

Възрастни кучета

 • Остеоартрит - това често е неизбежна болест, тъй като е свързана с износването на ставите. Кучетата родени с наследствени костни или ставни проблеми (като тазобедрена дисплазия), както и поголемите породи кучета проявяват по - тежки форми на остеоартрит от по - ранна възраст.
 • Гръбначни заболявания - междупрешленната дискова болест е широко разпространена, сред по - малките породи кучета. Това състояние води до куцота, тъй като дисковете между прешлените на кучето дегенерират, приплъзват се и притискат гръбначния мозък.
 • Заболяване на кръстните връзки - това често срещано състояние на коляното обикновено засяга кучетата на средна възраст и причинява болка, възпаление, нестабилност и куцота в областта на едното или двете колена.
 • Невромускулни заболявания - по - рядко срещаните невромускулни заболявания като миастения гравис, могат да доведат до слабост в крайниците и дори парализа.
 • Ракови заболявания - туморите на костите, мускулите, нервите и ставите могат да предизвикат затруднение, при движението на животните. Всъщност всеки вид тумор, който засяга крайниците, стъпалата и пръстите може да доведе до куцота.

***

Млади котки

 • Травма - малките котенца, независимо дали живеят на открито или в къща, могат да се наранят по много различни начини и това в крайна сметка да доведе до накуцване.

Възрастни котки

 • Абсцес в резултат от ухапване - това може да се случи при котки на всякаква възраст и е причина номер едно за куцота на котките, които живеят на открито. Ако не се лекуват раните от ухапвания често се възпаляват и могат да доведат до куцота.
 • Травма - атаките от кучета и автомобилните инциденти са най - честите причини за травми при котките.
 • Остеоартрит - при по - възрастните и големи котки, артрита е много по - често срещано явление, отколкото собствениците на домашни любимци осъзнават. Артрозата при котките може да засегне някоя от ставите на тялото, включително гръбнака, бедрата, коленете и лактите.

Какво трябва да направи ветеринаря?

Ето какво трябва да очаквате от своя ветеринар, ако домашния ви любимец проявява признаци на куцота:

1. Ще попита за историята на животното - повечето ветеринари ще започнат с няколко основни въпроса, за да разберат същността на проблема. Въпросите, които трябва да очаквате са от типа на:

 • "Кога за първи път забелязахте нарушената походка и накуцване на животното?"
 • "Променило ли се е нещо след това?"
 • "Какви лекарства или хранителни добавки сте давали на домашния любимец?"

2. Ще направи физически преглед - прегледа на цялото тяло, а не само на проблемния крайник е от ключово значение!

3. Дерматологичен преглед - ветеринаря ще търси наличието на лезии по кожата, като например протриване на пръстите, които често остават недиагностицирани, ако прегледа не е пълен.

4. Оценка на опорно-двигателната система - когато търси причината за проблема, ветеринаря трябва да определи източника на болка или слабост в крайника. Той трябва да изследва внимателно костите и да следи за нехарактерна промяна в симетрията на мускулната маса.

5. Ще направи неврологична оценка - ветеринаря трябва да определи дали нервната система функционира правилно, и ако не, къде точно е проблема.

6. Може да направи рентгенови снимки - рентгеновата снимка може да даде много отговори за причините, поради които накуцва животното. Ако има някакви счупвания или разкъсвания ще могат да се видят и да се вземат адекватни мерки.

7. Лабораторни изследвания - тестването на урината и кръвта може да бъде полезно, ако ветеринаря има съмнения за някаква конкретна причина. Тези изследвания могат да помогнат за идентифицирането на специфични заболявания, като миастения гравис или някоя от болестите, пренасяни от кърлежите.

Лечение

Лечение на куцота при кучетоЗащо котката ми куцаВ зависимост от основната причина за куцане, лечението може да варира от вземането на противовъзпалителни и облекчаващи болката лекарства до операция и дългосрочна рехабилитационна терапия.

Какво може да направите вкъщи?

Ако забележите необичайно поведение и куцане трябва да предприемете мерки преди да заведете животното на ветеринар. Ограничете движенията на животното, като го затворите в малко и тясно помещение, където не може да бяга и скача.

Следете симптомите на домашния си любимец. Ако проявява и други необичайни симптоми като треска, липса на апетит или летаргия, трябва по най - бързия начин да се отправите към най - близката ветеринарна клиника, тъй като подобни симптоми показват, че животното има нужда от спешна медицинска помощ.

3.0, 2 гласа
прегледи 7449

Препоръчани продукти

Коментари за "Кучето/Котката ми куца. Какво трябва да направя?"

 1. 3.

  Moita kotka nei darjat zadnite kraka, zalita nestabilnae

 2. 4.

  До 3. Viki очевидно е, че има проблем и той никак не е за отлагане! Ако състоянието не се подобрява трябва задължително да се види от ветеринар! Не предприемайте домашно самолечение!

 3. 5.

  Моето котенце помислихме,че се е загубило и страшно много го търсих ме и след два дена го открихме.Аз го видях с подуто краче и му дадох салам че,но миличкото за жалост нямаше апетит.Чудех се какво да направя.Дядо никога нямаше да го заведе на ветеринар и много се притеснявам за него.То се чувстваше много отпаднало и аз го взех и го сложих в краката ми.Дядо ме видя,аз се разплаках и казах,че нашето коте има ужасна съдба и жално ще си умре.Той му каза,че няма смисъл да плача,защото това е животно и то си определя съдбата.Крачето му беше много подуто.Аз го прегърнах силно до мен.Беше ми толкова жал за него.Ще си умре още толкова мъничко и слабо.Не знам къде се беше наранили,но определено изглеждаше зле!Моля ви помогнете!Дайте ми съвет какво да направя!Аз съм само на 10 години!

 4. 6.

  Само на 11 години!

 5. 7.

  Това"само на 11 години го написах аз"

 6. 8.

  Здравейте! Намерихме котенце на видима възраст около 50 дни. Една сутрин го заварих легнало и не можеше да си движи предните лапи, нито да стои на тях. Заведох го на ветеринар. Предположихме, че е е настъпано или затиснато. След преглед се установи, че няма счупрания и има чувствителност на лапите. Няколко дни му инжектираха кортикостероиди и витамин Б. За около седмица се възстанови напълно. Вчера, обаче отново беше сгънало двете предни лапи и днес вече втора инжекция му слагаме пак. Ветеринарката каза, че вероятно се касае за неврологичен проблем, кисти в мозъка или нещо подобно. До сега не е имала такъв случай. Моля за Вашето мнение.

 7. 9.

  5. Борислава Георгиева Христова - най-добрият вариант е да се види от ветеринар, но ако нямате възможност това, което може да се направи в домашни условия е компрес на крачето с риванолов разтвор, който ще намали отока (подуването). Риванол се продава в аптеката, нужно е да изполеете крачето с него и да напоите памук с риваноловия разтвор и да обвиете крачето. Добре е да стои поне няколко часа с него като от време на време напоявате памука с риваноловия разтвор за да не изсъхва.

 8. 10.

  До 8. Генка - има вероятност състоянието да се дължи на генетична предразположеност. Бихме препоръчали да се направи рентгенова снимка, която ще насочи доста към поставянето на диагноза.

 9. 11.

  Кучето ми е на 8 месеца и преди два месеца запона да куца с предно дясно краче една седмица куца после се оправи след още една седмица се разкуца с лявото краче и сега почна да редува задните кучето е лабрадор на 8 месеца тъкмо се оправя и пак се разкуцва след седмица две някакъв съвет ще съм много благодарен 2 пъти ходих по клиники хвърлих над 900 лв и нищо благодаря предварително

 10. 12.

  До 11. Радослав иванов - хм, има вероятност проблема да е генетичен. Най-важното, което трябва да се отхвърли в тези случаи е тазобредрената дисплазия, която се среща изключително често при породата.

 11. 13.

  Здравейте искам да попитам какво да направя, днес вечерта кученцето ми падна от доста високо а то е много мъничко, едното задно краче стой като счупено какво да направя в домашни условия за да мога да му помогна, има ли някаква вероятност нещо да му стане

 12. 14.

  До 13. Виктория Т. - при породен тип травми е необходима незабавна намеса от ветеринар! Надяваме се, че сте го завели!

 13. 15.

  Prednia liav krak na kucheto mi e navehnato ili schupeno darji go nagore
  Kakvo moga da napravia za da mu pomogna v domashni uslovia zashtoto niamam vazmojnost da go zaveda na veterinaren lekar...

 14. 16.

  Kucheto mi e na 1mesec

 15. 17.

  До 15. Anji N. - това, което може да се направи в подобни ситуации е да се сложи компрес с риванол, който ще успокои навехнатото място, особено ако има и оток (ако няма по-големи усложнения). Надяваме се, че кученцето вече е добре.

 16. 18.

  Здравейте котето ми доста куца и не е обичайно за него когато проверих дали е счупено крачето му той ме ухапа Може ли съвет☺☺☺.

 17. 19.

  До 18. Симона А. - това, което можем да Ви посъветваме е да се прегледа от ветеринар и при необходимост да се направи рентгенова снимка, за да се види със сигурност дали се касае за изкълчване, счупване, пукване и т.н.

 18. 20.

  Здравейте , на село имам млад котарак и като отидох уикенда да го видя куцаше с предната лапа и не можеше да стъпва на нея. Цял ден го нямаше и се биеше с други котки като предполагам е ухапан ,а има и рана на въпросната лапа.Вероятно е и да е възпалена, защото няколко дни вече няма подобрение.Не мога да го заведа на ветеринар , защото никога не е возен в кола или воден където и да е ,постоянно е навън.Можете ли да ми препоръчате някакъв лекарствен продукт, който да се справи с възпалението.
  Благодаря и хубав ден !

 19. 21.

  До 20. Димитър - при положение, че нямате възможност да го заведете на ветеринар, това което може да направите в домашни условия е риванолов компрес (с помощта на риванолов разтвор), който ще облекчи отока (който вероятно има) и оттам и болката. Ако крачето обаче е счупено, това едва ли ще помогне. Ако продължи да не стъпва на крайника е добре да вземете мерки (намесата на ветеринар ще бъде неизбежна), защото това значи, че има голяма вероятност да се касае за счупване.

 20. 22.

  Благодаря,лапата не беше счупена,отокът намаля и вече си ходи напълно нормално

Подобни статии