🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Лош дъх при кучето и котката

Независимо дали става въпрос за хора или животни, лошия дъх е нещо много неприятно, което не бива да се пренебрегва. Има много начини, посредством които можете да се преборите с лошия дъхна вашето куче или котка.

Причини за появата на лош дъх

Има най - различни причини, които предизвикват лошия дъх. Най - често те са:

Пародонтоза

Това е най честата причина за лош дъх при домашните любимци. Проучванията показват, че след 3 годишна възраст, 80% от кучетата и котките имат признаци на пародонтоза.

Причината за неприятна миризма в тези случаи се дължи на бактерии, които се образуват като плака и предизвикват дразнещо възпаление на венците. След натрупването на плаката, пародонтозата прогресира  и започват да се разпространяват все по - разрушителни бактерии.

Пародонтозата е болезнено състояние, което може да доведе до загуба на зъби и увреждане на органи, като сърцето и бъбреците.

Поникване на зъби

Кученцата и котенцата често имат лош дъх, когато им никнат нови зъби. Този проблем е особено осезаем при котенцата, но за радост трае само няколко месеца.

Това се дължи на факта, че бактериите се натрупват по млечните зъби, докато те са избутвани отдолу от постоянните зъби.

Заболявания на устната кухина

Освен заболяванията на венците има много други орални заболявания, които могат да причинят лош дъх.

Токова заболяване е стоматита, който причинява болезнено възпаление на венците и устните тъкани. Може да се образуват и доброкачествени ракови образования, както и хиперплазия на венците. Това е състояние, при което във венците се образуват неравности и дълбоки цепнатини, където бактериите се размножават.

Стомашно-чревни заболявания

Ако хранопровода, стомаха или червата не са в здравословно състояние, това също може да предизвика лош дъх. Това обаче е много по - рядка причина за лош дъх, отколкото пародонтозата.

Метаболитни смущения

Заболявания, които засягат метаболитния баланс на организма или дават възможност за задържането на токсини в кръвта, също предизвикват лош дъх.

Бъбречните заболявания са типичен пример за това. Краен стадий на уремия предизвиква характерен вонящ и вкиснат дъх.

Какво можете да направите по въпроса?

Ако се грижите за зъбите на вашия домашен любимец, може да намалите драстично риска от лош дъх.

Как да мия зъбите на кучето1. Мийте зъбите на домашния си любимец. Кучето или котето ви трябва да свикнат, че миенето на зъбите е ежедневна или поне ежеседмична рутина.

2. Използвайте храни, които намаляват плаката. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар.

3. Водните добавки също обещават свеж дъх, но е добре отново да се посъветвате с ветеринаря си, преди да закупите първата такава добавка, която забележите.

Какво може да направи вашия ветеринар?

  1. Повечето ветеринари ще започнат да ви задават въпроси, свързани с това какво е причинило лошия дъх. Кога за пръв път сте го забелязали? Дали дъха се е променил с течение на времето?
  2. Физическа проверка – прегледа на цялото тяло, а не само на устата е много важно. Все пак прегледа на устата си остава най - важен.
  3. Анестетична оценка - задълбочената оценка на устната кухина на домашния ви любимец е невъзможна без седиране или анестезия. След упойка на домашния любимец  може да се сондира някой зъб, да се направят рентгенови снимки и да се разгледа цялостната структура на устата.
  4. Почистване от стоматолог – стоматологичното почистване е задължително при борбата с лошия дъх. То подобрява здравето на зъбите и венците, а оттам подобрява и дъха.
  5. Биопсия – понякога може да се наложи да се вземе проба от тъкан, за да се определи произхода на лошия дъх.

Лечение

Лечението зависи предимно от причината. Повечето стоматологични инфекции са предизвикани от пародонтоза, поради което лечението тук зависи от вашата грижа за устната хигиена на домашния ви любимец и периодичните посещение при стоматолог.

Преди да предприемете нещо е добре да потърсите съвет от ветеринарен лекар.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...