Млечни зъби при кученцата

Млечни зъби при кученцата

Ако имате кученце в дома си вероятно сте запознати от близо с малките му остри зъбки, с които се опитват да разкъсат тениската ви или да си играят с пръстите на ръцете ви.

Обикновено смяната на млечните зъби с постоянни започва след 4-я месец. Кучешките млечнит зъби са 24 на брой, а постоянните - 42. По време на смяната на зъбите могат да възникнат някои усложнения, затова трябва да наблюдавате кученцето през този период.

Понякога млечните зъби остават след като се появят постоянните и това може да предизвика проблемни ситуации, като например: изкривявания на постоянните зъби, неправилно развитие на челюстта и инфекции.

Кога се сменят млечните зъбки при кучетоЗадържани кучешки зъбиПроверявайте ежедневно устата на кученцето, докато растат постоянните зъби, за да се уверите, че млечните зъби не остават.

Ако видите два реда зъби, особено в предната част на челюстта, това е сигнал, че млечните зъби все още стоят на мястото си. Няма точно фиксиран период за падане на всички млечни зъби. Има кучета, при които смяната се забавя.

Поради тази причина, обикновено се изчаква до 11-12 месец от живота на кученцето и тогава се предприемат съответните мерки за отстраняване на млечните зъбки, които не са  успели да се сменят с постоянни. По статистика, най - често това са кучешките зъби.

Любопитно: ако виждате, че зъбките се сменят, а не ги намирате – това е така, защото много често кученцата ги гълтат неволно в момента им на смяна.

4.2, 5 гласа
прегледи 12615

Препоръчани продукти

Коментари за Млечни зъби при кученцата

 1. 1.

  Моето куче като малко все ни дърпаше дрехите но и като порасна продължи.Ние опитахме няколко начина да го спрем но то продължи.А относно за това за зъбите има ли проблем че ги гълта кучето?

 2. 2.

  До 1. Анонимен - досега не са ни известни случаи, това да е оказало някакво неблагоприятно влияние на кученцето.

 3. 3.

  ПОМОЩ !!! Кучето ми е на 4 месеца с млечни зъби , но днес тя ми захапа пръста и едно зъбче почти ще падне. Но ме притеснява това , че то все още е закрепено и не знам дали я боли, много се притеснявам . Моля ви ако някой знае да ми каже , много ви моля !

 4. 4.

  До 3. Анонимка_15 - не се притеснявайте, зъбчето ще падне само!

 5. 5.

  Здравйте на моето куче излизат пистояните кучешки зъбки но млечните не падат новите излизат в страни от тях а едното е доста по криво излиза какво да предприема и дали когато паднат млечните постоянните ще се изправят да застанат както си трябва

 6. 6.

  До 5. - добре е да се консултирате със своя ветеринар. Може да се наложи мануелното премахване на задържаните млечни зъбки. Често се случва при по-дребните породи.

 7. 7.

  Здравейте! Моля за съвет. Имам кученце на 6 месеца/померан-мини шпиц е по скоро/, излязоха и постоянните зъбки но кучешките млечни не падат само едното горно е паднало, другите стоят :(, давам и постоянно кожени кокалчета да ръфка, но нищо. Моля кажете какво да направя.

 8. 8.

  До 7. Таня - все още има време да паднат и млечните. Ако не успеят да паднат до 11-12 месечна възраст, тогава може да се консултирате с ветеринар за тяхното премахване. Дори да се наложи мануелното им премахване, не се притеснявайте!

 9. 9.

  Здравейте. Имам кокер на два месеца и му никнaт зъбки. Въпроса ми е може ли от тях изпражнениятa да са му малко редки както при децата?

 10. 10.

  До 9. ели - по-скоро или е изстинало или се дължи на храната! По-редки изпражнения могат да се получат и при наличие на ендопаразити (вътрешни паразити). Ако състоянието продължи повече от 3-4 дни е добре да се пусне копропроба за изследване.

 11. 11.

  Здравейте,имам кане Корсо на 4 месеца.Започна да сменя млечните,въпроса ми е възможно ли е от никненето на постоянните зъбкиdда е по-агресивна и да хапе всичко каквото види.

 12. 12.

  До 11. Стефанова - възможно е да и е нормално. Снабдете се с повече играчки (за предпочитане гумени), с които ще може да чеше сърбящите я зъби.

 13. 13.

  Имам куче бок на 4месеца и днес видях на долнта челюс наи отпрет зъбчето липсва при всички породи ли е така

 14. 14.

  До 13. христо лалев - от 4 месечна възраст започва смяната на млечните зъби с постоянни и този, който смятате, че по принцип липсва, просто е паднал.

 15. 15.

  Имам бебе чихуахуа на почти два месеца постоянно ми хапе пръстите и дрехите абе всичко около него. Кога да очаквам да започнат да падат зъбките

 16. 16.

  До 15. Магдалена Праматарова - обикновено смяната на млечните зъбки започва към 4-тия месец и продължава до към 11-я, когато млечните би следвало да са се сменили с постоянни. Важно е при навършване на годинка да се направи профилактичен преглед на зъбите от ветеринар, тъй като понякога някои от млечните не успяват да паднат сами и постоянните излизат до тях, което впоследствие води до доста проблеми, ако млечните не се отстранят.

 17. 17.

  Имам куче Джак Ръсел на 6месеца днес видяхме ,че навсякъде има кръв и се зачудихме от къде е и после и отворихме устата и видяхме ,че зъбчето и едва се държи но проблемът е защо има кръв помощ!

 18. 18.

  До 17. Жулиета - има вероятност или да има задържан млечен зъб, който не е успял да се смени и сега пада, или е наранило устната кухина и съответно зъба и той се е разклатил. Нормално е да има кръв! Надяваме се, че сте взели мерки и вече всичко е наред.

Подобни статии