Млечни зъби при кученцата

Млечни зъби при кученцата

Ако имате кученце в дома си вероятно сте запознати отблизо с малките му остри зъбки, с които се опитват да разкъсат тениската ви или да си играят с пръстите на ръцете ви.

Обикновено смяната на млечните зъби с постоянни започва след 4-я месец. Кучешките млечни зъби са 24 на брой, а постоянните - 42. Понякога по време на смяната им могат да възникнат някои усложнения, затова трябва да наблюдавате кученцето през този период.

В някои случаи (най - често при по - малките породи, като йоркшир териер) млечните зъби остават след като се появят постоянните и това може да предизвика проблемни ситуации, като например: изкривявания на постоянните зъби, неправилно развитие на челюстта и инфекции. В такива случаи е необходимо задържаните млечни зъбки да бъдат остранени по хирургичен начин.

Задържани кучешки зъбиПроверявайте ежедневно устата на кученцето, докато растат постоянните зъби, за да се уверите, че млечните зъби не остават.

Ако видите два реда зъби, особено в предната част на челюстта, това е сигнал, че млечните зъби все още стоят на мястото си.

Няма точно фиксиран период за падане на всички млечни зъби. Има кучета, при които смяната се забавя. Приблизителната възраст, на която млечните зъби трябва да се заменят с постоянни е 10-12 месеца.

Поради тази причина, обикновено се изчаква до 11 -  12 месец от живота на кученцето и тогава се предприемат съответните мерки за отстраняване на млечните зъбки, които не са  успели да се сменят с постоянни. По статистика, най - често това са кучешките зъби.

Любопитно: ако виждате, че зъбките се сменят, а не ги намирате - това е така, защото много често кученцата ги гълтат неволно в момента им на смяна.

4.4, 7 гласа
прегледи 15907

Препоръчани продукти

Коментари за Млечни зъби при кученцата

 1. 7.

  Здравейте! Моля за съвет. Имам кученце на 6 месеца/померан-мини шпиц е по скоро/, излязоха и постоянните зъбки но кучешките млечни не падат само едното горно е паднало, другите стоят :(, давам и постоянно кожени кокалчета да ръфка, но нищо. Моля кажете какво да направя.

 2. 8.

  До 7. Таня - все още има време да паднат и млечните. Ако не успеят да паднат до 11-12 месечна възраст, тогава може да се консултирате с ветеринар за тяхното премахване. Дори да се наложи мануелното им премахване, не се притеснявайте!

 3. 9.

  Здравейте. Имам кокер на два месеца и му никнaт зъбки. Въпроса ми е може ли от тях изпражнениятa да са му малко редки както при децата?

 4. 10.

  До 9. ели - по-скоро или е изстинало или се дължи на храната! По-редки изпражнения могат да се получат и при наличие на ендопаразити (вътрешни паразити). Ако състоянието продължи повече от 3-4 дни е добре да се пусне копропроба за изследване.

 5. 11.

  Здравейте,имам кане Корсо на 4 месеца.Започна да сменя млечните,въпроса ми е възможно ли е от никненето на постоянните зъбкиdда е по-агресивна и да хапе всичко каквото види.

 6. 12.

  До 11. Стефанова - възможно е да и е нормално. Снабдете се с повече играчки (за предпочитане гумени), с които ще може да чеше сърбящите я зъби.

 7. 13.

  Имам куче бок на 4месеца и днес видях на долнта челюс наи отпрет зъбчето липсва при всички породи ли е така

 8. 14.

  До 13. христо лалев - от 4 месечна възраст започва смяната на млечните зъби с постоянни и този, който смятате, че по принцип липсва, просто е паднал.

 9. 15.

  Имам бебе чихуахуа на почти два месеца постоянно ми хапе пръстите и дрехите абе всичко около него. Кога да очаквам да започнат да падат зъбките

 10. 16.

  До 15. Магдалена Праматарова - обикновено смяната на млечните зъбки започва към 4-тия месец и продължава до към 11-я, когато млечните би следвало да са се сменили с постоянни. Важно е при навършване на годинка да се направи профилактичен преглед на зъбите от ветеринар, тъй като понякога някои от млечните не успяват да паднат сами и постоянните излизат до тях, което впоследствие води до доста проблеми, ако млечните не се отстранят.

 11. 17.

  Имам куче Джак Ръсел на 6месеца днес видяхме ,че навсякъде има кръв и се зачудихме от къде е и после и отворихме устата и видяхме ,че зъбчето и едва се държи но проблемът е защо има кръв помощ!

 12. 18.

  До 17. Жулиета - има вероятност или да има задържан млечен зъб, който не е успял да се смени и сега пада, или е наранило устната кухина и съответно зъба и той се е разклатил. Нормално е да има кръв! Надяваме се, че сте взели мерки и вече всичко е наред.

 13. 19.

  Здравейте кученцето ми е на три месеца и днес забелязах, че има счулен зъб. Около 50% от зъба го няма. Да потърся ли лекарска помощ или зъба скоро ще падне? Спешно, моля Ви!!!!

 14. 20.

  До 19. Яна - смяната на млечните зъбки започва обикновено след 4-ти месец. АКо имате възможност е добре да се види от ветеринар, за евентуално изпиляване на зъбчето, за да не нарани устната кухина.

 15. 21.

  Благодаря!

 16. 22.

  Здравейте. Имам кученце на 2 месеца и 7дни (породата е чихуахуа). Проблем ни е, че много ме хапе много и ми причинява болка. Разбирам, че го сърбят, но това нормално ли е? Ще спре ли като смени зъбите да ме хапе?

 17. 23.

  Извинявайте забравих да се представя. Анна Курти се казвам.

 18. 24.

  До 22. - да, напълно нормално е, млечните зъбки са много остри и затова болката Ви се струва голяма. Смяната на зъбките приключва към 10-11 месечна възраст, тогава и кученцето ще стане по-спокойно.

 19. 25.

  Кътните зъби на кучетата сменят ли се,защото при нашето куче забелязах смяна само на тези отпред

 20. 26.

  До 25. - да, всички млечни зъби при кученцето трябва да се сменят. Ако смяната на всички не стане до навършване на годинката е нужен преглед от ветеринар. Понякога става задържане на млечните зъби и е необходимо хирургичното им отстраняване, за да може постоянните да заемат своето нормално положение.

Подобни статии

Грижи за котешките нокти

Грижи за котешките нокти

Трябва ли да се полагат грижи за ноктите на Вашата писана? Хората, които отдавна отглеждат котки у ...