🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Наднормено тегло - основният проблем при възрастното куче

Натрупването на повече от необходимите калории са един от основните проблеми при възрастните кучета. Главната причина за това е тяхното по - трудно придвижване и намалена физическа активност.

Ако към това прибавим болките и хроничните заболявания, проблемът става още по - сложен за решаване.

Редовните консултации с ветеринарен лекар и стриктното следване на неговите препоръки ще ви помогнат да запазите максимално здравето на своя опашат приятел.

Ето и нашите полезни съвети ...

Как да разберете дали възрастното ви куче е с наднормено тегло?

Затлъстяването е основен проблем, както за хората, така и за домашните любимци. Още през 60-те години на 20-ти век от 6 до 12% от кучетата са били затлъстели и с наднормено тегло.

През 2010г. от 24 до 40% от домашните любимци са затлъстели и с наднормено тегло. Според Асоциацията за превенция на затлъстяването при домашните любимци тези данни в момента са 53% при кучетата и 55% при котките.

Една от причините да има толкова много "пълни" домашни любимци е, че не всеки собственик осъзнава, че кучето му е с наднормено тегло. Това се дължи на факта, че кучетата наддават бавно на тегло и често това остава незабелязано за техните стопани.

Дебело ли е кучето ми?Един от начините да проверите дали кучето ви е с наднормено тегло е като притиснете леко с помощта на ръцете си гръдният му кош и се опитате да опипате ребрата му. Ако сте в състояние да ги  усетите значи всичко е наред, ако ли не - вероятно кучето е с наднормено тегло и не трябва да губите време за да се консултирате с ветеринар.

Препоръчително е възрастните кучета да имат по два профилактични прегледа на година, защото на тази възраст ранното диагностициране, в случая на затлъстяване, е от ключово значение.

Много от здравословните проблеми, пред които се изправят възрастните кучета са причинени от наднорменото тегло. Например, затлъстелите кучета често страдат от артрит, тъй като допълнителното тегло увеличава натиска върху ставите.

Как може да повишите физическата активност на вашето възрастно куче?

Физическата активност е от решаващо значение за възрастните кучета, които имат здравословни проблеми. Упражненията трябва да започнат бавно и ненатоварващо и постепенно да се увеличават. При започването на всяка една тренировъчна програма трябва да се консултирате с вашият ветеринарен лекар.

Добре е да започнете с кратки разходки, като постепенно увеличавате тяхната продължителност. Ако имате голяма порода куче и то е с наднормено тегло винаги носете със себе си мобилен телефон, за да може да повикате помощ ако се наложи.

ХидротерапияНякои възрастни кучета се повлияват добре от хидротерапията (например подводни бягащи пътеки), която намира широко приложение в чужбина и по - малко у нас.

Упражненията във вода се препоръчват най - вече, поради факта, че  не натоварват много ставите. Затова тези упражнения се прилагат основно при възрастни кучета, които страдат от ставни заболявания.

Каквато и "фитнес програма" да започнете трябва да знаете, че загубата на тегло е бавен процес. Обикновено кучетата могат да свалят около 1% от теглото си за една седмица или около 3% за един месец. Ако кучето ви губи тегло прекалено бързо знайте, че освен мазнини, то губи и значителен процент от своята мускулна маса!

Каква хранителна диета трябва да спазва възрастното куче с наднормено тегло?

Хранителна диета при възрастното кучеКак да разбера, че кучето ми е дебелоХранене при възрастното кучеБъдете внимателни с хранителните диети, които прилагате, защото при някои възрастни кучета могат да причинят кожни проблеми и метеоризъм, най - честата причина, за които са храните богати на фибри. Консултирайте се с ветеринарният си лекар за видът и количеството храна, което да давате на своето куче.

В забързания свят, в който живеем често не ни остава време да обърнем достатъчно внимание на домашните си любимци. Поради тази причина много стопани решават да наградят с лакомства кучетата си, когато са се върнали от напрегнат работен ден и не им е останало време за разходка или други игри.

Това обаче може да създаде определени навици при кучето и то да очаква да му дадете храна, дори когато току що се е нахранило.

Не бива да позволявате това при възрастните кучета, когато става въпрос за хранене. Хранителния режим при тях трябва винаги да се спазва!

Разбира се това не означава, че не трябва да давате никакви лакомства на кучето. Просто може да замените някои по - високо калорични лакомства, с по - ниско калорични, като морков например.

***

*Още по темата:

Как да играете с възрастно куче?

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...