Обучение на кучето: Урок №9. Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Обучение на кучето: Урок №9. Научете кучето на командата

Командата "ЛЕГНИ" е толкова лесна, колкото и командата "СЕДНИ". Тази команда е много полезна и ще помогне на Вашето куче да се успокои в забързана ситуация.

 • Трудност: Лесно
 • Необходимо време: 5-10 минути, 2-3 пъти дневно

Етапи на обучението:

Стъпка 1: Привлечете вниманието на кучето и му покажете, че държите лакомство в ръката си.

Стъпка 2: Дръжте лакомството пред носа на кучето.

Стъпка 3: Кажете името на кучето, последвано от думата "легни". Говорете ясно и категорично.

Стъпка 4: Бавно насочете лакомството към земята.

Стъпка 5: Веднага след като кучето приклекне и колената му опрат земята го окуражете с оптимистичен тон.

Стъпка 6: Дайте на Вашето куче лакомството, последвано от похвали.

Стъпка 7: Повторете това 5-6 пъти.

Съвети:

Ако след няколко опита кучето не иска да ляга не го натискайте надолу. Изчакайте го само да легне и след това кажете командата "легни" и го възнаградете с похвали. Тренировките трябва да са кратки. Можете да сменяте местата на провеждане на тренировките и да редувате места, както на закрито, така и на открито.

Когато кучето привикне с командата, вече не е необходимо да му давате лакомство всеки път. Винаги е добре обаче да възнаграждавате кучето си с похвала.

От какво имате нужда:

Една шепа от любимите лакомства на Вашето куче и кликер, ако го обучавате с кликер.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

3.4, 7 гласа
прегледи 24793

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето: Урок №9. Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

 1. 4.

  До 3. не споменавам - да, имате време! Важното е да не се отказвате и да бъдете постоянни! Породата е доста своенравна понякога, така че имайте търпение! Успех :)

 2. 5.

  Здравейте, бих искал да ви поздрвая за сайта и многото полезна информация и съвето който съдържа. Опитваме с кокер шпаньола ми (на 2 месеца и малко) да научим командата от около 2-3седмици, през ден два се упражняваме. Ляга, но само когато има лакомство иначе не. И има усещането че командата въобще не я възприема а само следи лакомствтото. Най-често държа в ръката лакомствот, давам я пред носа му после свалям ръката на пода и той ляга и почва да ми рови е ръката. Държа го така няколко секунди и му давам наградата.Но ако не направя жеста и ако нямам лакомство...Къде бъркам?

 3. 6.

  До 5. Тодор - не се притеснявайте :) Все пак кученцето е само на 2 месеца, то е още бебе. Поздравяваме Ви, че от толкова рано сте започнали обучение. Продължавайте и бъдете постоянни, с израстването кученцето ще промени своето поведение и предвид, че сте започнали обучението му толкова отрано ще Ви бъде много по-лесно за всяка команда за вбъдеще. Успех!

 4. 7.

  Здравейте, искам да Ви благодаря за прекрасните уроци за командите. Имам немска овчарка на 2 месеца и благодарение на вашия сайт се научи от първия път да сяда и сега лесно се учи и на другите команди. Страхотни сте :)

 5. 8.

  Здравейте! Имам ротвайлерка на почти 3м. Много бързо учи и изпълнява перфектно конандите седни и пусни,които научи за 2,3 минути. Към по-горните коментари: породата не е от значение, важно е кучето да ви има за близък, и лесно да възприема това което му показвате. Работете всеки ден и ще постигнете ефект, без значение от възрастта на вашия космат приятел! Поздрави.

 6. 9.

  Аз накарах моето куче да легне като му дам командата ,,Седни'' и после и сложа държа лакомството пред гърдите му и то се навежда леко.След това местя лакомството по земята към носът му и то постепенно прикляква и ляга!Дано и този начин да помогре,защото при мен помогна!

 7. 10.

  Моето куче е немска овчарка на около 80 дена, лесно се научи на "Седни", но не иска да легне. Като и кажа "легни' сяда и чака лакомство и ако не и дам става агресивна! Няма как да държа лакомството пред нея защото почва да скача и да хапе. Така се концентрира в храната, че не слуша командата изобщо!

 8. 11.

  До 10. Мария - все още е мъничко, не се отказвайте. Следвайте инструкциите в нашата команда и бъдете постоянни. Сега за него всичко е игра и дори е учудващо, че е успяло на тази възраст да научи командата "Седни"!

 9. 12.

  Моето куче лесно се научи да сяда но неиска да легне...

 10. 13.

  Супер, ще пробвам на моите немски овчарки. Те още нямат 2 месеца. Твърде малки ли са или мога да започвам с обучението?

 11. 14.

  До 13. Мани - не, напротив. Колкото по-рано започнете обучението, толкова по-бързо ще възприемат всяка една бъдеща команда.

 12. 15.

  здравейте имам женски пит бул, вече на 6,5 месеца но изпълнява в 50% от случаите само седни, за други като легни, стани не, и се спира след подръпване на повода леко на зад с команда спри или на място, не съм пробвал с лакомство но ще пробвам. Имаме само един сериозен проблем като види човек бил той познат или не познат ако я закачи нещо веднага почва да скача по него и да се рада и играе, как мога да я откажа от този лош навик. Благодаря Ви предварително.

 13. 16.

  До 15. Сиси - нормално е да проявява това поведение все още, тя реално е "дете". Този навик може да се опитате да овладеете с дръпване на каишката по-рязко при опит за скачане.

 14. 17.

  Здравейте ,имам каракачанско мъжко куче на 5 месеца , но поради ангажименти не сме го обучавали до сега на команди .Късно ли е да започнем ,по принцип не е агресивен ,но иска постоянно да захапва нещо , в повечето случаи ръката на някого.Осни=овния проблем в момента е че не идва като го повикаме.Благодаря

 15. 18.

  До 17. Гери - не е късно разбира се. Относно хапането - нормално е на тази възраст, тъй като сега е пика на смяна на млечните зъби с постоянни и има силен сърбеж на венците. Поради тази причина се опитват за хапят всичко, което е пред тях. Подходяща команда за идване при повикване е тази: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване

 16. 19.

  Опитах тази команда точно както е написано с моето куче Кайра.Тя е на две годинки.Но имаше един проблем :
  Докато показвах лакомството на Кайра тя навеждаше само главата си и така го изяждаше.Попринцип тя е много лакома и изяжда почти всяка храна която и се дава.А въпроса ми е:
  Защо тя навежда само главата и не ляга?

 17. 20.

  До 19. Лия - не давайте лакомството преди кучето да е изпълнило командата! При положение, че е изяждало наградата щом наведе глава, сега ще отнеме повече време, докато научи и цялата команда. То е приемало, че командата е навеждане на глава, а не лягане, защото е изяждало лакомството щом наведе главата си. Затова се е получил този проблем.

 18. 21.

  Имам Курцхаар на 5 месеца и като му покажа лакомството до носа той се опитва да го изяде и не сяда нито пък ляга какво да направя !?
  П.С много добър сайт

 19. 22.

  zdraveite moito kuche ne iska da se uchi na nishto????????????

 20. 23.

  Здрявейте,кучето ми е възрастно.Изпълнява команди, но изпълняма едната ако не му дам награда прави следващата и така всички които знае.Каква да направя.

Подобни статии