Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

Въпрос: Искам да науча Йоркширския си териер да изпълнява команди без каишка, но той проваля тренировките всеки път като бяга от мен и после дълго време не се връща. Защо прави това и има ли някакъв начин да го накарам да престане?

Отговор: Кучетата по природа са любопитни и обичат да опознават околната си среда и да търсят нови неща, като социално взаимодействие, храна и приятели. Да тичат след разни неща е инстинкт за много кучета.

Някои породи е много трудно да стоят до стопаните си, когато не са на каишка, тъй като те са били развъдени специално за лов и преследване. Една такава порода е хъскито, които са развъждани за това да бягат и те ще правят точно това, когато не са на каишка, освен ако не са добре обучени.

Джак Ръселите например са готови на момента да преследват малки животни, като катерици например. Някои по свободолюбиви породи без да се замислят ще избягат, когато бъдат освободени от каишката, докато други които са били развъждани, като кучета компаньони ще предпочетат да останат близо до своите стопани.

Независимо каква порода е кучето то все пак има своя собствена индивидуалност и може да действа различно ако е добре обучено и се чувства комфортно в определена ситуация.

Защо кучето бяга от домаПонякога кучето може да избяга, защото усеща някаква заплаха. Различни фактори могат да подплашат кучето, като например шум или по - голямо куче.

Кучето може да избяга и когато не се разбира добре със своя стопанин. Кучетата, които бягат от страх трябва незабавно да получат помощ от ветеринар или специалист по поведенчески проблеми.

Кучетата са родени да бягат

Бягайки от вас кучето ви изпитва голяма наслада. Усещането за свобода е неудържимо и много кучета не могат да устоят. Когато се "отскубне" от вас кучето може да се среща с нови кучета и хора, да преследва птици и катерици и други неща, които има възможност да прави само когато е успяло да избяга от вас.

Трябва да убедите кучето си да стои близо до вас

За да предотвратите бягството на вашето куче, то трябва да знае, че си струва да остане близо до вас. Кучетата не могат да се задоволят само с първичните нужди от вода, храна и подслон. Те имат нужда и от динамично социално взаимодействие.

Кучета на разходкаЧесто кучетата бягат точно, защото им липсва това социално взаимодействие. Кучетата, които не са агресивни трябва редовно да бъдат представяни на нови хора и кучета.

Физическата активност е много важна за кучетата. Те трябва редовно да се извеждат на разходка и да тичат. Трябва да ги водите и на нови места, където да усещат непознати миризми и звуци.

Обучението е задължително, когато искате да разхождате кучето си свободно от каишка. Обучителните сесии трябва да са редовни, но да не са много дълги, защото могат да отегчат кучето. Когато го научите на някои основни команди ще можете да бъдете по - спокойни, когато го пускате да се разхожда свободно без каишка.

Обучението е ключа към успеха

За да научите кучето си да стои близо до вас и да идва, когато го повикате, започнете в оградени и безопасни райони.

Как да обучим кучето да ходи без каишкаКогато кучето надеждно реагира на вашите команди, можете да преминете към по - големи открити площи, като паркове или в гората и да го запознавате с други хора и кучета.

Постепенно можете да държите кучето на все по - дълга каишка и да преминете към въже с прикрепен колан. То дава по - голяма свобода от каишката, но те не са напълно свободни.

Ако кучето ви бяга постоянно гонейки нещо, значи трябва да превъзпитате и управлявате неговото хищническо поведение. Най - добрата защита за вашия любимец и това което преследва е да го държите на каишка.

Има кучета, на които просто никога не може да им се има доверие, за да бъдат освободени от каишката. Тези кучета трябва да бъдат освобождавани от каишката само на безопасни и оградени места в задния двор или в специални кучешки паркове.

Винаги съществува риск кучето ви да се изплъзне, когато сте на обществено място. Такова куче може да изскочи на оживена улица преследвайки катерица или пък да се сбие с друго куче, ако се почувства застрашено. Обучете кучето си внимателно и винаги имайте едно на ум, кога и къде да го пускате свободно.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

3.7, 3 гласа
прегледи 24009

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

 1. 4.

  Аз съм имам куче на село не след дълго и вкъщи,но Мечо ( така се казва кучето) не иска да се научава на каквито и да е команди,помогнете

 2. 5.

  До 4. Калоян - трябва постоянство и търпение. Ако кученцето е завършило растежа си вероятно ще е нужно повече време до привикването към дадена команда.

 3. 6.

  Имам хъски /маламуд 4 години го гледам в двор не е вързано обикаля из квартала но от 1 месец започна да бяга от дома и ходи при други улични кучета няма го по 2 ,3 дни идва да се храни и пак изчезва ако го вържа вие и лае тогава го пускам , не знам какво да правя,

 4. 7.

  До 6. Сашо - съветваме Ви да не го пускате тъй като е опасно. Най-вероятно ходи при женски! Възможно е да свикне малко по-трудно при положение, че досега сте му позволявали!

 5. 8.

  Имам чихуахуа на 8 месеца. Когато сме пред блока е без каишка, като го викна си идва, но вече за втори път бяга, прещраква му нещо и изчезва за секунди. Някой може ли да помогне? Защо бяга?

 6. 9.

  До 8. Чихуа - проследете го къде иска да отиде. При положение, че през другото време Ви слуша, очевидно има нещо, което отклонява вниманието му.

 7. 10.

  Здравейте, имаме бигъл, който е на година и половина от доста време насам го разхождаме без каишка заедно с други кучета, но само той бяга ? Както си играе с тях и изведнъж тръгва да тича на някъде. Викаме го награди му предлагаме не иска и не иска да се върне. Как да се справим с този тежък за нас проблем ?

 8. 11.

  До 10. Красимир - опитайте с подходът, който сме описали в командата. Също така може да включите и следните команди:
  -http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място
  Имайте предвид, че породата е доста своенравна и вероятно ще е нужно повече време за привикване към дадена команда!

 9. 12.

  Аз имам хъски, което изобщо не ме слушаше,но от вашите съвети останах доволна от резултата.

 10. 13.

  Здравейте, аз имам дългокосместо чихуа-хуа мога ли да го науча на това то е доста мързеливо но е умно без да съм го учила като кажа ела то идва

 11. 14.

  До 13. Валентина - всяко куче може да бъде научено с постоянство и търпение. Ако кученцето е под година обучението е сравнително по-лесно, тъй като до тогава са най-податливи на приучването към всякакъв вид команди.

 12. 15.

  Здраейте! Имам малко голдън ретрийвърче на 4 месеца. Вкъщи изпълнява всичките команди, но навън малко се прави на не чул, но все пак горе долу се справя. Проблема е, че ме е страх да го пусна. В моя квартал няма заградени места, а ако има те са частна собственост. Дори да има куче той започва да си играе с него, но ако не му обърне внимание си тръгва на някъде. Та въпроса ми е как мога да се престраша да го пусна и той да ме слуша?

 13. 16.

  До 15. Габриела - съветваме Ви в началото да се опитате да намерите място, което да бъде заградено, за да може да свикне с изпълнение на командите на открито място и едва тогава да го пускате свободно.

 14. 17.

  Здравейте. Имам бигъл на една година и 4месеца. Вчера на разходката той се
  измъкна от нагръдника си и побягна. Едвам го хванахме. Вкъщи изпълнява всички команди, но навън не ми обръща никакво внимание. Помогнете ми!

 15. 18.

  Здравей те става 2 дена си взех едно малко кученце от приятел и е на 2м и 30 но това кученце беше свободно нито вързано нищо и става 2 дена го вързах вадя го на разходка с въжето той се дърпа назад и бягя в кучарника си как мога да го науча да ходи с въже или зад мен тоест ще свикнели с мен скоро?

 16. 19.

  Здравейте. Знам, че статия е стара и едва ли ще забележите коментара ми, но все пак ще го запиша. Пускам мъжкия си Джак Ръсел без каишка навън, но само ако няма абсолютно никой! Много лесно се разсейва, когато има други близо до него. Когато сме сами, той ме слуша и с радост идва към мен когато го повикам. Но има ли хора около нас, той напълно ме игнорира и забравя. Макар и да викам луда до него по улиците, той си души наоколо и не ме отразява! Това много ме дразни и е огромен проблем. А само като видя че се приближава куче, ме обзема паника. Кучето ми е никак не се харесва с други кучета - малки, големи, мъжки или пък женски. Затова никога не го пускам с "живи организми" около нас. Не разбирам какво го прихваща и на какво се дължи това че когато сме напълно сами той едно възпитано куче, което ме слуша, но когато сме сред обществото, ме игнорира и бяга от мен. Моля, отговорете ми.

 17. 20.

  Казвам се Педро Хейс. Просто искам целият свят да знае за заклинателя, който срещнах в интернет, наречен д-р Огундейл, не мога да обясня как ми е помогнал, ще споделя няколко думи тук. Жена ми напусна с децата си преди 7 години. Миналата седмица преглеждах интернет и намирам някакво свидетелство, споделено от толкова много хора, които говорят за д-р Огундейл, бързо се свързах с него за помощ в рамките на 24 часа, съпругата ми се свърза с мен, за да ми поиска прошка, и тя се върна в живота ми и ние сме щастливо женен отново, какъв страхотен МИРАКЛ толкова съм щастлив. Д-р Огундейл върна жена ми в рамките на 24 часа. Не мога да опиша всичко в писмена форма. Всичко, което мога да кажа е, много благодаря, много съм щастлив. Той ми каза да споделя историята, както всеки прави, ако се нуждаете от някаква помощ. Свържете се с д-р Огундейл в WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Магиите му са ефективни и безобидни, всичко за д-р Огундейл е супер.

 18. 21.

  Ето моето свидетелство:
  Казвам се Бети Окслейд и искам да споделя истинската си житейска история за това как върнах съпруга си с помощта на д-р Огундейл, страхотен заклинател, който върна съпруга ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия. Той има решение на всички проблеми. Ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с него с неговия WhatsApp: +27638836445. Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Той е 100% реален и мощен.

 19. 22.

  Кучето ми е немска овчарка на 4 месеца от преди идваше като е пуснато и го викнеш сега вече от както не го пускаме вчера го пуснахме и избяга

 20. 23.

  Казвам се Лиза Бари, искам да засвидетелствам пред широката общественост как връзката ми беше възстановена от великия заклинател, който някога съм имал предвид, наречен д-р Огунделе, след като д-р Огунделе заклина да върне съпруга ми в рамките на 24 часа бившия ми -съпругът ми се обади и поиска моята прошка. Сега отново сме щастливи заедно като любовници и семейство. Всичко благодарение на д-р Огунделе, който направи любовна магия за мен, за да се върне съпругът ми у дома. Ще продължа да споделям това, докато всички видят моето свидетелство, защото този човек е мощен и истински. Можете да се свържете с д-р Ogundele на Viber или WhatsApp Chat: +27638836445.

Подобни статии

Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ...