Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

Въпрос: Искам да науча Йоркширския си териер да изпълнява команди без каишка, но той проваля тренировките всеки път като бяга от мен и после дълго време не се връща. Защо прави това и има ли някакъв начин да го накарам да престане?

Отговор: Кучетата по природа са любопитни и обичат да опознават околната си среда и да търсят нови неща, като социално взаимодействие, храна и приятели. Да тичат след разни неща е инстинкт за много кучета.

Някои породи е много трудно да стоят до стопаните си, когато не са на каишка, тъй като те са били развъдени специално за лов и преследване. Една такава порода е хъскито, които са развъждани за това да бягат и те ще правят точно това, когато не са на каишка, освен ако не са добре обучени.

Джак Ръселите например са готови на момента да преследват малки животни, като катерици например. Някои по свободолюбиви породи без да се замислят ще избягат, когато бъдат освободени от каишката, докато други които са били развъждани, като кучета компаньони ще предпочетат да останат близо до своите стопани.

Независимо каква порода е кучето то все пак има своя собствена индивидуалност и може да действа различно ако е добре обучено и се чувства комфортно в определена ситуация.

Защо кучето бяга от домаПонякога кучето може да избяга, защото усеща някаква заплаха. Различни фактори могат да подплашат кучето, като например шум или по - голямо куче.

Кучето може да избяга и когато не се разбира добре със своя стопанин. Кучетата, които бягат от страх трябва незабавно да получат помощ от ветеринар или специалист по поведенчески проблеми.

Кучетата са родени да бягат

Бягайки от вас кучето ви изпитва голяма наслада. Усещането за свобода е неудържимо и много кучета не могат да устоят. Когато се "отскубне" от вас кучето може да се среща с нови кучета и хора, да преследва птици и катерици и други неща, които има възможност да прави само когато е успяло да избяга от вас.

Трябва да убедите кучето си да стои близо до вас

За да предотвратите бягството на вашето куче, то трябва да знае, че си струва да остане близо до вас. Кучетата не могат да се задоволят само с първичните нужди от вода, храна и подслон. Те имат нужда и от динамично социално взаимодействие.

Кучета на разходкаЧесто кучетата бягат точно, защото им липсва това социално взаимодействие. Кучетата, които не са агресивни трябва редовно да бъдат представяни на нови хора и кучета.

Физическата активност е много важна за кучетата. Те трябва редовно да се извеждат на разходка и да тичат. Трябва да ги водите и на нови места, където да усещат непознати миризми и звуци.

Обучението е задължително, когато искате да разхождате кучето си свободно от каишка. Обучителните сесии трябва да са редовни, но да не са много дълги, защото могат да отегчат кучето. Когато го научите на някои основни команди ще можете да бъдете по - спокойни, когато го пускате да се разхожда свободно без каишка.

Обучението е ключа към успеха

За да научите кучето си да стои близо до вас и да идва, когато го повикате, започнете в оградени и безопасни райони.

Как да обучим кучето да ходи без каишкаКогато кучето надеждно реагира на вашите команди, можете да преминете към по - големи открити площи, като паркове или в гората и да го запознавате с други хора и кучета.

Постепенно можете да държите кучето на все по - дълга каишка и да преминете към въже с прикрепен колан. То дава по - голяма свобода от каишката, но те не са напълно свободни.

Ако кучето ви бяга постоянно гонейки нещо, значи трябва да превъзпитате и управлявате неговото хищническо поведение. Най - добрата защита за вашия любимец и това което преследва е да го държите на каишка.

Има кучета, на които просто никога не може да им се има доверие, за да бъдат освободени от каишката. Тези кучета трябва да бъдат освобождавани от каишката само на безопасни и оградени места в задния двор или в специални кучешки паркове.

Винаги съществува риск кучето ви да се изплъзне, когато сте на обществено място. Такова куче може да изскочи на оживена улица преследвайки катерица или пък да се сбие с друго куче, ако се почувства застрашено. Обучете кучето си внимателно и винаги имайте едно на ум, кога и къде да го пускате свободно.

***

Още за Обучение на кучето кликнете: ТУК

3.7, 3 гласа
прегледи 20199

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето: Урок №25. Научете кучето да ви следва без каишка

 1. 1.

  Здравейте,имаме си йорки, което от както сме го взели се разхождаме без каишка. Много е послушна върви плътно до нас или най-много метър напред, изпълняма всички команди дори понякога когато седнем на пейка сяда в мен и си стои

 2. 2.

  Проблема ни е,че когато остане сама в къщи започва да лае. Незнаем как да се справим с това

 3. 3.

  До 1, 2. - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/куче-спре-лае - ето този съвет ще Ви бъде от полза

 4. 4.

  Аз съм имам куче на село не след дълго и вкъщи,но Мечо ( така се казва кучето) не иска да се научава на каквито и да е команди,помогнете

 5. 5.

  До 4. Калоян - трябва постоянство и търпение. Ако кученцето е завършило растежа си вероятно ще е нужно повече време до привикването към дадена команда.

 6. 6.

  Имам хъски /маламуд 4 години го гледам в двор не е вързано обикаля из квартала но от 1 месец започна да бяга от дома и ходи при други улични кучета няма го по 2 ,3 дни идва да се храни и пак изчезва ако го вържа вие и лае тогава го пускам , не знам какво да правя,

 7. 7.

  До 6. Сашо - съветваме Ви да не го пускате тъй като е опасно. Най-вероятно ходи при женски! Възможно е да свикне малко по-трудно при положение, че досега сте му позволявали!

 8. 8.

  Имам чихуахуа на 8 месеца. Когато сме пред блока е без каишка, като го викна си идва, но вече за втори път бяга, прещраква му нещо и изчезва за секунди. Някой може ли да помогне? Защо бяга?

 9. 9.

  До 8. Чихуа - проследете го къде иска да отиде. При положение, че през другото време Ви слуша, очевидно има нещо, което отклонява вниманието му.

 10. 10.

  Здравейте, имаме бигъл, който е на година и половина от доста време насам го разхождаме без каишка заедно с други кучета, но само той бяга ? Както си играе с тях и изведнъж тръгва да тича на някъде. Викаме го награди му предлагаме не иска и не иска да се върне. Как да се справим с този тежък за нас проблем ?

 11. 11.

  До 10. Красимир - опитайте с подходът, който сме описали в командата. Също така може да включите и следните команди:
  -http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място
  Имайте предвид, че породата е доста своенравна и вероятно ще е нужно повече време за привикване към дадена команда!

 12. 12.

  Аз имам хъски, което изобщо не ме слушаше,но от вашите съвети останах доволна от резултата.

 13. 13.

  Здравейте, аз имам дългокосместо чихуа-хуа мога ли да го науча на това то е доста мързеливо но е умно без да съм го учила като кажа ела то идва

 14. 14.

  До 13. Валентина - всяко куче може да бъде научено с постоянство и търпение. Ако кученцето е под година обучението е сравнително по-лесно, тъй като до тогава са най-податливи на приучването към всякакъв вид команди.

 15. 15.

  Здраейте! Имам малко голдън ретрийвърче на 4 месеца. Вкъщи изпълнява всичките команди, но навън малко се прави на не чул, но все пак горе долу се справя. Проблема е, че ме е страх да го пусна. В моя квартал няма заградени места, а ако има те са частна собственост. Дори да има куче той започва да си играе с него, но ако не му обърне внимание си тръгва на някъде. Та въпроса ми е как мога да се престраша да го пусна и той да ме слуша?

 16. 16.

  До 15. Габриела - съветваме Ви в началото да се опитате да намерите място, което да бъде заградено, за да може да свикне с изпълнение на командите на открито място и едва тогава да го пускате свободно.

 17. 17.

  Здравейте. Имам бигъл на една година и 4месеца. Вчера на разходката той се
  измъкна от нагръдника си и побягна. Едвам го хванахме. Вкъщи изпълнява всички команди, но навън не ми обръща никакво внимание. Помогнете ми!

 18. 18.

  Здравей те става 2 дена си взех едно малко кученце от приятел и е на 2м и 30 но това кученце беше свободно нито вързано нищо и става 2 дена го вързах вадя го на разходка с въжето той се дърпа назад и бягя в кучарника си как мога да го науча да ходи с въже или зад мен тоест ще свикнели с мен скоро?

Подобни статии