Обучение на кучето

Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Урок №26 Как да научим кучето си да танцува?

4.5, 15 гласа
прегледи 280776

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето

 1. 142.

  До 141. Стефан - не се притеснявайте, все още сте в началото. Ще Ви изпратим статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

 2. 143.

  Здравейте! Имаме немска овчарка на 4 месеца. Обикновено стои на двора и ходи до тоалетна навсякъде . Извеждаме я навън на разходка, често и дълго и когато се прибере, тогава се изхожда на двора. Чистим мястото, но резултат няма. Помогнете. А смятаме през зимните месеци да я вкараме в къщи.......Тогава ще е ужас!

 3. 144.

  До 143. - съветваме Ви да заградите едно определено място, където кучето да стои и да бъде само негово. Докато е пуснато из целия двор няма как да го научите на хигиенни навици, тъй като инстинкта при тях е водещ. Имайте предвид и, че ще бъде доста трудно свикването у дома при положение, че досега е имало пълна свобода. Също така е добре да знаете, че на тази възраст е все още нормално кученцата да се изпускат неволно. Опитайте с това заграждание и въведете време за разходка - на тази възраст е добре разходките да бъдат 4, 15-20 минути след нахранване. В началото използвайте каишка.

 4. 145.

  А вчера си взех Питбул ред ноус на 40 дни и искам да го дресирам добре защото имам котка и дете на годинка за какво трябва да внимавам и да не допускам то да прави

 5. 146.

  До 145. Зевс - обучение може да започнете след 60-тия ден. Под статията, в която сте писали има и различни статии (линкове) с команди, от които може да си изберете желаната от Вас. При положение, че кученцето е малко няма основание за притеснение на този етап, тъй като реално то все още е бебе и е напълно зависимо от Вас. Сега тепърва изгражда своя характер.

 6. 147.

  Преди 3 дни ми подариха смесица между Хъски и Белгииска овчарка на 9 месеца е, а предните стопани не са я научили да разпознава името си и когато я викам няма никаква реакжия от нейна страна... Също така я държа в двор и когато отивам да и давам храна ме хапе, не е толкова болезнено а и разбирам че така явно си играе но нак да я науча че не е хубаво да ме хапе? И не идва при мен не ме слуша.. Страхувам се че е на 9 месеца и е изпуснала периода в който може да се обучи. Има ли как да я обуча когато е толкова голяма а не знае нито името си нито команди?

 7. 148.

  До 147. Петко - не се притеснявайте, на тази възраст все още има шанс за обучение. Просто ще е нужно повече време за усвояване на всяка една команда. Подходящи команди във Вашия случай са:

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/научете-кучето-да-разпознава-своето-име

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-отиване-на-своето-място

 8. 149.

  Здравейте, аз имам женски джак ръсел на 2 години и 6 месеца и по стечение на обстоятелствата и поради небрежност от моя страна и страна на близките ми , кучето е доста разлигавено,ако мога да така да се изразя. Свикнала е винаги да става на нейното, проявява своеволие и така да се каже тя командва, а не ние, но все пак никой освен нас не е виновен за това. По отношение на хигиенните навици,нямаме проблем, ходи винаги навън,а понякога ако има зор, е научена и върши работа на точно определено място в банята. Но имам огромно желание да се опитам да я възпитам и на други неща макар и вече да е късно. Прочетох уроците за обучение и много ми допаднаха, въпросът ми е според вас дали все пак има още някаква възможност да се научи на основни команди (например да идва винаги,когато я викам до мен, да сяда, да подава лапа и най-важното да не прави неща, които не трябва- да разбира, че е направила беля, че не трябва да ръмжи и хапе собствениците си) Благодаря предварително!

 9. 150.

  До 149. - да, има шанс, но имайте предвид, че ще е нужно повече време и повече повторения (поради възрастта й) до заучаване на дадената команда. Не забравяйте да я възнаграждавате след всяка изпълнена команда!

 10. 151.

  Здравейте,
  Имаме немска овчарка на 2 месеца. Кога е подходящо да се започне с обучението и?

 11. 152.

  До 151. Петя - колкото по-рано започнете, толкова по-лесно кученцето ще възприеме всяка една желана от Вас команда. Обикновено след навършване на 2-3 месечна възраст може спокойно да се започне с обучение, което в началото ще е повече под формата на игри, тъй като кученцето все още е "бебе".

 12. 153.

  Как да науча кучето си да се превърта? Йорк и на 8 месеца е, ако е от значение

 13. 154.

  До 153. - това наистина е доста интересна команда, която все още нямаме, но я очаквайте в най-скоро време! Всички нови статии, публикуваме в нашата фейсбук страница, така че може да следите тук: https://www.facebook.com/BauBau.bg/

 14. 155.

  Прекрасен сайт.Помогна ми да науча кучето ми на някои команди.Обучението на моето куче продалжава докато не се науми на всички команди от които има нужда.
  ЕДИН ВЪПРОС:
  защо при командите включващи лакомства се получава , а при тези които не включват не става?

 15. 156.

  До 155. Лия - благодарим Ви за милите думи! Относно въпроса Ви - нужно е време, докато кучето свикне да изпълнява команди и без наличието на лакомства! Не се притеснявайте! С редовни тренировки ще успеете да изключите и лакомствата в обучителния процес!

 16. 157.

  Здравейте, имам померан на 10 месеца,проблема ми е в изхождането навън не иска да пикае прави го вкъщи.Понякога и ака вкъщи и после го яде.с бой и викове май не става доста са инати.знам че разбира когато направи нещата вкъщи защото се чуства виновно и отива и си ляга в леглото. Защо тогава го прави?

 17. 158.

  До 157. - опитайте използването на кучешките пелени, слагайте на мястото, където се изпуска у дома. При разходка вземайте част от пелената, на която се е изходило и поставяйте на местата, където нормално трябва да ходи. Целта е да се стимулира чрез неговия аромат и последващо изхождане навън. Относно хапването на изпражненията - има две вероятни причини да го прави - едната е поведенческа, а другата - здравословна (липса на витамини и микроелементи).

 18. 159.

  Здравейте имам намерен дакел на година и половина може ли съвет как да го науча на команди. Знам че е късно но има ли начин.

 19. 160.

  Здравейте! Искам да науча кучето си да спи в къщичката си, а не на друго място. Вече времето става студено и се притеснявам

 20. 161.

  Бихте ли ми дали съвет как да стане?

Подобни статии