Обучение на кучето

Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Урок №26 Как да научим кучето си да танцува?

4.8, 8 гласа
прегледи 178711

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето

 1. 123.

  Здравейте. Имам лабрадорче на 40 дни! Нямам търпение да започна обучението! Кога най-рано може да стане това и коя е първата команда с която да започна?

 2. 124.

  До 123. Влади - след като кученцето навърши 2 месеца, постепенно може да започнете и с привикването към команди. Подходящи команди за начало са:
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-даване-лапа
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-седни
  - http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-легни

 3. 125.

  Imam chihuahua mazhko na 1god. Ne spira ta si otbelyazva teritoriata. Zeliya ni dom e napikan. Mnogo e umen i znae che ne tryabva da go pravi. Kakvo da pravya?

 4. 126.

  До 125. - доста е голямо вече за да проявява това поведение. Това, което е добре да се направи сега е да се изкарва 3 пъти на ден (ако го изкарвате по-малко), кученцето трябва да има изграден режим за разходка. Препоръчително е разходката да става 10-15 минути след хранене. А също така може да опитате и със специалните спрейове, които се предлагат за отблъскване. Пръска се на местата, където не желаете кученцето да ходи! Също така имайте предвид, че понякога кученцета проявяват това поведение и когато бъдат оставяни сами за по-дълго време.

 5. 127.

  Здравейте, аз съм на 12 и искам да си купя куче порода- померан. Живея в апартамент и бих искала да го дресирам, но не знам как да подходя. Може ли да ми помогнете?

 6. 128.

  До 127. Стели - това, което трябва да знаете е, че обучението е добре да започне още докато е малко - след навършване на 3-месечна възраст спокойно може да го приучвате към желаните от Вас команди.

 7. 129.

  Здравейте, имам 3 годишна злобна каракачанка, а наскоро се взех и немска овчарка на 3 месеца, но не мога да ги сдобря. И двете са мъжки. Доближавам ги на 1 метър една от друга, но каракачанката иска да захапе немската, а тя лае вероятно от страх. Как да ги запозная?

 8. 130.

  До 129. Митко - ще бъде доста трудно предвид факта, че каракачанката е на тази възраст. Тази агресия, която проявява е в резултат от факта, че пази своята територия и го прави донякъде от страх. Подхождайте спокойно и към двете кучета и ги събирайте колкото може по-често макар и от разстояние за да се виждат. Когато видите, че са се успокоили макар и малко ги доближавайте колкото е възможно повече.

 9. 131.

  Може ли стопанина да е един ,а ''водача на глутницата'' друг член на семейството?

 10. 132.

  Как мога да науча моето куче на команда ''свободно''?

 11. 133.

  До 131. ирена - по принцип по-голямата част от породите избират един член на семейството, към който проявяват слабост и му се подчиняват на 100%.

 12. 134.

  132. ирена - зависи за какво "свободно" става въпрос?! Изпращаме Ви команда, която може да опитате, ако отговаря на това, на което желаете да го обучите:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

 13. 135.

  Тази статия наистина е прекрасна,помага ми много в обучението на моето куче,спазва всичко както трябва,много е послушно !!! ;-) ;-) ;-).Благодарим,Ви!

 14. 136.

  Ако всеки път при обучениито се дават много лакомства кучето ще затлъстее лииии

 15. 137.

  До 136. - ако се използват само по време на тренировка, а не постоянно като основна храна, няма опасност от затлъстяване.

 16. 138.

  Тенк

 17. 139.

  Здравейте, имам френско булдоче на 3м., нещата които ме плашат в него са силното лаене, когато иска нещо и не го получава и това, че нон стоп хапе мен и приятелката ми по краката и то много силно със зъбите си като игли. Въпроса ми е как мога да го отуча от тези навици? Разбирам, че е малко и ни се радва когато ни хапе, но е много болезнено, а относно лаенето си мисля, че съседите вече ще ни изгонят. Благодаря предварително :)

 18. 140.

  До 139. Иван - нормално е предвид възрастта на кученцето. Това, което може да направите е да се снабдите с повече играчки за гризане (за препоръчване гумени), тъй като след 4-я месец започва смяната на млечните зъбки, което е последвано със сърбеж на венците и хапането ще продължи. Относно лаенето - този период също ще отшуми, но Ви съветваме да не му давате всичко, което пожелание, защото това още повече ще задълбочи лаенето, тъй като то знае, че само по този начин ще получи желаното от него нещо.

 19. 141.

  Добър ден, д-р БауБау имам немска овчарка на 2 месеца и пет дни. .. изкарвам я навън от дяа дни две седмице беше само в къщи заради ваксините. Проблема ми е, че се изхожда навсякъде вътре как да го науча да ходи по нужди вън или ако ме няма на памперса си

 20. 142.

  До 141. Стефан - не се притеснявайте, все още сте в началото. Ще Ви изпратим статия, която ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG