Обучение на кучето

Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Урок №26 Как да научим кучето си да танцува?

4.7, 6 гласа
прегледи 131618

Препоръчани продукти

Коментари за Обучение на кучето

 1. 99.

  До 97. Анонимка - да, активни са и имат нужда от движение. Колкото повече време му осигурите за нея, за него е по-добре. Повече за породата може да научите тук: http://zoovidove.baubau.bg/бордър-коли

 2. 100.

  До 98. севделина - разбира се, че не е късно. Поздравления за благородната Ви постъпка. След вземането от приюта ще му е нужно известно време за да се адаптира и вероятно ще е изплашено, но за около седмица ще се успокои. Когато спечели доверието Ви може да започнете и с обучение.

 3. 101.

  Здравейте имам бигъл на 7 месеца. Когато взема лакомство и я викна тя стои на страна и започва да ме лае и не иска да дойде и не мога да я уча на команди.Какво да направя?
  Също така когато я извеждам навън без каишка е много послушна и идва когато я викна , но види ли куче каквото и да е тя бяга. Ако не я хвана тя буквално си тръгва! Какво да правя?

 4. 102.

  До 101. Гери - наблегнете на следните команди: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване и http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

 5. 103.

  Здравейте!Имам белгийска овчарка Малиноа на 5 месеца.По-принцип не е злобен,но преди 2 дни ухапа една жена след,като тя се опита да го погали.Досега не е хапал никого и незнам,каква е причината.Как да го обуча да не посяга на хората?

 6. 104.

  До 103. Sis - на тази възраст хапането на кученцата е с цел игра. Вероятно и при Вас е било така, но малко по-грубо. Сега за него всичко е игра и опитът за гризане и хапане се провокира основно от растящите и сърбящи го млечни зъби. Набавете подходящи играчки, с които то ще може да отвлича вниманието си. А относно команди от полза би било: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

 7. 105.

  Здравейте! Преди 4 дена си взех мини пинчер на 2 месеца. Кучето изглежда интелигентно и изпълнява команди като "седни" "спри" "дай лапа" и "не" ,но не и когато се отдалеча от него. Не приема да стои другаде освен в скута ми , а когато изляза от стаята става страшно . Започва да скимти , лае , рови под вратата или просто се блъска в нея . Четох доста за този проблем , и правя всички стъпки описани в видеотата и статиите ,но то просто не ме слуша. Казаха ми просто да игнорирам скимтенето и лаенето когато е на земята опитвайки се да се качи на стола при мен , но то не престава с часове , дори с храна не мога да го задържа далеч .. Някакъв съвет и дали не е просто прекалено малко да се учи ?

 8. 106.

  До 105. Дани - учудващо е дори, че на тази ранна възраст е успяло да усвои толкова команди. Нормално е да скимти, кученцето все още е много малко. С времето този проблем ще отшуми. Поздравления за командите, които е успяло да научи!

 9. 107.

  Здравейте пак!

  Аз съм собственичката на каракачанката, която е на 1 год. и 8 мес.

  Благодаря за този линк! Разгледах го внимателно и установих, че съм я научила на повечето от командите (не използвам кликер, защото от малка не му обръщаше внимание). "Седни", "дай лапа", "легни" ги изпълнява в почти 100% от случайте, ходи на около три метра до мен без каишка, но не винаги идва при команда "Ела"... Аз знам кога вниманието й е насочено към мен и продължаваме да я тренирам разбира се!

  Но не зная какво точно да направя, за да придобие по-голяма увереност при срещата с други кучета/малки деца, и да не се страхува... Може би трябва да я водя на по-дълъг повод (сегашния е 1м., защото е голяма и хората се страхуват от ръста й), за да има свобода на движението? Или пък на места с много кучета? (въпреки, че в градинката ни се събират 6-7 кучета наведнъж, с които тя си играе без проблем - проблемът е, когато са непознати кучета/деца)

  Благодаря предварително! Оценавям съветите и помоща Ви!

 10. 108.

  До 107. Адриана - за да премахнете този страх увеличете контакта и с кучета/малки деца. Нека при тази среща бъде на по-свободен повод. Вие самата общувайте с тези кучета/деца за да види и самото куче, че няма от какво да се страхува. Подканвайте го да дойде близо до Вас докато вие сте до определено куче/дете. В началото вероятно ще пристъпва плахо, но когато види, че реално няма никаква заплаха ще започне и малко по-малко премахването на тази страхова бариера.

 11. 109.

  Благодаря! Ще пробваме :)

 12. 110.

  Kak koga dasi na karam kucheto Da ispalnava

 13. 111.

  Karchanka e na dva i polvina ee

 14. 112.

  До колко месечни кучетата се обучават?

 15. 113.

  До 110. - обучение е добре да се започне, когато кученцето е още малко за да може по-лесно да свикне с определената команда. Следвайте инструкциите, които сме описали във всяка една команда и бъдете постоянни.

 16. 114.

  До 112. melisa - по принцип е добре обучението да започне от най-ранна възраста. Колкото кучето е по-голямо толкова повече време ще е необходимо за приучаване към дадена команда. Говорим за след 1 годишна възраст.

 17. 115.

  Здравейте, имам Джак Ръсел Териер на 5,5 месеца.. тепърва ще се обучаваме. Закъсняла ли съм с периода за обучение и има ли нещо по-специално което трябва да знам при дресировката ?!? Благодаря ви !

 18. 116.

  До 115. - не, не сте закъсняли. Периода е идеален за едно по-сериозно обучение. Това, което трябва да следвате при опит за обучение на всяка една команда е постоянство и търпение!

 19. 117.

  Мисля да си взема кавказка овчарка и се притеснявам. Не знам по колко време да я разхождам и как да я дресирам. Живея в апартамент.

 20. 118.

  До 117. - трябва да знаете, че апартамента не е най-подходящото място за отглеждане на породата! Да, може да се отглежда, но кучето няма да се чувства комфортно така както би се чувствало свободно в къща с двор! Все пак ако решите да отглеждате куче от тази порода в апартамент са нужни поне 30 минутни разходки, 2 до 3 пъти на ден.

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG