Обучение на кучето

Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Коментари за Обучение на кучето

 1. 56.

  Здравейте,имам бул-териер на 3,5 месеца,вече е научен на някой команди,но като го изведа на разходка с каишка не иска да върви,стои и ме гледа,а като го пусна върви до мен и слуша,но пък ме е страх да го оставям да върви без повод,защото може да тръгне на някъде и да го блъсне кола.Пробвах метода с намазана лъжица,но не помага,давам му близва е и чака пак да му дам като тръгна бавно и му е сложа малко на пред спира и чака.Бихте ли ми дали съвет

 2. 57.

  До 56. Барас - бихте могли да опитате с тази команда:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-вървене

 3. 58.

  Имам немска овчарка на 4,5 месеца и я гледам в двор, но който и да влезне в къщата, тя отива и започва да скача по него, радва му се. Взехме я с цел да пази, а не да е дружелюбна към всички, които влизат в двора. Как да променя държанието?
  Благодаря предварително

 4. 59.

  До 58. Иван - кучето все още е в растежен период и на този етап всичко за него е игра. Възрастта е подходяща за започване на по-стабилно обучение. Немските овчарки са податливи на дресировка, но трябва да бъдете постоянни и спокойни към кучето. Подходящи команди са:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-отиване-на-своето-място

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване

 5. 60.

  А кога би трябвало да започна да пази своята територия и да не е дружелюбно към всички?

 6. 61.

  До 60. Иван - всичко зависи от начина, по който ще го обучите, но обикновено до навършване на 1 годинка всички кучета са като "деца".

 7. 62.

  При обучаване, какво лакомство трябва да се използва?

 8. 63.

  До 62. Вальо - в зоомагазините се предлагат различни видове малки лакомства под формата на бисквитки и бонбонки, които са подходящи като награда за кучето. Според вкусовите предпочитания на любимеца Ви, консултантите ще Ви помогнат да изберете най-подходящите.

 9. 64.

  Здравейте. Имам проблем с един немирник - бигълче на 52 дни. Наясно съм, че е бебе и не е готов за обучение, но когато хапе каквото не трябва или прави бели, и се опитаме да му се скараме, да го бутнем или да го тупнем, за да спре, започва да ръмжи, лае и хапе. И колккото повече му се караме, толкова повече се настървява. Честно казано, поведението му започва доста да ни притеснява. До преди 2 дни мен много ме слушаше и не си позволяваше подобни реакции, но снощи и на мен започна да се зъби така. Дайте някакъв съвет как да му покажем, че не той има двама човека, а ние имаме едно куче...

 10. 65.

  До 64. Ангелина - опитайте да му се карате по-малко тъй като очевидно във Вашия случай това води до озлобяването му. Това, което може да направите е виждайки го да прави беля и нещо, което не бива е да се опитате да отклоните вниманието му с нещо друго, а също и с лакомство. Постепенно то ще разбере, че Вие не сте заплаха за него, а сте човека, от който ще получи награда. Успех!

 11. 66.

  Здравейте.Имам хъски на 11 месеца попринцип добричко и миличко но вчера открадна някакав салам отиде и го зарови в градината.След извесно време отидох при него погалих го но той явно си помисли че ще му го взема и ме охапа със злоба . Какво да правя и как да го обуча да не хапе и да ми дава такива неща един вид как трябва да спечеля доверието му. :)

 12. 67.

  66. Марина - хубавото е, че все още е малък. Изпращаме ви команди, които биха Ви били от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-остави

 13. 68.

  imam hlski na 5 meseca gore dolu i kogato mu sloja kaiskata ne iska da trlgva dlrpa se kato trlgna da go milvam se plasi bqga kato go izkaram bqga moje li da mi izpratite slveti mrs predvaritelno

 14. 69.

  Zdraveite.,
  Imam labrador na3 meseca
  Kato ostane samo samo skimti ne iska da e samo i hodi na toaletna navsqkade kakvo da pravq

 15. 70.

  До 68. hasan - подходящи команди, които може да опитате са: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-вървене или http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-следва-без-каишка

 16. 71.

  До 69. Лабрадор - нормално е предвид възрастта му. Съветваме Ви когато остава само да ограничите престоя му само в една стая, където да поставяте и памперс. С времето ще свикне, не се притеснявайте.

 17. 72.

  На колко месеца трябва да е едно българско гонче за да започне да се обучава ?.....................Благодаря предварително

 18. 73.

  До 72. - след навършване на 2 месеца спокойно може да започнете по-сериозно обучение.

 19. 74.

  Моето куче е много страхливо, как мога да го окуража?

 20. 75.

  Здравейте,
  Имам померан- мъжки Рико. Той е на 4 месеца, но от както сме го взели доста ни хапе. Чудя се дали след време ще се оправи.

Подобни статии

Начало » Медия » Съвети » Обучение на кучето

Рекламирай в INSERT.BG