Обучение на кучето

, последна редакция: 29 Януари 2014
Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на поведението му, за подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или ефективно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Коментари за Обучение на кучето

 1. 26.

  До 24, 25. Анонимен - тази уплаха е нормална. Ще свикне. Нека свикне първо с вас и разбере, че обстановката, в която се намира е сигурна за него и след втория месец малко по - малко може да започнете да се обучавате. Командата за повикване и подходяща като първа :)

 2. 27.

  Здравейте скоро ще си имам куче Йоркширски териер може ли да ми дадете съвет как да се грижа за него и къде се гледа тоест какви условия трябва да му създам. Благодаря предварително.

 3. 28.

  Здравейте кучето ми е на 2 години и е много обичливо и добричко но когато му дам играчка то не иска да си играе с нея не слуша командите ми ходи ди туалетна навсякъде независимо че си има място моля искам помощ как да се справя с него.

 4. 29.

  До 27. Кери - първите неща, от които се нуждаете като аксесоари са: купички за храна и вода, легълце, кудето ще спи, памперси, играчки.

  Важно е докато е малко да се научи на някакви навици, да разбере, че вие сте "шефа", защото в противен случай ако му се угажда за всичко, след време ще се възползва от тази ви слабост :)

  Относно ветеринарните грижи вашият вет.лекар ще ви обясни. Желателно е след като го вземете да не го водите ведната при ветеринар за манипулации, а да го оставите на мястото, където ще живее ден - два, за да се адаптира и да премине стресовият фактор от новото място.

 5. 30.

  До 28. Мира 123 - вече е доста голямо и ако решите да го обучавате ще изисква доста усилия и не е сигурно, че ще успеете. Все пак ако решите, че имате време и воля да се опитате ви препоръчваме:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-носене-предмети

  Относно ходенето до тоалетна навсякъде е хубаво да се види от ветеринар, тъй като е голямо да се изпуска у дома. Препоръчваме ви контролно изследване на урина, тък като много често при развитие на цистит и като цяло при възпаления и смущения в отделнителната система, уринирането навсякъде е чест признак.

  Ако освен уринира и дефекира у вас, то вече това със сигурност е съзнателно и това, което може да ви препоръчаме са спрейовете, които се продават на пазара. Макар, че се използват основно при малките има вероятност да помогнат и на вашето. Успех!

 6. 31.

  imam bolonka na 1 mesec. vzeh q predi 3 dena no se e naychila da hape no ne ot zloba a ot igra kakwo da pravq

 7. 32.

  До 31. Анонимен - това не е "хапане". Нормално е при малките бебета. Това, което може да ви посъветваме сега в тези месеци на растеж и смяна на зъбките е да се снабдите с повече играчки и при опит да хапе вашите ръце например да имате в близост играчка, която да му дадете.

 8. 33.

  a vizmogno li e obuchenie bez lakomstva

 9. 34.

  До 33. mitko - Трудно

 10. 35.

  Здравейте , преди около година намерих изоставен мъжки Бигъл на улицата , ветеринарите ми казаха ,че е между 2 и 3 годишен.Много е любвеобилен и добър ,но когато го извеждам на разходка много дърпа , а когато го пусна да се натича на воля хуква нанякъде(най-често ,ако надуши някое куче наблизо) и колкото , и да викам и крещя след него никога не се обръща камоли пък да се върне.Другият ни проблем е този ,че е толкова развалнуван винаги ,че не спира да се катери върху хората , а това не винаги е приятно дори за мен , скача навсякъде и не е приятно. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да се справя с този "палавник" , и дали ако го кастрираме ще олегне и няма да е толкова съсредоточен за женски?

 11. 36.

  До 35. Изел - фактът, че понякога не ви слуша вероятно се дължи на 2 причини: 1. породата като цяло е малко своенравна и 2. Влияние оказва, че кучето не е от малко с вас и преди това е имало други навици (ако въобще е имало такива).

  Относно скачането ви съветваме да го изкарвате винаги с каишка и при опит да се "катери" по някой да го дръпвате изкъсо и да му се скарате. Когато то изпълни вашата команда е хубаво да го възнаградите. Това може да не стане от първия път затова ви съветваме в началото да правите това упражнение, като използвате ваш познат за "мишената за скачане".

  Кастрацията е вариант, но не дава 100 % гаранция за неговото успокояване. Успех :)

 12. 37.

  Здравейте, имам куче на 3 месеца почти 4 родвайлер женски........ искам да попитам кои команди да използвам,понеже в момента постоянно хапе...анцогът ми,ръката ми ... бихте ли дали някакъв савет.. Благодаря предварително :)

 13. 38.

  До 37. Анонимен - възрастта му е чудесна за началото на едно по-сериозно обучение. Съветваме ви да опитате с команди:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-остави

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

 14. 39.

  Мисля че отговора на въпроса ми е Не ,но ще ми кажете ли дали кучето ми (на 4-5години) ще мога да го дресирам така ,колкото и време да ми отнеме защото въобще не е дресирано а и когато му покажа някоя команда например "Седни","Стой" или "Ела" то го прави 2 пъти правилно и после прави каквото си иска .

 15. 40.

  До 39. VIKI I TOMI - разбира се, че може, но ще ви отнеме може би двойно повече време от нормалното. Фактът, че изпълнява определена команда няколко пъти, след което не - е вследствие на това, че досега кучето не е свикнало да се подчинява и малко или много сега неговото съзнание се обърква. Ако продължите с постоянство в обучението вероятно ще имате 100%-ов успех :)

 16. 41.

  Благодаря

 17. 42.

  Здравейте,след около 2 месеца ще си имам йоркширски териер и бих искала да попитам,до колко годишна възраст би трябвало да си стои вкъщи (да не излиза навън) ?

 18. 43.

  До 42. Ванеса - не се препоръчва да има контакт с кучета, докато не минат задължителните ваксинации. Иначе може да го извеждате на разходка, като го държите във вас разбира се.

 19. 44.

  Здравейте, имам лабрадор ретривър на 40 дни и го отглеждам на двора. Искам да го науча да се изхожда по нужда на определено за целта място, тъй като е неприятно да е по целият двор. Бихте ли ми предложили ефективен метод за справяне с проблема? Благодаря предварително :)

 20. 45.

  До 44. - не се учудвайте от това, че кученцето се изхожда на нежелани от вас места. Това е типично за възрастта, в която се намира. С времето този неприятен навик се премахва. Това, което ние бихме Ви препоръчали е да поставите кучешки памперс на мястото в двора, където желаете да се изхожда кученцето и 15-20 минути след хранене да водите кученцето там. За по-голям ефект може да използвате и спрейовете, предназначени за тази цел.

  Изпращаме ви и статия, която би Ви била от полза, макар да е предназначена за кучета, гледащи се в апартамент.

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

Подобни статии

Начало » Медия » Съвети » Обучение на кучето

Рекламирай в INSERT.BG