Обучение на кучето

, последна редакция: 23 Август 2014
Обучение на кучето

Обучението на кучето е процес на промяна на неговото поведение с цел подпомагане на конкретни дейности, извършването на конкретни задачи или активно участие в съвременния домашен живот.

Обучението на кучета за извършване на специфични задачи датира още от Римско време, докато обучението на кучетата да бъдат послушни домашни любимци в условията на субурбанизация започва през 50-те години на 20-ти век.

Кучетата се учат от всякакво взаимодействие, което имат с околната среда. Това може да стане, чрез класическо привикване, където се образува асоциация между два различни типа на обучение. Неасоциативно обучение, където поведението на кучето се променя чрез привикване или сенсибилизация и автономно привикване, където кучето формира асоциация между поведението си и последствията.

Съществува голямо разнообразие от установени методи за обучение на кучета, като всеки от тях има своите привърженици и критици. Някои от по - известните методи са: метода на Кьолер, профилирано обучение, господствено базирано обучение и обучение базирано на взаимоотношенията.

Общите характеристики на успешните методи за обучение са добро познаване на характера на кучето и подходящо определяне на времето за насърчаване или наказание, при последователната комуникация.

Обучението на кучето включва отговор на определени команди или изпълнение на дейности, които не е задължително да са естествени за кучето. Може и да се модифицират или елиминират естествените навици на кучето, като лаене и копаене. Обучението на кучето се разглежда като целенасочена промяна на поведението на кучето.

Обучението на кучето може да бъде социализирано в домашна среда, като основните дейности са общо послушание и обучение за специализирани дейности, като например търсене и спасителни дейности, лов, работа с добитък, помощници на хора с увреждания, развлечение, за спорт и за защита на хората и тяхното имущество.

Въпреки, че изследванията за това как се обучават кучетата и как се променя комуникацията между различните видове са променили доста подхода за обучение на кучета през последните десетилетия, разбирането на методите на обучение на треньори и учени от миналото, води до оценяване на това как са разработени отделните методи и техники.

***

Основни тренировъчни команди и уроци в помощ на стопаните:

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие на Урок е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете всичко за урока.

УРОК №1 Обучение с кликер

Урок №2 Научете кучето да разпознава своето име

Урок №3 Научете кучето да докосва края на пръчка

Урок №4 Научете кучето да идва при повикване

Урок №5 Научете кучето си да отива на своето място

Урок №6 Научете кучето си да влиза в преносима клетка

Урок №7 Научете кучето на командата "ПУСНИ"

Урок №8 Научете кучето да не закача определени неща

Урок №9 Научете кучето на командата "ЛЕГНИ"

Урок №10 Научете кучето на командата "ПОГЛЕДНИ МЕ"

Урок №11 Научете кучето на командата "СЕДНИ"

Урок №12 Научете кучето да лае по команда и да лае тихо

Урок №13 Научете кучето на командата "СТАНИ"

Урок №14 Научете кучето на командата "СТОЙ НА МЯСТО"

Урок №15 Научете кучето на командата "ИЗЧАКАЙ"

Урок №16 Научете кучето на командата "НАЗАД"

Урок №17 Научете кучето да се примолва

Урок №18 Научете кучето да дава целувка

Урок №19 Научете кучето да се преструва на умряло

Урок №20 Научете кучето да дава лапа

Урок №21 Научете кучето да маха с лапа

Урок №22 Научете кучето да носи предмети

Урок №23 Научете кучето да не се качва по мебелите, кухненския плот и др.

Урок №24 Научете кучето да върви с Вас

Урок №25 Научете кучето да ви следва без каишка

Коментари за Обучение на кучето

 1. 35.

  Здравейте , преди около година намерих изоставен мъжки Бигъл на улицата , ветеринарите ми казаха ,че е между 2 и 3 годишен.Много е любвеобилен и добър ,но когато го извеждам на разходка много дърпа , а когато го пусна да се натича на воля хуква нанякъде(най-често ,ако надуши някое куче наблизо) и колкото , и да викам и крещя след него никога не се обръща камоли пък да се върне.Другият ни проблем е този ,че е толкова развалнуван винаги ,че не спира да се катери върху хората , а това не винаги е приятно дори за мен , скача навсякъде и не е приятно. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да се справя с този "палавник" , и дали ако го кастрираме ще олегне и няма да е толкова съсредоточен за женски?

 2. 36.

  До 35. Изел - фактът, че понякога не ви слуша вероятно се дължи на 2 причини: 1. породата като цяло е малко своенравна и 2. Влияние оказва, че кучето не е от малко с вас и преди това е имало други навици (ако въобще е имало такива).

  Относно скачането ви съветваме да го изкарвате винаги с каишка и при опит да се "катери" по някой да го дръпвате изкъсо и да му се скарате. Когато то изпълни вашата команда е хубаво да го възнаградите. Това може да не стане от първия път затова ви съветваме в началото да правите това упражнение, като използвате ваш познат за "мишената за скачане".

  Кастрацията е вариант, но не дава 100 % гаранция за неговото успокояване. Успех :)

 3. 37.

  Здравейте, имам куче на 3 месеца почти 4 родвайлер женски........ искам да попитам кои команди да използвам,понеже в момента постоянно хапе...анцогът ми,ръката ми ... бихте ли дали някакъв савет.. Благодаря предварително :)

 4. 38.

  До 37. Анонимен - възрастта му е чудесна за началото на едно по-сериозно обучение. Съветваме ви да опитате с команди:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-остави

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-стой-на-място

 5. 39.

  Мисля че отговора на въпроса ми е Не ,но ще ми кажете ли дали кучето ми (на 4-5години) ще мога да го дресирам така ,колкото и време да ми отнеме защото въобще не е дресирано а и когато му покажа някоя команда например "Седни","Стой" или "Ела" то го прави 2 пъти правилно и после прави каквото си иска .

 6. 40.

  До 39. VIKI I TOMI - разбира се, че може, но ще ви отнеме може би двойно повече време от нормалното. Фактът, че изпълнява определена команда няколко пъти, след което не - е вследствие на това, че досега кучето не е свикнало да се подчинява и малко или много сега неговото съзнание се обърква. Ако продължите с постоянство в обучението вероятно ще имате 100%-ов успех :)

 7. 41.

  Благодаря

 8. 42.

  Здравейте,след около 2 месеца ще си имам йоркширски териер и бих искала да попитам,до колко годишна възраст би трябвало да си стои вкъщи (да не излиза навън) ?

 9. 43.

  До 42. Ванеса - не се препоръчва да има контакт с кучета, докато не минат задължителните ваксинации. Иначе може да го извеждате на разходка, като го държите във вас разбира се.

 10. 44.

  Здравейте, имам лабрадор ретривър на 40 дни и го отглеждам на двора. Искам да го науча да се изхожда по нужда на определено за целта място, тъй като е неприятно да е по целият двор. Бихте ли ми предложили ефективен метод за справяне с проблема? Благодаря предварително :)

 11. 45.

  До 44. - не се учудвайте от това, че кученцето се изхожда на нежелани от вас места. Това е типично за възрастта, в която се намира. С времето този неприятен навик се премахва. Това, което ние бихме Ви препоръчали е да поставите кучешки памперс на мястото в двора, където желаете да се изхожда кученцето и 15-20 минути след хранене да водите кученцето там. За по-голям ефект може да използвате и спрейовете, предназначени за тази цел.

  Изпращаме ви и статия, която би Ви била от полза, макар да е предназначена за кучета, гледащи се в апартамент.

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/съвети-научим-куче-ходи-навън-тоалетна

 12. 46.

  Здравейте, имам немска овчарка на 3,5 месеца, но не знам как да и кажа да не ходи на места, където не трябва. Например тя влиза в къщата, а не го искам, хапе дрехи от простора и аз отново не желая да го прави :) Как бих могъл да и забраня такива неща? Благодаря предварително :)

 13. 47.

  До 46. Емилян - възрастта е подходяща за започване на по-сериозно обучение. От полза биха Ви били следните команди:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-команда-пусни

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-остави

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-отиване-на-своето-място

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-идване-повикване

 14. 48.

  Здравейте,
  Кучето ми е немска овчарка на 4 месеца (мъжко е ако има значение), но когато и сложа повода на каишката и тя започва да скача, да се върти и в крайна сметка сваля каишката. Как мога да я разхождам при това положение?
  Благодаря предварително.

 15. 49.

  До 48. Наско - предвид възрастта, в която се намира е все още нормално. Време е да започнете с обучението. Ако сте постоянни вероятно ще свикне бързо, тъй като немските овчарки се поддават лесно на дресировка. Изпращаме Ви команда, която ще Ви бъде от полза:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-вървене

 16. 50.

  А как да премахне проблема с безразборното скачане на кучето в опит да си махне каишката.
  Отново Благодаря

 17. 51.

  До 50. Наско - постепенно с научаването на послушание то ще стане по-спокойно и този проблем ще бъде премахнат. Като допълнение към първата команда може да използвате и тази:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-остави

 18. 52.

  Здравейте аз имам йорки на 1 годинка е и скоро се преместихме в голям град с повече кучета отколкото той беше виждал до сега и с много поляни на които другите кучета се забавляват свободно без кайшка...проблема е ,че когато сме си вкъщи той слуша и изпълнява всякакви команди,но излезе ли навън не чува изобщо,дърпа се да подуши всяка тревичка,всяко куче а на някои хора не им е приятно...искам да ходи до мен нормално..а по натам да мога да си го пускам и без кайшка...как? :)

 19. 53.

  До 52. Moni - имайте предвид, че йоркитата са доста своенравни. Ако започнете обучение то трябва да бъде много сериозно и най-вероятно ще Ви отнеме повече време. Трябва да бъдете постоянни. Подходящи команди за Вашия случай са:

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-следва-без-каишка

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-вървене

 20. 54.

  Имам Мъжка каракачанка .На 10 .12 ще навърши 3 г.Гледан е в двор на вилата.Разхожда се по тел из двора.Преди 3 месеца почина внезапно съпруга ми .Аз не мога да се грижа за кучето.Искам да го подаря на добри и грижовни стопани.Намира се на 18 км от Варна.Ако някой прояви интерес да ми пише на съобщения във Фейсбук.Ето и линк към профила ми..кучето има паспорт и всички ваксини .https://www.facebook.com/bozkova1

Подобни статии

За котките и мишките ...

За котките и мишките ...

От стотици години хората отглеждат котки, за да контролират броя на гризачите в населените места, в ...

Начало » Медия » Съвети » Обучение на кучето

Рекламирай в INSERT.BG