🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Осиновяване на възрастно куче - полезни съвети

Идеята, че възрастните кучета са един вид "повредени кучета", когато става въпрос за осиновяване е широко разпространена особено за хората, които нямат нито време, нито качества да отгледат едно кученце правилно.

Възрастните кучета над 5 години се препоръчват за осиновяване, тъй като много от тях бавно излизат от юношеската си възраст, защото са прекарали по - голяма част от живота си в приюти. Много такива кучета просто искат да бъдат обичани и заслужават своя шанс.

По - възрастните кучета могат лесно да намерят място в живота ви също както и малките кученца. Можете да намерите възрастно куче за осиновяване навсякъде от частни домове до приюти и добри хора, които се грижат за изоставени кучета.

Въпреки, че повечето възрастни кучета са страхотни вие все пак трябва да бъдете внимателни с избора си на куче. Избягвайте кучета, които имат прекалено много поведенчески проблеми или са твърде агресивни.

Въпросите, на които трябва да си отговорим преди това

Куче от приютКак да осиновим кучеПовечето хора предпочитат да си вземат куче още докато то е малко, но често това е свързано с много главоболия. Малките кученца правят много бели и затова някои хора, които търсят повече спокойствие са се убедили в предимствата на осиновяването на възрастно куче. Освен това някои кучета от приютите са добре възпитани и са научени да изпълняват команди.

Подрастващите кучета изискват постоянно наблюдение, докато възрастното куче може да бъде оставяно само за дълъг период от време само след кратко обучение и пренастройка.

Най - важната задача е да си изберете подходящо куче, когато отидете в приюта. Не трябва да избирате кучето, което най - много ви харесва. Подхождайте разумно и отделете повече време наблюдавайки животните.

Ако кучето има много поведенчески проблеми или е твърдо агресивно не е добра идея да го вземете, освен ако нямате самочувствието, че имате силите и познанията да го превъзпитате. Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да изберете подходящото за вас куче:

Какво знаете за историята на това куче?

Независимо дали осиновявате кучето от приют, собственик, развъдник или добър човек, който го е подслонил временно вие трябва да съберете колкото можете повече информация за него. Ако то е било бездомно и няма никаква информация за него не го отписвайте. Ако то е здраво, приятелски настроено и ви допада значи всичко е наред.

Защо това куче е оставено за осиновяване?

Това се случва поради множество и разнообразни причини. Ако причината е в хората, с които е живяло значи кучето няма никаква вина. Разберете дали става въпрос за развод, смърт на стопанина или кучето е било неконтролируемо и агресивно и затова е изоставено.

Какви поведенчески проблеми има кучето?

Много неща са приемливи и си заслужава да направите усилие. Ако отделите достатъчно време може да превъзпитате кучето и дребните проблеми с поведението да бъдат изчистени. Трябва да знаете, че някои от поведенческите проблеми на кучето са в следствие на грешки на предишните му стопани, а не негови.

Как се отнася кучето към децата, другите кучета и котките?

Дори и да нямате деца вие несъмнено ще попаднете в ситуация,в която около вас ще има деца. Същото се отнася и за другите кучета и котките. Трябва да се уверите, че кучето се отнася добре и не е агресивно спрямо децата и другите кучета, за да избегнете допълнителни проблеми, след като го осиновите.

***

Искам да осиновя кучеНе трябва да избързвате, когато си осиновявате куче. Това е решение, което ще повлияе на вашия живот и на този на кучето.

Вземете решението с главата си, но се вслушайте и в сърцето си. Имате достатъчно време да заобичате вашето ново осиновено куче.

***

*Още по темата:

Наднормено тегло - основният проблем при възрастното куче

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...