Основни симптоми при бременните кучета

Основни симптоми при бременните кучета

Също както при една бременна жена, при кучките също съществуват специфични симптоми, които могат да определят дали животното е бременно.

Настоящата статия ще ви разкрие кои са и ще ви даде повече информация за това какво да очаквате.

Кучетата достигат полова зрялост на възраст от 6 до 12 месеца. Някои от по - едрите породи съзряват по - късно - от 12 до 24 месеца. Съществуват 4 степени на естрогенния цикъл при кучетата - проеструс, разгонване, диеструс и анеструс. Когато са разгонени кучките позволяват на мъжките да се чифтосват. Ако яйцеклетката се оплоди от сперматозоидите, кучето забременява и се формира ембрион.

При съмнения за бременност ви препоръчваме да се консултирате с ветеринарен лекар, който да потвърди бременността на кучето. Нормалният период на бременност при кучетата е от 58 до 68 дни.

Добре е да знаете, че симптомите на някои заболявания много наподобяват симптомите при бременност. Това могат да бъдат неоплазия на млечната жлеза (вид рак), пиометра (гнойно възпаление на матката), мастит (възпаление на млечните жлези), фалшива бременност или коремно разширяване, причинено от натрупване на течности или уголемяване на органи. Затова, когато забележите ранните признаци, е добре да посетите ветеринар, който да потвърди бременността или да диагностицира някоя от тези болести.

Някои специфични признаци и симптоми показват кога кучето е бременно. Трябва да сте наясно с тях, за да можете да полагате добри грижи за домашния любимец. През първите 3 седмици от бременността, обикновено не се забелязват никакви симптоми. Признаците обикновено се проявяват по време на следните етапи:

Ранни признаци на бременност

Понижения апетит е един от най - ранните признаци за бременност. Женските кучета стават по - слабо активни в този период.Клиника при бременните кучета Често се чувстват изтощени. Това се дължи на промените в хормоналните нива, които поддържат процеса на производство на ембриони.

Уголемяването на млечните папили е друг ранен признак. Могат да се забележат и някои промени в поведението на бъдещите майки. Те или ще търсят по - голяма близост с вас или ще търсят спокойствие и усамотение.

Признаци в напреднал стадий на бременността

След първия месец от бременността, кучето започва да показва някои прогресивни и ясно отличаващи се признаци. По време на този период ще забележите, че апетита на кучето се увеличава. Налице е значително увеличаване на теглото и големината на корема на животното.

Късни признаци на бременност

В последните седмици от бременността е налице значително уголемяване на размера на корема. Той става изпънат и твърд. Ако кучето носи само 2 или 3 малки, тогава корема се увеличава по - малко, но се втвърдява повече. Как да разбера, че кучето е бременноКоремът при някои по - дребни породи кучета може да достигне дори до земята в края на периода на бременност.

Може да забележите движението на кученцата вътре в корема, през последните седмици на бременността. Няколко дни преди раждането това движение се засилва, тъй като кученцата се нагласят в безопасна за раждане позиция. Започва производството на коластра и мляко.

Имайте предвид, че първото мляко може да потече още преди да е настъпило раждането.

***

Разпознавайки и следейки за всички тези симптоми ще може да се грижите по - добре за бременния си домашен любимец. Хранителния режим на кучето през този период е много важен. Силната калорична храна гарантира здравето, както на майката, така и на неродените бебета. Включването на калций в края на бременността и непосредствено след нея също е от изключително важно значение!

Препоръчани продукти

Подобни статии