🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морски свинчета

Основни стъпки при отглеждането на морско свинче

Морските свинчета са социални животни и в природата предпочитат да живеят на малки групи. Ако имате 2 или повече женски морски свинчета и ги гледате в едно общо пространство те ще станат много добри приятели.

Ако искате да гледате две мъжки морски свинчета е разумно те да са братя от едно и също котило. Морските свинчета подобно на останалите гризачи се размножават много бързо, поради което съвместното отглеждането на мъжки и женски не се препоръчва.

***

Трябва да осигурите достатъчно жизнено пространство на вашето морско свинче. Препоръчваме ви да вземете колкото е възможно по - голяма клетка, в която да го гледате. Клетката трябва да има твърдо дъно и да не е от тел, защото това може да разрани крайниците на животните.

Никога не дръжте морските свинчета в стъклени аквариуми, тъй като те нямат добра вентилация. Винаги дръжте клетката на морското свинче в закрити помещения, в които няма предпоставки за достигането на екстремни температури. Морските свинчета са много податливи към топлинни удари. Препоръчително е те да се отглеждат при температури от 17 до 27 градуса.

Дъното на клетката трябва да е постелено с дървени стърготини или някаква друга безопасна настилка, като трева или сено. Не трябва да се използва кедър или бор, тъй като маслата, които те съдържат могат да бъдат опасни за вашия домашен любимец. Можете да научите морското свинче да ходи до тоалетна в съд пълен с пясък, но това изисква много внимание и търпение.

***

Морските свинчета много обичат да се крият, когато си играят, затова е добре да поставите в клетката им играчки, в които могат да влизат, като например картонени тръби или празни кутийки. Можете да поставите и пластмасови тръби или празни саксии за цветя.

Тухли или камъни, на които да се катерят също са много добра идея. Всички морски свинчета се нуждаят от къщичка (хралупа), в която да си почиват и да спят. Затова осигуряването на къщичка, в която да влизат спокойно за такива животни е задължително.

Общи грижи

Всекидневно трябва да почиствате клетката на морското свинче от остатъци от храна и изпражнения. Веднъж седмично трябва да правите пълно почистване, като замените цялата постелка на клетката и измиете дъното на ваничката с топла вода. Ваничката трябва да е напълно суха, преди да сложите новата постелка.

***

Грижа за зъбите при морското свинчеЗнаете ли, че зъбите на морските свинчета растат непрекъснато? Поради това е важно да им осигурявате постоянно неща, които да дъвчат. Може да поставите в клетката клонки или цяло парче дърво, което не е третирано с никакви химикали. Хубаво е да знаете, че в повечето случаи не може да се постигне пълно изтриване на зъбките и се налага периодичното им подрязване от ветеринар.

***

Много важно е домашният ви любимец да свикне с вас и най - вече да свикне да бъде държан на ръце. Започнете като му давате малки лакомства.

След това когато животното се чувства комфортно внимателно го вземете в ръце, като с едната ръка го държите отдолу, а с другата отгоре.

След като морското свинче е достатъчно опитомено вие трябва да го оставите да се движи свободно в някоя малка стая или да му осигурявате ежедневно допълнителни упражнения. Трябва да проверите помещението, в което пускате морското свинче да се разхожда свободно за всякакъв вид отвори или дупки,от които могат да избягат или да се изгубят. Тези животни трябва да бъдат наблюдавани, когато са извън клетката, защото са склонни да дъвчат всичко, включително електрически проводници.

***

Как се къпе морско свинчеМорските свинчета се грижат много добре за своята хигиена и външен вид, но въпреки това трябва да се грижите за козината им, като ги сресвате редовно и къпете, когато се налага.

По този начин козината им ще бъде чиста и с добър външен вид. Дългокосместите морски свинчета трябва да се сресват ежедневно, за да се избегне заплитане и образуване на възли.

Списък с всичко необходимо за отглеждането на морско свинче:

  • Клетка с голямо дъно от пластмаса или дърво и достатъчно пространство, за да се чувства комфортно животното
  • Специализирана храна за морски свинчета
  • Дървени стърготини
  • Трева или сено - за предпочитане сено
  • Тухли, камъни, тръби и други подходящи играчки
  • Саксия за цветя, къщичка или специална кутия, предназначена за спане
  • Четка и гребен за сресване
  • Поилка за прясна вода
  • Купичка за храна
  • Клонки или дървен материал за гризане, който не е обработван с химикали

*Всичко за морското свинче: ТУК

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 23 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

24. Златина
До номер 12! Дава се по 15мг.Витамин Ц!
23. Митко
Здравейте,искам да попитам дали може да се гледа морско свинче заедно с хамстер или друг вид гризач????
22.
Здравей те, искам да попитам на колко време трява да се обезпаразитява и с какво да го къпим, и на колко време. Благодаря предварително!
21.
Кога и с какво се къпе морското свинче
20. Мария
Здравейте наскоро ми подариха морско свинче все още е много малко на поне месец и половина или два. Има буболечки по козината .Искам да питам на каква възраст ще може да се изкъпе и дали е твърде малко за първа баня? ????
19. ЕЛИЦА христова
Аз имам 6 месечно морско свинче казва се Бети
18. Gala
Hapyat li morskite svin4era?
17. Даниел
Нов сам иза това сам написал на 16коментар Ели.МНОГО САЖАЛЯВАМ
16. Ели
Мисля че ще се научи на тоалетната,но както Бау Бау ти каза,че трябва цялата клетка да е прикрита с старготини или с специални палети????????
15. Александра Александрова
Обичам морските свинчета! Благодаря аз ще си взимам Хималайско или Друго!
14.
Много ви благода.я
13. д-р БауБау
До 12. Trayana - зависи какъв витамин Ц давате. Има специализирани препарати, предназначени точно за морски свинчета. На тях е описано и по колко трябва да се дава. (ако не го приема с водата, може и със спринцовка). Такъв препарат, който бихме Ви препоръчали е Versele-Laga, C-VIT.
12. Trayana
zdraveite ot nqkolko dena imame nov chlen na semeistvoto malko peruansko morsko svinche na mesec i polovina imam vapros za nego hrani se normalno po 2 pati na den s granuli i presni zelenchuci no ne jelae da pie voda nito ot biberon nito ot panichka i predpolagam chesi nababq voda ot zelenchucite no po tozi nachin nemoga da precenq kak da mu davam vitamin C i po kolko izchetoh vsqkakvi mneniq navsqkade pishe vav vodata no to nejelae chetoh i za direktno davane sas sprincovka no nee upomenato nito kolichestvoto nito perioda kogato e s sprincovka pak li e vseki den po kolko ml e i razrejdalise s voda kolko e tazi voda .Ako moje dame possvetvate shte ssm blagudarna mnogo
11. д-р БауБау
До 10. Рали - при морските свинчета се прави обезпаразитяване с пипета, която се накапва външно и се абсорбира през кожата. Няма от какво да се притеснявате :)
10. Рали
Здравейте ! Аз искам да купя морско свинче на мойте деца те са на 2 и 4 г . Питането ми е това животинче трябват ли му ваксини и др подобни, все пак ще е в контакт с малките
9. д-р БауБау
До 8. Ели - по принцип в цялата клетка е добре да има стъпготини и свинчетата обикновено се изхождат в един от ъглите на клетката, без значение дали има поставен съд или не. Поставянето на съд за изхождане в единия ъгъл е добра идея от гледна точка на хигиената тъй като по-лесно ще почиствате :)
8. Ели
Купих на морското свинче триъгълна тоалетна за клетка и в нея сложих пресовани стърготини. Клетката е с пластмасово дъно и го оставих непокрито. Ще ми се да се научи да ползва тоалетната. Дали идеята е добра?
7. Силвия
Много благодаря за съветите аз имам морскотосвинче от един ден.
6. Виктория
Аз имам морско свинче от вчера и този сайт му спаси живота, защото тате тъкмо щеше да носи талаш от борови стърготини!!! Благодаря☺☺☺
5. Niki
Blagodarq vi! S maika mi neznaehmo koga da kupem morskoto mi svinche KIKI i vie mnogo ni pomognahte!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...