🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Отровни ли са коледните дръвчета за кучетата и котките?

По време на коледните празници много стопани се притесняват, че домашните им любимци могат да съборят коледната елха, да счупят играчките или да разкъсат подаръците.

Но какво ще стане, ако домашните любимци решат да си похапнат от дръвчето?

Коледа може да се превърне в опасно време за домашните любимци, особено за котките, които понякога не могат да устоят на дръвчето и други растения, които обаче понякога са отровни за тях.

Токсичността на коледните дръвчета и други празнични растения варира от лека до екстремна. Нивото на отравяне (интоксикация е свързано още с погълнатите количества от растенията.

Коледни дръвчета

Коледните елхички се считат за леко токсични. Маслото от елховите дървета може да причини дразнене на устата и стомаха, прекомерно гадене или повръщане. Освен това игличките на дървото не са лесно смилаеми, а това от своя страна може да причини дразнене на стомашно-чревния тракт, повръщане, стомашно-чревна обструкция.

Изкуствените елхи също могат да се окажат опасни за животните, ако бъде погълната част от тях. Материалите, от които е произведено дръвчето могат да изпускат токсини, ако попаднат в стомаха на животното.

Както бе споменато по - горе - степента на отравянето зависи от това какво количество е консумирано. За щастие, в повечето случаи домашните любимци не консумират големи количества от тези растения.

Все пак е добре да вземете някои предпазни мерки като например да ограничите достъпа на животното до коледното дърво, когато не се намирате вкъщи.

Основни признаци на отравяне

Ако домашния любимец е сдъвкал част от коледното дърво или други празнични растения ще забележите някои отчетливи промени в стандартното му поведение. Животното ще започне да се облизва прекомерно, да отделя повече слюнка, ще загуби апетит и ще се увеличи консумацията на вода. В по - екстремни случаи може да се стигне до повръщане или диария.

Коледните лампички

Коледните лампички по дървото или други части на дома крият сериозни рискове за здравето и дори живота на домашните любимци. Дъвченето на кабела или самите лампички може да предизвика електрически удар и изгаряния в устата. Проверявайте редовно кабела на лампичките за следи от зъби или общо износване!

Коледна украса и други празнични орнаменти

Коледни лампички кучета коткиОрнаментите също представляват сериозен риск, защото могат да бъдат погълнати и да причинят разкъсване или стомашно-чревни проблеми.

Освен това погълнатите материали могат да бъдат токсични и това да донесе допълнителни рискове за домашните любимци.

Бъдете внимателни, за да бъдат празниците щастливи и безопасни за вас и домашните любимци.

Настоящата статия има само информационни цели. Ако вашия домашен любимец показва признаци на заболяване трябва да се консултирате с ветеринар възможно най - бързо.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...