🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Полезни съвети как кучето да бъде на сухо и топло през зимата

През зимата температурите стават минусови и всеки започва да вади дебелите якета и пуловери от гардероба.

За разлика от хората обаче, кучетата няма на какво да разчитат, освен на козината си. Различните породи реагират по различен начин на студеното време.

Някои породи с дебела козина обичат студеното и снежно време, но по - малки породи с по - рядка и къса космена покривка не понасят студа, и при тях задължително трябва да се прибегне до употребата на одеяла или кучешки дрешки при разходка.

Настоящата статия има за цел да ви научи как да помогнете на кучето си да се адаптира към студеното време и потенциалните опасности през зимата.

Всеки сезон има своите специфични опасности за здравето на кучето. В студените зимни месеци трябва да внимавате за следното:

Лед и замръзнала вода

Тънкият лед представлява голяма опасност за кучетата, защото евентуално пропадане в ледените води може да доведе до удавяне или хипотермия. Дори и леда да е достатъчно дебел пак избягвайте тези места, защото кучето може да се нарани, ако се подхлъзне и падне лошо.

Антифриз

Дори минимални количества антифриз могат да бъдат фатални за вашето куче. Затова антифриза трябва да се държи на места недостъпни за кучето и да внимавате да не се е разлял някъде. Освен това е важно да разпознавате спонтанно симптомите на отравяне с антифриз.

Артрит

Студеното време усложнява ситуацията с кучета, страдащи от артрит. Затова дръжте на топло домашния си любимец, ако страда от артрит и не забравяйте да му давате медикаменти, според указанията на ветеринаря.

Въглероден монооксид

Бъдете много внимателни, ако оставяте кучето в запален автомобил, докато се опитвате да го изчистите от снега. Проверете ауспуха, за да сте сигурни, че не е запушен.

Растежа на козината

Аклиматизирайте постепенно кучето навън в студеното време. Това стимулира растежа на козината и тя става все по - плътна и гъста. По принцип животните, които се отглеждат в домашна среда не са свикнали да прекарват много време навън в студа, затова ги извеждайте само на кратки разходки, колкото да отидат до тоалетна, след което ги приберете на топло.

За да накарате кучето си да привикне към студеното време, започнете да го извеждате на кратки разходки на всеки 2 - 3 часа още в началото на есента. Когато температурите паднат под 5 градуса прекарвайте навън от 30 минути до час на ден. Това ще помогне козината на домашния любимец да стане по - дебела и плътна.

Ако е необходимо сложете кучешка дрешка

Облечено кученцеМалките кученца и кученцата от дребни породи (например йоркшир, пинчер, чихуахуа и др.) имат по - ниска поносимост към студа, тъй като имат по - малка мускулна и мастна маса от възрастните и големи кучета.

Освен това тяхната козина не е толкова плътна. По - малката телесна маса генерира и по - малко естествена топлина. Затова може да им сложите кучешко пуловерче или якенце, когато ги изкарвате навън за кратка разходка.

Лапите на кучето трябва да са защитени

Почистване лапите на кучетоПрез зимата лапите на кучето са изложени на сняг, лед и сол. Всичко това може сериозно да нарани лапите. Затова може да поставите кучешки ботушки, така че домашния любимец да се чувства комфортно.

Ако нямате ботушки не забравяйте да измиете с топла вода лапите, след като се върнете от разходка, особено ако навън има лед и сняг. Тогава по улиците се разпръсква сол или препарат срещу замръзване.

Ако кучето си оближе лапите, това може да доведе до натравяне или стомашно-чревно дразнене.

Нагласете графика за хранене

Животните се топлят като изгарят храната, която ядат. Те имат нужда от повече калории, за да генерират повече телесна топлина, особено когато са навън през зимата. Затова е добре през зимата да избирате по - калорична храна, с която да храните кучето. Ако е необходимо дори увеличете дажбата. Ако кучето не може да изяжда наведнъж увеличената дажба, увеличете броя на храненията.

Осигурете външен подслон

Животните изложени на студ и вятър през зимата рискуват да измръзнат, особено ако козината им е мокра. Чистата и суха козина създава един пласт от топъл въздух, който точно до кожата, който помага на кучето да се справи със студа.

Кучешка къщичкаМного е важно да осигурите на вашия домашен любимец кучешка къщичка или друг вид подслон дори при умерени температури. Така животните ще има къде да се скрият на топло и сухо, когато метеорологичните условия навън не са приятни.

Къщичката или подслона не трябва да са прекалено големи, за да може телесната топлина да изпълни пространството и да затопли животното. Поставете вътре сухо одеяло или сламена постелка, за може кучето да се сгуши на топло.

Ако не разполагате с кучешка къщичка или подслон трябва да приберете домашния любимец в дома на топло, ако температурите навън паднат под 5 градуса.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...