🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Причини за агресията между големите и малките кучета

Сигурно ви се е случвало да разхождате немската си овчарка и изведнъж от някъде да се появи някакво малко на вид куче, което да се опитва да атакува вашето куче?!

Хубаво е да знаете, че тази агресия е типична за повечето малки породи кучета. Но защо правят така?

За малките породи кучета най - добрата защита е нападението. Малките кучета се страхуват от големите и това е разбираемо. В тях се поражда първичен страх от това да бъдат избутани или стъпкани. Именно този страх кара малките кучета да бъдат агресивни спрямо големите, дори да знаят, че не могат да ги победят.

териерите например са силно реактивни по природа и изпитват силна възбуда, когато са уплашени. Това неминуемо води до агресивно поведение.

Как може да се справите с този проблем?

Независимо от размера на кучето, неговата агресия може да бъде овладяна и избегната. Правилната социализация може да помогне да се справите с проблема.

Собствениците на такива кучета могат да ги запишат на училище за кучета, преди да са навършили 8 седмици. Това ще им помогне да свикнат да си играят с други кученца от различни породи в контролирана среда и да бъдат обучени да отстъпват, когато играта излезе от контрол и стане прекалено груба.

След като мине този ранен етап на социализация, трябва да продължите да социализирате кучето си, като го запознавате с поне 2-3 възпитани кучета на седмица.

Агресия между големи и малки кучетаТрябва да се опитате да овладеете различните импулсни реакции на вашият любимец.

Ако то е прекалено припряно и например скача за да получи лакомство, скимти, за да го изведете на разходка или втурва рязко към колата, значи трябва да поработите за неговото по - спокойно поведение.

Това ще помогне на кучето ви в две посоки: първо ще намали импулсивните му реакции и ще ви търси за подкрепа и съдействие, когато се изправя срещу големи кучета.

Когато са обучени да се съсредоточават върху вашите команди, можете да го оставите да поздрави за няколко секунди някое непознато куче и след това да го извикате при себе си, за да му покажете, че контролирате ситуацията и няма от какво да се страхува.

Когато малкото ви куче се спусне към някое голямо куче не бива да не бива да опъвате каишката и да му крещите да престане. Това само ще повдигне възбудата на кучето и ще увеличи неговата агресия.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...