🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Пролетни алергии. Опасни ли са и как могат да засегнат домашните любимци?

Затоплянето на времето през пролетта носи след себе си и така неприятните алергии. Но какво може да се каже за домашните любимци? Могат ли те да бъдат засегнати негативно по същия начин, по който ние сме засегнати?

Ето какво казва по въпроса д-р Хедър Пийкс, специалист по дерматология на домашните любимци.

Могат ли домашните любимци да бъдат засегнати от пролетна алергия по начина по който ние сме засегнати?

Как се заразяват домашните любимци с алергияЖивотните са възприемчиви към същите алергени - цветен прашец, дървета, треви, плесен и насекоми. Следователно те също могат да бъдат засегнати от подобни неприятни симптоми, като хрема, сълзене на очите, сърбеж, кашлица и неспокоен сън.

Най - тежките състояния обикновено включват вторични бактериални или гъбични инфекции, които могат да предизвикат неприятен сърбеж.

Това в много случаи води до прекомерно чесане, близане, дъвчене и търкане. При някои животни положението може да стане нетърпимо и те да не могат дори да си почиват, без да изпитват неудобство.

Как да разберем дали одраскванията и сълзенето на очите са причинени точно от алергия?

Има доказателства, които могат да ви насочат, че става въпрос точно за алергична реакция. Наблюдавайте дали поведението на вашия домашен любимец е нормално.

Страдат ли домашните любимци от алергияПрекомерното окапване на козината често се смята, че е в следствие на стрес или нервно напрежение, но може да е свързано и с алергични реакции. Някои симптоми изискват незабавно посещение при ветеринар.

Такива са например неприятните миризми (могат да бъдат причинени от натрупването на бактерии в ушите, по устните или между гънките на кожата).

Не подценявайте и прекомерно опадване на козината и промяната в поведението на кучето, ако например не му се играе и като цяло не се държи както обикновено.

Какво могат да направят ветеринарите, за да излекуват симптомите на алергия при домашните любимци?

Първо вие като стопани може да предприемете стъпки за намаляване излагането на животните на алергени и овладяване на алергичните реакции. След като се прибирате от разходка избършете лапите на вашето куче или котка.

Как се лекува алергия при домашните любимциЗа да ограничите външните въздушни частици, които навлизат в дома ви, събуйте обувките, веднага след като прекрачите прага. Дръжте прозорците затворени и периодично къпете своя домашен любимец с мек почистващ препарат.

Ветеринарят ви може да препоръча използването на антихистамини, но трябва да знаете, че те не бива да се прилагат, без лекарско наблюдение.

В зависимост от наличните условия, състав и дозиране те могат да бъдат отровни и дори да причинят смърт на домашния любимец.

Друго лечение включва използването на омега-3 мастни киселини и пробиотици. Подобно на хората, на животните също могат да бъдат слагани медикаменти инжективно, когато проявят по - сериозни алергични реакции.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...