🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Сигурни начини за предпазване на домашните любимци и хората от бълхи

Бълхите са "проклятието" на собствениците на домашни любимци. Тези досадни ектопаразити причиняват сърбеж, досадни ухапвания върху хората и техните домашни любимци. Някои животни са алергични към ухапванията, а бълхите могат да пренасят и болести.

Превенцията на ухапванията от бълхи се постига чрез ефективен контрол на тези паразити. Потърсете компетентно мнение от вашия ветеринар за това как да предпазите домашния любимец и дома си.

В противен случай, ако вече животното има бълхи, може да са необходими седмици за справяне с този проблем. Дори само единия любимец (ако имате повече у дома) да има бълхи, трябва да третирате всички, които отглеждате. Препаратите за защита трябва да се използват редовно (според предписанието на етикета), за да се предотврати повторно заразяване с бълхи.

I. Как да предотвратим ухапванията от бълхи по домашните любимци?

1. Редовно посещавайте личния ветеринар за контролни прегледи за бълхи

Ветеринарят ще ви предложи медикаменти за контрол на бълхите, които могат да се дават през устата, чрез инжектиране или чрез накапване.

2. Избор на подходящия медикамент срещу бълхи

Третиране срещу бълхиПрепоръчително е да използвате локални или спот-он медикаменти. Те се абсорбират от кожата и попадат в кръвния поток на животното. Прилагат се върху малка площ от кожата на гърба.

Действието им се изразява в парализиране и убиване на бълхите, които се хранят от третирания домашен любимец. Състава на тези продукти варира и може да включва: фипронил, имидаклоприд, метафлумизон, перметрин, пирипроксифен, селамектин и други.

*Важно: НИКОГА не използвайте лекарства с перметрин за котки!

Може да използвате и перорални таблетки, които се дават веднъж месечно. Имайте предвид, че някои от таблетките са насочени само към яйцата на бълхите, затова за да се убият възрастните бълхи трябва да се използват и други препарати.

На пазара има и бързо действащи продукти, които могат да убият бълхите само в рамките на 24 часа. За котките се предлагат инжективни препарати, които имат ефективен контрол върху бълхите в рамките на 6 месеца. Инжекцията трябва да се постави от ветеринар. Възможни са някои нежелани странични ефекти, като повръщане и загуба на апетит.

Ефикасен метод за борба срещу бълхите са и противопаразитните нашийници, които се предлагат на пазара. Действието им е различно според различните марки и видове, но обикновено защитават повече от 1 месец, за разлика от спот-он продуктите.  Не използвайте нашийник предназначен за куче върху котката си!

Третирайте срещу бълхи всички домашни любимци в къщата. Имайте предвид, че не всички продукти на пазара са ефективни, особено ако не се използват правилно. Затова четете внимателно инструкциите на етикета за правилно дозиране.

3.  Ограничете дългите разходки, когато е пика в разпространението на бълхите

Бума на бълхите е в месеците от март до октомври. Те обичат топлото и влажно време с температури от 22 до 32 градуса и влажност до 75%. През този период вероятността за ухапване от бълхи е най - голяма.

II. Използване на домашни средства за предотвратяване на ухапвания от бълхи

1. Направете си домашен нашийник за кучета с етерични масла

Лавандула срещу бълхиОцет срещу бълхиБирена мая срещу бълхиМоже да защитите кучето си от досадните бълхи като сами направите подходящ противопаразитен нашийник с помощта на етерични масла.

За целта смесете 2 -3  капки масло от кедър или лавандула с 1 - 2 супени лъжици вода. Капнете част от сместа върху обикновен нашийник и след това го поставете около врата на кучето.

2. Добавете ябълков оцет към водата на кучето

Необходимо е да добавете 1 чаена лъжичка ябълков оцет към 1 литър питейна вода за кучето. Това предпазва от бълхи, тъй като оцета влиза в кръвоносната система на животното и се освобождава през кожата му.

3. Сложете бирена мая в храната на домашния любимец

Бирената мая е известна с това, че отблъсква бълхите, особено в големите жеги. За котки или малки кученца добавете половин 1/2 лъжичка бирена мая. За кучета до 15 кг. сложете 1 чаена лъжичка бирена мая. За всеки допълнителни 15 килограма живо тегло добавяйте по 1 чаена лъжичка бирена мая.

III. Почистване и третиране на дома

1. Почиствайте дома с прахосмукачка всеки ден

Как да се избавим от бълхиТова е много важно за премахване на бълхите. Бълхите снасят яйца, които могат да се излюпят след като сте третирали животното с препарати.

Често яйцата и ларвите падат по пода и мебелите, затова е много важно да ги почиствате старателно. Почиствайте с прахосмукачка всеки ден поне няколко седмици след като сте третирали животното против бълхи.

2. Използвайте инфузорна пръст в дома си

Инфузорната пръст е естествена и безопасна алтернатива, която убива бълхите в дома. Инфузорната пръст е подобна на талка и може да се поръси върху килима, пода и други места в къщата. Оставете да подейства няколко дни, след което почистете с прахосмукачка.

3. Използвайте инсектицид за бълхи с инхибитор на растеж

Този вид инсектицид ще ограничи растежа на бълхи и яйца. Би трябвало продукта да убие бълхите и яйцата в рамките на 7 месеца. Спазвайте стриктно инструкциите на етикета.

4. Почистете добре леглата на домашните любимци, килимите и всякакви други текстилни материали, които се използват за покритие.

Измиването с гореща вода убива бълхите и техните яйца. Съберете всички възможни дрехи и завивки. Бълхите обичат да снасят своите яйца върху текстилни материали. Направете настройките на пералнята на възможно най - горещото пране и сушене, за да сте сигурни, че бълхите ще бъдат елиминирани.

IV.  Предпазване на хората от ухапвания от бълхи

1. Използвайте цитрусов лимонов спрей

Лимон срещу бълхиБълхите не обичат миризмата на лимон. Затова пръскането с лимонов спрей ще ги накара поне временно да се отдалечат. За да приготвите спрея нарежете 6 лимона наполовина и ги поставете във вряла вода.

Оставете лимоните във водата за през нощта. Поставете течността в спрей-бутилка и започнете да пръскате пода и мебелите. Може да пръскате и самите животни с лимоновия спрей.

2. Използвайте дифузьор и етерични масла, които отблъскват бълхите

Поставете няколко дифузьора из цялата къща. Изберете си масла като лавандула, евкалипт, кедрово дърво, лимон или мента. Можете да потърсите и лосиони, които съдържат тези масла. Нанесете лосиона на кожата и това ще отблъсне бълхите.

3. Нанесете инсектициди в дома си

Повечето спрейове срещу насекоми са ефикасни и за бълхи, затова можете да ги използвате, ако паразитите са нападнали домашния любимец и дома ви. Някои спрейове имат много дълго действие до 7 месеца. Винаги четете внимателно етикета на продукта, за да избегнете предозиране и евентуално натравяне.

4. Приложете инсектициди и на двора си

Ако е сезона на бълхите може спокойно да напръскате двора, за да премахнете всички бълхи и техните яйца. Търсете продукти, които са доказано безопасни за растенията в градината.

5. Вземете "божи кравички" и калинки за двора си

Тези насекоми се хранят с бълхи. Може да посетите някой местен градински център и да попитате дали продават животни - унищожители на бълхи.

V. Как да проверите дали сте нападнати от бълхи

1. Използвайте гребен за бълхи за вашия домашен любимец

Разресване на куче за бълхиКрака с бели чорапиТези гребени са много фино назъбени и се намират лесно в магазините за домашни любимци. Леко и бавно разресвайте домашния любимец с тях.

Препоръчително е да постелите бяла кърпа за да виждате по - лесно самите бълхи или техните яйца.

Ако има бълхи ще видите малки черни люспички (подобно точици или малки зрънца) или дори самите бълхи, когато прокарвате гребена през козината.

Разресвайте по възможност на терасата или на двора (ако живеете в къща) за да избегнете падането на бълхите в дома ви.

2. Носете светли чорапи в дома си

Когато сте у дома носете светли чорапи (най - добре бели). Ако забележите малки черни петънца върху чорапите си, това може да са бълхи скочили на краката ви или остатъци от бълхи и техните изпражнения.

3. Наблюдавайте домашния любимец за промени в поведението

Ако забележите домашния любимец да се чеше упорито или дори се опитва да захапе козината си, значи най - вероятно става въпрос за наличие на бълхи. Проявата на подобно поведение е сигурен знак, че трябва да предприемете някакви действия.

4. Проверявайте кожата си за ухапвания от бълхи

Ако сте ухапани от бълхи най - вероятно ще се появят розово-червени подутини или петна, които могат да причинят сърбеж. Най - често бълхите хапят в областта на лакътя, колената и глезените. Подутините ще побелеят, когато ги притиснете с ръка.

VI. Лечение на домашните любимци от бълхи

1. Прилагайте средства, които са изписани от вашия ветеринарен лекар

Те могат да бъдат препарати за локално приложение, перорално лечение или инжекции. Лекарствените продукти ще убият бълхите по домашния любимец и ще предотвратят повторно заразяване.

2. Осигурете на домашния любимец баня против бълхи

Къпане срещу бълхиТова може да убие бълхите, които в момента се намират на животното, но няма да го предпази от нови бълхи от околната среда. На пазара има противопаразитни шампоани и други козметични продукти, които убиват бълхите, ларвите и яйцата.

Обърнете специално внимание на главата на животното, след като сте измили тялото. Бълхите ще се опитат да скачат върху главата, за да не бъдат измити. Не забравяйте да следвате указанията за употреба на продукта.

3. Опитайте спрей или пудра

Пудрите и спрейове срещу бълхи се прилагат върху кожата на животното. Веднъж достигнали до кожата тези продукти ще убият възрастните бълхи. Преди употреба прочетете инструкциите за правилна употреба.

4. Никога не използвайте кучешки продукти върху котка или обратното

Продуктите срещу бълхи са специално създадени за използване от определен вид домашен любимец. Те не са взаимно заменяеми. Затова никога не използвайте продукти за куче върху котки и обратното,  освен ако на продукта не е означено, че стават и за двата вида животни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. - бихте ли ни посочили в коя статия е описано, че бирената мая е токсична? По принцип може да се приема, когато количеството й не се превишава.
1.
Тук пише че бирената мая може да се приема от кучетата а в друга ваша статия пише че е токсична!Е кое е вярно?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...