Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

"Току що си купихме ново кученце. Някакви предложения за домашното обучение?"

Търпението е от ключово значение, когато става въпрос за обучение на кученцата в домашна среда. Трябва да оставите този процес да се развива естествено с темпото на кученцето и да не насилвате нещата.

Ако кученцето не е научено къде да ходи до тоалетна, то ще търси някое удобно и безопасно място, което най - често се оказва килима. За съжаление кученцата не се раждат с вроден инстинкт, че ходенето до тоалетна в къщата е нещо лошо. Едно от първите неща, на които трябва да научите вашето кученце е да ходи навън до тоалетна.

По рождение кучетата обичат да пазят чисто личното си пространство и затова ходят до тоалетна извън него. Много собственици правят грешката да дават на кученцата си много бързо прекалено много пространство. В този случай кученцето има малък стимул да чака да излезе навън до тоалетна, тъй като личното му пространство е само една малка част от дома ви.

Защо кучето пишка у домаКогато започнете това обучение най - важното е да определите график, по който да извеждате кученцето навън.

Възнаграждавайте кученцето с лакомство и позитивно отношение, когато то се изходи на място, което е подходящо.

Дори, когато изпълняват това и имат позитивна нагласа, хората правят грешки, които могат да забавят процеса на обучение. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат:

1 съвет

Важно е в началото да наблюдавате често кученцето, когато е у дома. По този начин ако го видите, че започва да се изхожда на място, където не трябва можете бързо да го изкарате навън на предварително набелязано място и там то да довърши започнатото.

2 съвет

Как да научим кученцето на тоалетнаДавайте награда на кучето, когато се изходи навън - когато дойде време за тоалетна изведете кученцато на същото място, където то се изхожда всеки път. Ако то си свърши работата в рамките на 5 минути го похвалете и веднага му предложете някакво лакомство.

Как да обичим кученцето да не пишка вкъщиНе връщайте веднага кученцето обратно у дома или в клетката, защото то може да сметне, че това е наказание за него. Вместо това отделете още 10-на минути за разходка или игра, преди да се върнете обратно.

Ако кученцето не иска да се изходи, приберете се вътре изчакайте около 15 минути и след това отново излезте навън.

Трябва да научите физическите граници на вашето кученце. Малките кученца имат ограничени възможности да се стискат. Обикновено това зависи от възрастта на кученцето - колкото по - малко е то, толкова по - често трябва да го извеждате навън.

3 съвет

Постепенно увеличавайте личното пространство на своя любимец - когато кученцето не ходи до тоалетна в личното си пространство, можете да започнете постепенно да го увеличавате и да му позволите да живее в нова стая.

Ако в продължение на една седмица няма инциденти му осигурете още едно помещение и така постепенно, докато то може да се движи свободно из цялата къща. Ако на датен етап започнат да се случват инциденти, ограничете личното пространство до предишното ниво на успех. Поддържайте постоянен графика за ходене до тоалетна и възнаграждавяйте кучето по време на целия процес на обучение.

4 съвет

През нощта може да ви се наложи няколко пъти да извеждате кученцето да ходи до тоалетна. Не подлагайте домашния си любимец на изпитание, като го карате да се стиска прекалено дълго за възрастта, в която се намира.

Ако инцидентите се случват през нощта е много важно да го изкарвате по - често навън през това време на денонощието. Колкото по - дълго оставяте кучето в помещение, в което се е изходило до тоалетна, толкова по - комфортно ще му става с мръсотията, която е около него. Затова е много важно да не допускате подобно нещо.

5 съвет

Спазвайте 15-минутното правило - обикновено кученцата ходят до тоалетна в рамките на 15 минути след ядене, след като са пили вода или след като са се събудили. След всяка от тези дейности трябва да осигурите на кученцето възможност да отиде до тоалетна.

Колко често се извежда малко кучеОбщото правило е, че кученцата могат да се стискат по 1 час за всеки месец от живота си плюс едно. Така например кученце, което е на 2 месеца ще може да се стиска до 3 часа.

Въпреки това не трябва да чакате до последно и да извеждате по-често навън малкия си домашен любимец. Препоръчително е малките кученца да бъдат извеждани до тоалетна на всеки 1-2 часа или всеки път след дейност, която стимулира отделителната система.

Трябва да се консултирате с ветеринар, ако кученцето ходи по - често до тоалетна, след навършването на определена възраст, защото това може да е свързано със здравословен проблем.

6 съвет

Защо кучето пишка вкъщиПочиствайте веднага след кученцето, когато то се изходи в къщата.  Нормално е да се случват инциденти – никога не наказвайте кученцето си, когато то инцидентно се е изходило в къщата. Това само ще научи кучето да се страхува, когато трябва да ходи до тоалетна.

Ако хванете кученцете в момент когато се изхожда в къщата, веднага го хванете и го изведете на правилното място.

Почистете старателно местата в къщата където кучето се е изходело, за да няма позната миризма, която да го подтикне да се изходи там още веднъж.

Може да използвате бял оцет, защото той много добре неутрализира миризмата на урина.

Не използвайте почистващи продукти съдържащи амоняк, защото миризмата на амоняк наподобява един от компонентите, които се съдържат в кучешката урина!

Бъдете търпеливи и последователни. Някои кученца ще се обучат по - бързо, други по - бавно. Ако продължителен период от време не постигате напредък може да се обърнете към ветеринар или професионален треньор за помощ.
4.6, 5 гласа
прегледи 27648

Препоръчани продукти

Коментари за Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

 1. 38.

  До 37. Гери - съветваме Ви да го изкарвате 15-на минути след хранене. Ако нямате възможност да го изкарате, то 15-на минути след хранене го затваряйте за известно време в мястото, където желаете да се изходи (вероятно банята). Там слагайте и памперса. Когато го изкарвате на разходка вземайте в началото с Вас памперс, на който се е изходил и го оставяйте на местата, където души. Шанса да се изходи навън се увеличава. Постепенно ще свикне. Изхождането у дома на тази възраст е нещо съвсем нормално за тях! Да, неприятно е, но и този период отшумява! Успех!

 2. 39.

  Здравейте, имаме мини пудел на годинка с доста грешно обучение. Проблемът е, че дори за малко оставено само(след свършване на нуждите навън) върши работа и вкъщи. Другият проблем е с ядене(късане) на предмети предимно чорапи и гащи. Знае какво е направило винаги и гледа виновно. Как да го наказвам?

 3. 40.

  До 39. Пудел - очевидно е, че Ви показва, че не обича да стои само и това, което прави е един вид "протест". Това, което може да направите е да опитате със спрейовете за отблъскване. Напръсква се на местата, където обикновено ходи, а не бива да ходи. Относно късането на дрехите ... доста неприятен проблем. Това, което може да направите на този етап е да ги прибирате за да не ги вижда. При опит да ги вземе се опитайте с нормален тон (не с каране) да ги пусне. При всяко доброволно пускане го награждавайте с лакомство и поздравление. Така, то ще разбере постепенно, че пускането при команда е правилно.

 4. 41.

  Mili priateli imam bokserka na 2g i 10 meseca imam problem mola wi pomognete s syvet razgonena na 10 den se zagubi za 1 4as ne sym widiala snohenie no imahe dve ku4eta myjki napravih promivka s ocet i voda na sutrinta niamahe 24asa tyrsihme i q namerihme symnqva me pak da ne se en iz4ukala moje li da zabremenee ne sme q puskali po we4e nawyn kak da postypia blagodarq!

 5. 42.

  До 41. daniela.bojkova - няма как да Ви кажем дали е забременяла. Ако е нямало заклещване едва ли е бременна. Занапред е добре да не я пускате в периода й на разгонване и да бъде под Ваше наблюдение. Ако се съмнявате за бременност може да се направи ехография след 20-ти ден от предполагаемото заплождане.

 6. 43.

  Здравейте ,взехме мини йорки на дъщеря ни на 2 мес. не можем да го научим да ходи на пелена стои върху нея и после се изхожда другаде

 7. 44.

  До 43. Радостина - предвид възрастта му, това е напълно нормално поведение, което ще преодолее с израстването. Важно е отсега да му създадете режим за разходка. В статията има полезни съвети, които ще Ви бъдат от полза! Бъдете постоянни!

 8. 45.

  Аз скоро ще си взимам мопс и питам как да го обуча да ходи до тоалетна на хартия а не на килима защото отначало няма да може да излиза .

 9. 46.

  До 45. Теодора Димитрова - има специални подложки и памперси за тази цел! Също така има и обучителни спрейове, с които се пръскат местата, на които желаете кученцето да ходи. Съветваме Ви да си вземете от кучешките памперси и още отначало да го учите да се изхожда в банята. Не се учудвайте ако в началото се изпуска навсякъде. Напълно нормално е.

 10. 47.

  Здравейте,защо кученцето ни прави бели в къщи ,въпреки че малко по-рано е ходило където трябва?

 11. 48.

  До 47. Гинка Димитрова - ако е още бебе, поведението му е напълно нормално. Не сте първата с този проблем :) С израстването се премахва и този неприятен проблем с изхождането у дома. Има специални спрейове за отблъскване. Може да опитате с напръскване на местата, където се опитва да се изходи, а не трябва.

 12. 49.

  Здравей д-р Бау Бау,Весела Коледа!Защо кученцето не се изхожда на вън по-време на разхода,стиска два часа за да се върнем в къщи и да се изпиша.В дните в които си е в къщи и не излизаме върши нуждите в градината но когато сме на разходка не.Нашето кученце е Шит цу.

 13. 50.

  До 49. Гинка Димитрова - Весела Коледа и на Вас! ако е до 6 месечна възраст поведението му е нормално, но е добре да му изградите РЕЖИМ за ходене навън. По принцип е препоръчително да се изкарва на разходка (особено ако е малко на възраст) 15-20 минути след нахранване.

 14. 51.

  Здравейте моето куче свикна да пишка върху (капак от кутия и върху капака слагах памперси за да попива ....) , но от 2 дена започна да си върше работата където му падне. Много съм объркана ...Опитах със Фразите не се пишка там ...и т.н.т. и наказание в банята за 10 мин и няма никакъв резултат моля някакви съвети ?

 15. 52.

  До 51. Рая Димитрова - ако кученцето има 2 месеца и има поставени първите задължителни ваксини е препоръчително да започнете извеждането му навън, като се опитате да му създадете режим. Наказанието няма да Ви помогне. Когато започнете обучението за изхождане навън Ви съветваме това да става 10-15 минути след нахранване. В началото, на разходките може да вземате памперса, на който ходи, за да е по-лесно и за него, ще усети позната миризма, което ще стимулира и изхождането му. Относно ходенето у дома - има специални отблъскващи спрейове, които може да използвате за местата, където не желаете да ходи.

 16. 53.

  Обаче мойто куче е на 2 месеца и почти са му направени всички ваксини..но проблема е че в момента е студено , а моето куче е мини пинчер и чихуахуа и е много мъничко и му е студено ....

 17. 54.

  Но искам де се похваля , че няколко дена го извеждам навън пред дома ни и си върши работите

 18. 55.

  До 53. Рая Димитрова - вижте точка 6 от статията, която Ви изпращаме. Ще Ви бъде от полза: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучете-кученцето-ходи-тоалетна-зимата-6-трика

 19. 56.

  Здравейте!
  Взех си самоед на 5 месеца, уж от много хубав развъдник, с хигиенни навици и прочее. Кученцето вече е при мен от един месец и всеки божи ден ходи до тоалетна САМО вътре. Разхождаме я често навън, както и след храна, но тя сякаш стиска през цялото време и чака да се прибере вкъщи, за да свърши работата. Откакто я имам, нито вендъж не е отишла до тоалетна навън като нормално куче. Чистим веднага след нея, показваме й къде трябва да ходи, даваме й лакомства - нищо няма резултат. Моля, кажете ми какво да правя...
  Благодаря предварително!

 20. 57.

  До 56. Десислава - вероятно в самия развъдник е било затворено в клетка, където е вършило и своите нужди, затова сега за него не е странно да се изхожда и когато е у дома. Смяната на обстановката също влияе за проявата на този неприятен навик. Това, което може да направите е да вземете от обучителните спрейове, които се предлагат и кучешките памперси. Започнете с памперсите у дома като напръсквате върху тях и със спрея. Най-добре е памперса да стои в банята. Затваряйте кученцето там 15 минути след ядене. След няколко дни започнете да извеждате кученцето заедно с памперса като по този начин ще се улесни изхождането му с познатата му миризма. Препоръчително е разходките също да бъдат 15 минути след ядене.

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG