Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

"Току що си купихме ново кученце. Някакви предложения за домашното обучение?"

Търпението е от ключово значение, когато става въпрос за обучение на кученцата в домашна среда. Трябва да оставите този процес да се развива естествено с темпото на кученцето и да не насилвате нещата.

Ако кученцето не е научено къде да ходи до тоалетна, то ще търси някое удобно и безопасно място, което най - често се оказва килима. За съжаление кученцата не се раждат с вроден инстинкт, че ходенето до тоалетна в къщата е нещо лошо. Едно от първите неща, на които трябва да научите вашето кученце е да ходи навън до тоалетна.

По рождение кучетата обичат да пазят чисто личното си пространство и затова ходят до тоалетна извън него. Много собственици правят грешката да дават на кученцата си много бързо прекалено много пространство. В този случай кученцето има малък стимул да чака да излезе навън до тоалетна, тъй като личното му пространство е само една малка част от дома ви.

Защо кучето пишка у домаКогато започнете това обучение най - важното е да определите график, по който да извеждате кученцето навън.

Възнаграждавайте кученцето с лакомство и позитивно отношение, когато то се изходи на място, което е подходящо.

Дори, когато изпълняват това и имат позитивна нагласа, хората правят грешки, които могат да забавят процеса на обучение. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат:

1 съвет

Важно е в началото да наблюдавате често кученцето, когато е у дома. По този начин ако го видите, че започва да се изхожда на място, където не трябва можете бързо да го изкарате навън на предварително набелязано място и там то да довърши започнатото.

2 съвет

Как да научим кученцето на тоалетнаДавайте награда на кучето, когато се изходи навън - когато дойде време за тоалетна изведете кученцато на същото място, където то се изхожда всеки път. Ако то си свърши работата в рамките на 5 минути го похвалете и веднага му предложете някакво лакомство.

Как да обичим кученцето да не пишка вкъщиНе връщайте веднага кученцето обратно у дома или в клетката, защото то може да сметне, че това е наказание за него. Вместо това отделете още 10-на минути за разходка или игра, преди да се върнете обратно.

Ако кученцето не иска да се изходи, приберете се вътре изчакайте около 15 минути и след това отново излезте навън.

Трябва да научите физическите граници на вашето кученце. Малките кученца имат ограничени възможности да се стискат. Обикновено това зависи от възрастта на кученцето - колкото по - малко е то, толкова по - често трябва да го извеждате навън.

3 съвет

Постепенно увеличавайте личното пространство на своя любимец - когато кученцето не ходи до тоалетна в личното си пространство, можете да започнете постепенно да го увеличавате и да му позволите да живее в нова стая.

Ако в продължение на една седмица няма инциденти му осигурете още едно помещение и така постепенно, докато то може да се движи свободно из цялата къща. Ако на датен етап започнат да се случват инциденти, ограничете личното пространство до предишното ниво на успех. Поддържайте постоянен графика за ходене до тоалетна и възнаграждавяйте кучето по време на целия процес на обучение.

4 съвет

През нощта може да ви се наложи няколко пъти да извеждате кученцето да ходи до тоалетна. Не подлагайте домашния си любимец на изпитание, като го карате да се стиска прекалено дълго за възрастта, в която се намира.

Ако инцидентите се случват през нощта е много важно да го изкарвате по - често навън през това време на денонощието. Колкото по - дълго оставяте кучето в помещение, в което се е изходило до тоалетна, толкова по - комфортно ще му става с мръсотията, която е около него. Затова е много важно да не допускате подобно нещо.

5 съвет

Спазвайте 15-минутното правило - обикновено кученцата ходят до тоалетна в рамките на 15 минути след ядене, след като са пили вода или след като са се събудили. След всяка от тези дейности трябва да осигурите на кученцето възможност да отиде до тоалетна.

Колко често се извежда малко кучеОбщото правило е, че кученцата могат да се стискат по 1 час за всеки месец от живота си плюс едно. Така например кученце, което е на 2 месеца ще може да се стиска до 3 часа.

Въпреки това не трябва да чакате до последно и да извеждате по-често навън малкия си домашен любимец. Препоръчително е малките кученца да бъдат извеждани до тоалетна на всеки 1-2 часа или всеки път след дейност, която стимулира отделителната система.

Трябва да се консултирате с ветеринар, ако кученцето ходи по - често до тоалетна, след навършването на определена възраст, защото това може да е свързано със здравословен проблем.

6 съвет

Защо кучето пишка вкъщиПочиствайте веднага след кученцето, когато то се изходи в къщата.  Нормално е да се случват инциденти – никога не наказвайте кученцето си, когато то инцидентно се е изходило в къщата. Това само ще научи кучето да се страхува, когато трябва да ходи до тоалетна.

Ако хванете кученцете в момент когато се изхожда в къщата, веднага го хванете и го изведете на правилното място.

Почистете старателно местата в къщата където кучето се е изходело, за да няма позната миризма, която да го подтикне да се изходи там още веднъж.

Може да използвате бял оцет, защото той много добре неутрализира миризмата на урина.

Не използвайте почистващи продукти съдържащи амоняк, защото миризмата на амоняк наподобява един от компонентите, които се съдържат в кучешката урина!

Бъдете търпеливи и последователни. Някои кученца ще се обучат по - бързо, други по - бавно. Ако продължителен период от време не постигате напредък може да се обърнете към ветеринар или професионален треньор за помощ.
4.4, 13 гласа
прегледи 50414

Препоръчани продукти

Коментари за Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

 1. 89.

  Здравейте, имам хъски, което скоро ще направи два месеца. Опитах с пелени за кучета, но то я разкъсва и влачи из стаята, изхожда се на произволни места, а когато го изведа си играе и се изхожда вътре веднага, щом се приберем. Когато му чистя напада гъбата/четката и си мисли, че това е игра. Опитах да натъркам местата, където се изхожда с ароматизиран препарат или дори тампон напоен със спирт, то просто си избира друго място. Как да подходя?

 2. 90.

  До 89. Ариес - опитайте да следвате съветите описани в статията! Едно от най-важните неща, които е добре да спазвате е времето за разходка, а именно - разходките да стават 15-20 минути след хранене. Хубавото е, че е период, който ще отшуми.

 3. 91.

  Видях, че препоръчвате разходка 10-15 минути след хранене, това не е ли вредно за кучето, не трябва ли да мини поне час?

 4. 92.

  Здравейте,
  Имаме 4 месечно кинг чарлз Кавалиер- Мика, което отглеждаме вече 2 месеца.
  Много бързо свикна с пелените, буквално за ден. Първо бяха в кухненското помещение за кратко, а после изместихме пелената на терасата и постепенно се научи да ходи там и почти никога не се е случвало да прави бели извън пелената.
  Преди 10-тина дни обаче бяхме в Испания заедно с нея. Бяхме наели къща и там тя имаше голяма свобода за всичко в общи линии. Пак използвахме пелени, но относно пишкането често пишкаше из дворА.
  Една вечер докато бяхме там дори се напишка в краката ни в леглото, по време на сън.
  Откакто сме се върнали от там, отказва да ходи навън до тоалетна, понякога ходи на пелената, която е на терАсата, а понякога на определено място в хола. Често ни чака да излеззем от стАята, за да се изпишка на това място в хола ни.
  Последва и второ напишкване в леглото ни,вече у домА и от тогава не спи при нас, но на нея не и пречи. Тя по принцип спи и в нейното легло и рядко в нашето. И на двете места се чувства ок.
  Какво и става не разбирам???
  Почти никога не ходи до тоалетна навън, стояли сме и 2-3 часа, стиска се, скимти и плаче и се дърпа към входната врата...
  Когато евентуално си свърши работата, ние я поощряваме,
  А когато напрАви беля се караме и казваме НЕ????

 5. 93.

  Az imam pincher na 5 mes.Tya prosto ne slusha nikakvi komandi.Probvam s nagradi no kucheto si misli che tova e igra i ne slusha.pika na vsyakade iz kishtata.Dali e ot prostranstvoto v kishtata .kajete mi kak da deystvam .blagodarya

 6. 94.

  До 91. Тони - този интервал от време се препоръчва, защото обикновено това е времето нужно на кученцето да му се приходи (както знаете, по-малките трудно се стискат и обикновено малко след нахранване вече са готови да се изходят). Ако изчакате час има вероятност да направи белята у дома.

 7. 95.

  До 92. Мануела - най-вероятно е резултат от смяната на обстановката. Често се случва. Не се притеснявайте, това е преходен период, който ще отшуми. На този етап опитайте по-чести разходки навън (до 4 ако имате възможност).

 8. 96.

  До 93. Neven - бихме посъветвали да му обособите по-малко място само за него, например с импровизирана оградка. Добре е когато е само у дома да не му давате на разположение цялото пространство, а да бъде именно в това отделено за него място. Възрастта е подходяща и за започване на обучение. Изпращаме Ви линк с команди, които може да опитате: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-на-кучето

 9. 97.

  Здравейте (пак), съветите, които ми дадохте относно изхождането не помогнаха особено, кучето продължава да си върши работата у дома и да "изучава" пространството, когато е навън. Карам й се, когато се изходи в къщата, но няма голяма полза.
  Имам друг въпрос, с какво да я третирам когато излизам навън, предишното ми куче беше ухапано от кърлеж, разви лаймска болест и по- голямата част от живота си беше сляпо, искам да съм напълно сигурна, че този кошмар няма да се повтори. Кои са най- добрите препарати/средства за защита от паразити, които разбира се да са безвредни и за самото куче?
  Другият ми въпрос - хъскито се докопа до грозде и веднага след това получи обрив по корема и генеталиите, предният ден й биха ваксина, но никога не е проявявала непоносимост към ваксините, залагам на гроздето. Дадох й много вода и обтрих обрива с чиста вода, след два дни папулите започнаха да завяхват (не можахме да се свържем с ветеринар). Не се прояви дразнене или сърбеж. Какво да правя в случай на натравяне на момента? Четох, че се дава подсолена вода, до колко това е адекватно?

 10. 98.

  До 97. Ариес - не се отчайвайте, но имайте предвид, че това е период, който ще отшуми и произволното изхождане у дома и белите свързани с него при малките кученца се срещат при 90% процента от стопаните. Продължавайте да го изкарвате 15-20 минути след нахранване. Добре е с Вас да вземате пелена, на която се е изхождало за да може чрез неговата миризма да го стимулирате да се изходи и навън.

  Относно външното обезпаразитяване - бихме посъветвали поставянето на пипета (има различни марки и видове). Ние лично бихме Ви посъветвали да използвате пипетите на Advantix, тъй като предпазват и от комари (причинители на една от зачестилите болести Дирофилариоза). Има и други варианти, разбира се, според паричната Ви възможност.

  По принцип гроздето е токсично за кучетата, да. Хубаво е, че се е разминало с малко. В случай на натряване е нужно да се предизвика повръщане и да се направи промивка на стомаха чрез прием на много вода. За предизвикване на повръщане може да се използва подсолена вода (както сте описали) или кислородна вода (водороден прекис, разреден в съотношение 1:1).

 11. 99.

  Здравейте, имам йорки на 2 месеца пробвах всичко за да му покажа, че вкъщи не място за wc..... първо пробвах с пелени и капки без никакъв резултат. Всеки път ходи по голяма нужда по различно време.Повече от 30мин се разхожда и само души по градинките и нищо. Моля за съвет.

 12. 100.

  До 99. des - както вероятно сте прочели в статията е препоръчително разходките да бъдат 15-20 минути след нахранване. Нормално е на тази възраст все още да се изпуска у дома. Опитайте се да ограничите малко пространството му у дома и да няма на разположение целият Ви дом, особено когато не сте у дома. Успокоителното за Вас е, че е само период, който с времето ще отмине. Постепенно, инстинктивно ще започне да се стиска и да иска да излиза, когато му се ходи до тоалетна. Бихме посъветвали да опитате да излизате навън и с част от пелена, на която се е изходило. Това ще помогне за изхождането му и навън.

 13. 101.

  Здравейте! Имам померан на 1 год. и когато го извеждам навън е изключително агресивен към хората и животните,едвам го удържам, това го прави само с мен когато мъжи ми го ижвежда няма проблем

 14. 102.

  Както ви написах не ползва пелените, всеки ден сутрин и вечер се разхожда около час. Събрах изпражненията на кучето си и ги оставих в близката градинка с надежда да има резултат, но пак няма.

 15. 103.

  До 101. Sis - от това, което сте написали се вижда, че от мъжа Ви кученцето има респект. Ако Вие прекарвате повече време с него и му угаждате е нормално да не Ви слуша. Това, което можем да Ви посъветваме е да започнете да го разхождате в началото заедно, за да видите тогава какво ще е поведението му. Наблюдавайте точно какво прави мъжът Ви и какъв е подходът му към кучето по време на разходка, за да Ви бъде от полза, когато сте сама с него.

 16. 104.

  До 102. des - това, което остава да опитате е и спрейовете за отблъскване (така както има капки за привличане, има и капки с противоположен ефект). Ако и това не помогне остава да продължите с опитите за преодоляване на проблема, но имайте предвид, че кученцето е малко все още и това е само период, който ще отмине!

 17. 105.

  Здравейте !имам померан на 2 годинки които го извеждам всяка сутрин и вечер по повече от 30 мин. На разходка но продължава да прави бели в целия апартамент.опитах всичко и никакви резултати.вече незнам какво да права :(

 18. 106.

  До 105. сиси - не е нормално на тази възраст все още да се изхожда и изпуска у дома. Консултирайте се с ветеринаря, който посещавате и е добре кученцето да се прегледа и при нужда да се пусне урина за изследване, за да се изключи или потвърди евентуален здравословен проблем, поради който кученцето може да не може да се стиска.

 19. 107.

  Zdraveite imame pomeran na chetiri meseza dokato se xranim na masata postoianno lae i iska ot nashata xrana dokato ne se naxranim ne spira

 20. 108.

  До 107. Rozali - ако известно време сте му давали това, което пожелае (т.е. давали сте му винаги от храната, когато седнете на масата), поведението му никак не е изненадващо. То знае, че чрез лай ще получи това, което желае. Подходяща команда във Вашия случай би била тази: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-отиване-на-своето-място

Подобни статии