Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

"Току що си купихме ново кученце. Някакви предложения за домашното обучение?"

Търпението е от ключово значение, когато става въпрос за обучение на кученцата в домашна среда. Трябва да оставите този процес да се развива естествено с темпото на кученцето и да не насилвате нещата.

Ако кученцето не е научено къде да ходи до тоалетна, то ще търси някое удобно и безопасно място, което най - често се оказва килима. За съжаление кученцата не се раждат с вроден инстинкт, че ходенето до тоалетна в къщата е нещо лошо. Едно от първите неща, на които трябва да научите вашето кученце е да ходи навън до тоалетна.

По рождение кучетата обичат да пазят чисто личното си пространство и затова ходят до тоалетна извън него. Много собственици правят грешката да дават на кученцата си много бързо прекалено много пространство. В този случай кученцето има малък стимул да чака да излезе навън до тоалетна, тъй като личното му пространство е само една малка част от дома ви.

Защо кучето пишка у домаКогато започнете това обучение най - важното е да определите график, по който да извеждате кученцето навън.

Възнаграждавайте кученцето с лакомство и позитивно отношение, когато то се изходи на място, което е подходящо.

Дори, когато изпълняват това и имат позитивна нагласа, хората правят грешки, които могат да забавят процеса на обучение. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат:

1 съвет

Важно е в началото да наблюдавате често кученцето, когато е у дома. По този начин ако го видите, че започва да се изхожда на място, където не трябва можете бързо да го изкарате навън на предварително набелязано място и там то да довърши започнатото.

2 съвет

Как да научим кученцето на тоалетнаДавайте награда на кучето, когато се изходи навън - когато дойде време за тоалетна изведете кученцато на същото място, където то се изхожда всеки път. Ако то си свърши работата в рамките на 5 минути го похвалете и веднага му предложете някакво лакомство.

Как да обичим кученцето да не пишка вкъщиНе връщайте веднага кученцето обратно у дома или в клетката, защото то може да сметне, че това е наказание за него. Вместо това отделете още 10-на минути за разходка или игра, преди да се върнете обратно.

Ако кученцето не иска да се изходи, приберете се вътре изчакайте около 15 минути и след това отново излезте навън.

Трябва да научите физическите граници на вашето кученце. Малките кученца имат ограничени възможности да се стискат. Обикновено това зависи от възрастта на кученцето - колкото по - малко е то, толкова по - често трябва да го извеждате навън.

3 съвет

Постепенно увеличавайте личното пространство на своя любимец - когато кученцето не ходи до тоалетна в личното си пространство, можете да започнете постепенно да го увеличавате и да му позволите да живее в нова стая.

Ако в продължение на една седмица няма инциденти му осигурете още едно помещение и така постепенно, докато то може да се движи свободно из цялата къща. Ако на датен етап започнат да се случват инциденти, ограничете личното пространство до предишното ниво на успех. Поддържайте постоянен графика за ходене до тоалетна и възнаграждавяйте кучето по време на целия процес на обучение.

4 съвет

През нощта може да ви се наложи няколко пъти да извеждате кученцето да ходи до тоалетна. Не подлагайте домашния си любимец на изпитание, като го карате да се стиска прекалено дълго за възрастта, в която се намира.

Ако инцидентите се случват през нощта е много важно да го изкарвате по - често навън през това време на денонощието. Колкото по - дълго оставяте кучето в помещение, в което се е изходило до тоалетна, толкова по - комфортно ще му става с мръсотията, която е около него. Затова е много важно да не допускате подобно нещо.

5 съвет

Спазвайте 15-минутното правило - обикновено кученцата ходят до тоалетна в рамките на 15 минути след ядене, след като са пили вода или след като са се събудили. След всяка от тези дейности трябва да осигурите на кученцето възможност да отиде до тоалетна.

Колко често се извежда малко кучеОбщото правило е, че кученцата могат да се стискат по 1 час за всеки месец от живота си плюс едно. Така например кученце, което е на 2 месеца ще може да се стиска до 3 часа.

Въпреки това не трябва да чакате до последно и да извеждате по-често навън малкия си домашен любимец. Препоръчително е малките кученца да бъдат извеждани до тоалетна на всеки 1-2 часа или всеки път след дейност, която стимулира отделителната система.

Трябва да се консултирате с ветеринар, ако кученцето ходи по - често до тоалетна, след навършването на определена възраст, защото това може да е свързано със здравословен проблем.

6 съвет

Защо кучето пишка вкъщиПочиствайте веднага след кученцето, когато то се изходи в къщата.  Нормално е да се случват инциденти – никога не наказвайте кученцето си, когато то инцидентно се е изходило в къщата. Това само ще научи кучето да се страхува, когато трябва да ходи до тоалетна.

Ако хванете кученцете в момент когато се изхожда в къщата, веднага го хванете и го изведете на правилното място.

Почистете старателно местата в къщата където кучето се е изходело, за да няма позната миризма, която да го подтикне да се изходи там още веднъж.

Може да използвате бял оцет, защото той много добре неутрализира миризмата на урина.

Не използвайте почистващи продукти съдържащи амоняк, защото миризмата на амоняк наподобява един от компонентите, които се съдържат в кучешката урина!

Бъдете търпеливи и последователни. Някои кученца ще се обучат по - бързо, други по - бавно. Ако продължителен период от време не постигате напредък може да се обърнете към ветеринар или професионален треньор за помощ.
4.0, 21 гласа
прегледи 69036

Препоръчани продукти

Коментари за Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

 1. 106.

  До 105. сиси - не е нормално на тази възраст все още да се изхожда и изпуска у дома. Консултирайте се с ветеринаря, който посещавате и е добре кученцето да се прегледа и при нужда да се пусне урина за изследване, за да се изключи или потвърди евентуален здравословен проблем, поради който кученцето може да не може да се стиска.

 2. 107.

  Zdraveite imame pomeran na chetiri meseza dokato se xranim na masata postoianno lae i iska ot nashata xrana dokato ne se naxranim ne spira

 3. 108.

  До 107. Rozali - ако известно време сте му давали това, което пожелае (т.е. давали сте му винаги от храната, когато седнете на масата), поведението му никак не е изненадващо. То знае, че чрез лай ще получи това, което желае. Подходяща команда във Вашия случай би била тази: http://zoomedia.baubau.bg/съвети/обучение-куче-отиване-на-своето-място

 4. 109.

  Здравейте имам нужда от вашия съвет, преди 4 месеца прибрахме улично куче два месеца беше при нас и се разхождахме на всеки два часа поради лични причини се наложи да го гледат родителите ми от 10 дни е вкъщи и с 4 разходки дневно нямахме инциденти но от 2 дни настъпи ад между часовете за разходка се напикаване на килима в кухнята дори днес след като я прибрах и си свърши работата навън пак влезе в кухнята и се изпишка. Дайте ми съвет как да се справя тъй като имам малко дете и второ на път и това ми идва в повече!

 5. 110.

  До 109. Цвети - при положение, че досега е нямало проблем е много вероятно проблема да се дължи на смяната на обстановката. Това пишкане сега у дома е маркиране на територия. Другата възможна причина е кученцето да не може да се сдържа по здравословни причини. За Ваше успокоение може да се пусне проба на урина, за да се изключи евентуален здравословен проблем. Ако проблема се окаже само поведенчески, не се притеснявайте. Ще отшуми. По принцип има спрейове за отблъскване. Пръска се на местата, където не желаете кучето Ви да ходи, но не Ви го препоръчваме при положение, че имате малко дете.

 6. 111.

  Zdraveite nasheto kyche e veche na 8 meseza no vse oste xodi do toaletna v kasti xodim na razxodki po chas i polovina no se stiska i kato se priberem vednaga se izxozda do sega mnogo riadko e pravila toaletna navan molia za savet blagodaria mnogo vreme e sama v kasti samo sytrin rano i vecher moga da izlizame navan

 7. 112.

  До 111. - поставете от памперсите за кучета на местата, които то ходи и с част от използван памперс излизайте на разходка в началото. Поставяйте го навън на местата, където трябва да се изходи. Предполагаме сте видяли и това, което пише в статията: "Cпaзвaйтe 15-минyтнoтo пpaвилo - oбиĸнoвeнo ĸyчeнцaтa xoдят дo тoaлeтнa в paмĸитe нa 15 минyти cлeд ядeнe, cлeд ĸaтo ca пили вoдa или cлeд ĸaтo ca ce cъбyдили. Cлeд вcяĸa oт тeзи дeйнocти тpябвa дa ocигypитe нa ĸyчeнцeтo възмoжнocт дa oтидe дo тoaлeтнa."

 8. 113.

  Zdraveite! Imam Pekinez tq e pochti na 4 meseca i ne iska da pishka navyn stiska se no po golqma nujda hodi

 9. 114.

  Моята Меги,джак ръсел,е на 10месеца,разхожда се 3пъти дневно,върши всичко навън,но не и през ноща. Всяка сутрин намирам ако и напишкано.

 10. 115.

  Какво мога да направя

 11. 116.

  До 113. Vanq - опитайте с кучешките памперси/пелени и използвайте част от напишката пелена, когато извеждате кученцето. Слагайте я навън на местата, където желаете да ходи. Ще свикне, не се притеснявайте! Възрастта е нормална все още за изпускане у дома.

 12. 117.

  До 114, 115. Ед - не давайте храна и вода непосредствено преди лягане. Опитайте да махате купичката вода вечер! Ако кученцето си ляга към 22 часа е добре да е вечеряло към 20 часа например и да бъде изкарано.

 13. 118.

  Взехме френски булдог на 2месеца е.От три дни е вкъщи извеждаме го на двора , но все още не може да свикне с навиците за тоалетна.Налага се да го оставяме сам през деня защото сме на работа Дайте някъкъв съвет

 14. 119.

  До 118. Рени - на тази възраст е нормално все още да няма създадени хигиенни навици, създайте му режим за разходка и се опитвайте да го спазвате. За възрастта, на която се намира разходките трябва да бъдат поне 4 на ден.

 15. 120.

  Може ли да го изкъпем или е още рано

 16. 121.

  До 120. Рени - ако са преминали задължителните ваксинации може спокойно да го къпете.

 17. 122.

  От няколко дни едното ушенце му клепна надолу ще го изправи ли дайте съвет какво да правим

 18. 123.

  До 122. Рени - ако кученцето все още е в растежен период и няма годинка, няма основание за притеснение!

 19. 124.

  Здравейте, имам малко йорки на почти два месеца, още свиква да пишка в пелената, но я хванах да си яде акото вече два пъти, това нормално ли е как да прекратя това? Само е обезпаразитена, тази седмица ще и слагаме първата ваксина. Благодаря

 20. 125.

  Здрайте имам Джак Ръсел на 3 месеца доста често се изхожда по 4 5 пъти на ден и вечер по 2,3 всяка вечер го извеждам по 15 20мин и не иска да свърши работа само вкъщи помощ

Подобни статии