Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

"Току що си купихме ново кученце. Някакви предложения за домашното обучение?"

Търпението е от ключово значение, когато става въпрос за обучение на кученцата в домашна среда. Трябва да оставите този процес да се развива естествено с темпото на кученцето и да не насилвате нещата.

Ако кученцето не е научено къде да ходи до тоалетна, то ще търси някое удобно и безопасно място, което най - често се оказва килима. За съжаление кученцата не се раждат с вроден инстинкт, че ходенето до тоалетна в къщата е нещо лошо. Едно от първите неща, на които трябва да научите вашето кученце е да ходи навън до тоалетна.

По рождение кучетата обичат да пазят чисто личното си пространство и затова ходят до тоалетна извън него. Много собственици правят грешката да дават на кученцата си много бързо прекалено много пространство. В този случай кученцето има малък стимул да чака да излезе навън до тоалетна, тъй като личното му пространство е само една малка част от дома ви.

Защо кучето пишка у домаКогато започнете това обучение най - важното е да определите график, по който да извеждате кученцето навън.

Възнаграждавайте кученцето с лакомство и позитивно отношение, когато то се изходи на място, което е подходящо.

Дори, когато изпълняват това и имат позитивна нагласа, хората правят грешки, които могат да забавят процеса на обучение. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат:

1 съвет

Важно е в началото да наблюдавате често кученцето, когато е у дома. По този начин ако го видите, че започва да се изхожда на място, където не трябва можете бързо да го изкарате навън на предварително набелязано място и там то да довърши започнатото.

2 съвет

Как да научим кученцето на тоалетнаДавайте награда на кучето, когато се изходи навън - когато дойде време за тоалетна изведете кученцато на същото място, където то се изхожда всеки път. Ако то си свърши работата в рамките на 5 минути го похвалете и веднага му предложете някакво лакомство.

Как да обичим кученцето да не пишка вкъщиНе връщайте веднага кученцето обратно у дома или в клетката, защото то може да сметне, че това е наказание за него. Вместо това отделете още 10-на минути за разходка или игра, преди да се върнете обратно.

Ако кученцето не иска да се изходи, приберете се вътре изчакайте около 15 минути и след това отново излезте навън.

Трябва да научите физическите граници на вашето кученце. Малките кученца имат ограничени възможности да се стискат. Обикновено това зависи от възрастта на кученцето - колкото по - малко е то, толкова по - често трябва да го извеждате навън.

3 съвет

Постепенно увеличавайте личното пространство на своя любимец - когато кученцето не ходи до тоалетна в личното си пространство, можете да започнете постепенно да го увеличавате и да му позволите да живее в нова стая.

Ако в продължение на една седмица няма инциденти му осигурете още едно помещение и така постепенно, докато то може да се движи свободно из цялата къща. Ако на датен етап започнат да се случват инциденти, ограничете личното пространство до предишното ниво на успех. Поддържайте постоянен графика за ходене до тоалетна и възнаграждавяйте кучето по време на целия процес на обучение.

4 съвет

През нощта може да ви се наложи няколко пъти да извеждате кученцето да ходи до тоалетна. Не подлагайте домашния си любимец на изпитание, като го карате да се стиска прекалено дълго за възрастта, в която се намира.

Ако инцидентите се случват през нощта е много важно да го изкарвате по - често навън през това време на денонощието. Колкото по - дълго оставяте кучето в помещение, в което се е изходило до тоалетна, толкова по - комфортно ще му става с мръсотията, която е около него. Затова е много важно да не допускате подобно нещо.

5 съвет

Спазвайте 15-минутното правило - обикновено кученцата ходят до тоалетна в рамките на 15 минути след ядене, след като са пили вода или след като са се събудили. След всяка от тези дейности трябва да осигурите на кученцето възможност да отиде до тоалетна.

Колко често се извежда малко кучеОбщото правило е, че кученцата могат да се стискат по 1 час за всеки месец от живота си плюс едно. Така например кученце, което е на 2 месеца ще може да се стиска до 3 часа.

Въпреки това не трябва да чакате до последно и да извеждате по-често навън малкия си домашен любимец. Препоръчително е малките кученца да бъдат извеждани до тоалетна на всеки 1-2 часа или всеки път след дейност, която стимулира отделителната система.

Трябва да се консултирате с ветеринар, ако кученцето ходи по - често до тоалетна, след навършването на определена възраст, защото това може да е свързано със здравословен проблем.

6 съвет

Защо кучето пишка вкъщиПочиствайте веднага след кученцето, когато то се изходи в къщата.  Нормално е да се случват инциденти – никога не наказвайте кученцето си, когато то инцидентно се е изходило в къщата. Това само ще научи кучето да се страхува, когато трябва да ходи до тоалетна.

Ако хванете кученцете в момент когато се изхожда в къщата, веднага го хванете и го изведете на правилното място.

Почистете старателно местата в къщата където кучето се е изходело, за да няма позната миризма, която да го подтикне да се изходи там още веднъж.

Може да използвате бял оцет, защото той много добре неутрализира миризмата на урина.

Не използвайте почистващи продукти съдържащи амоняк, защото миризмата на амоняк наподобява един от компонентите, които се съдържат в кучешката урина!

Бъдете търпеливи и последователни. Някои кученца ще се обучат по - бързо, други по - бавно. Ако продължителен период от време не постигате напредък може да се обърнете към ветеринар или професионален треньор за помощ.
4.5, 10 гласа
прегледи 40633

Препоръчани продукти

Коментари за Как да научим кученцето да ходи навън до тоалетна?

 1. 73.

  Извеждаме го по 5 пъти на ден също и след хранене...

 2. 74.

  До 72. Йорки ВТ - опитайте да излизате с напишкан памперс или част от него. Съветваме Ви също разходките да бъдат 15-20 минути след хранене! Добре е да въведете и режим на разходки, за възрастта му 5 пъти на ден е много, скъсете ги на 4 пъти и след около 3 седмици, на 3 пъти.

 3. 75.

  Той просто няма ли памперс пикае въобще не стиска... Извеждаме го пишка на вън и след 30 мин пак

 4. 76.

  Не го ли извеждаме често той си пика където иска...

 5. 77.

  До 75, 76. Йорки ВТ - доста неприятно наистина, хубавото е, че е само период, който ще отмине! Все пак продължавайте да опитвате да излизате заедно с памперса навън и когато се изпишка навън го възнаграждавайте с лакомство! Важно е да разбере, че е направило нещо правилно, а те наистина разбират това именно чрез награда!

 6. 78.

  Здравейте!
  Имам йорки, което Октомври ще направи 4 години. Живея в къща и досега винаги е ходил по двора да се облекчава, така го научихме още като бебе. От няколко седмици обаче започна да се изпуска вкъщи и той навсякъде! Положението вече е нетърпимо, водих го на лекар, който не можа да даде никакъв съвет, затова моля за Вашия!
  Хубав ден!

 7. 79.

  Здравейте!Имам лабрадор на 3м.Почти го научихме само на вън да ходи,но...пишка на дивана...Какъв му е проблема?Първо се случи през ноща.Там спеше,реших че ревнува.Но и през деня...в наше присъствие...какъв му е проблема и какво демонстрира?

 8. 80.

  До 78. Йорки - доста трудно ще бъде предвид факта, че досега не е имал режим на изхождане и ще е нужно доста време докато свикне. На първо време започнете с въвеждането на режим на разходка, а именно - изкарвайте кученцето 15-20 минути след нахранване, за предпочитане на повод в началото!

 9. 81.

  До 79. Мадлена - обикновено, когато го правят след като вече са научени да ходят навън е един вид маркиране и търсене на внимание. Този лош навик ще отшуми, не се притеснявайте, тъй като кученцето е все още бебе!

 10. 82.

  Здравейте! Имам мини пинчер който е на 5 месеца. Вече се храни 3 пъти на ден, склонна е към запек.....та въпроса ми е нормално ли е да ходи 3 пъти по голяма нужда, след като преди около месец е ходила 4-5 пъти!

 11. 83.

  До 82. Гита - да, нормално е, не се притеснявайте.

 12. 84.

  А тези поставки и памперси за кучета нужни ли са/вършат ли работа, или само затрудняват обучението на кученцето да ходи навън до тоалетна???

 13. 85.

  До 84. Краси - полезни са от хигиенична гледна точка, това са обучителни подложки, тъй като са напоени със специални вещества, които привличат кученцата да се изхождат именно на тях.

 14. 86.

  Здравейте! Имам френски булдог на 4 месеца много е сладък но имаме голям проблем вече за 3 път пика и ака в леглото ни взехме го преди месец .Живеем в Австрия той пътува с нас всичко беше наред когато сме си в нас ходи на тоалетна или на терасата или навън всяка вечер ходим в Парка играем си по 2 3 часа . Но когато излезем сутринта на работа и се прибера след 3 часа на леглото е страшно плаче ми .Какво да правя моля помогнете ????

 15. 87.

  До 86. Камелия - от личен опит ще кажа, че когато сте на работа булдочето трябва да си има клетка (в която да спи) и оградка (в която да стои докато си дойдете), също и пелена (на която да се изхожда, за да няма проблеми и да ходи на леглото) :)

 16. 88.

  До 86. Камелия - това, което е добре да направите е да обособите специално местенце на кученцето, където да стои, когато е само, например малка пластмасова оградка у дома или просто да бъде в една стая, а не в целият Ви дом. Често се случва този проблем при стопаните на малки кученца, когато ги оставят сами. Хубавото е, че е само период, който ще отмине. Разходката трябва да бъде 15-20 минути след хранене. Затова Ви съветваме да му давате да яде преди да го оставите само, за да може да го изкарате след като се нахрани. В обособеното за него място поставяйте и от специалните пелени за кучета, ако му се наложи да се изходи. Те са напоени със специални вещества, които привличат кученцата да ходят точно на тях.

  P.P. Съветите на "87. Анонимен" са изключително правилни.

 17. 89.

  Здравейте, имам хъски, което скоро ще направи два месеца. Опитах с пелени за кучета, но то я разкъсва и влачи из стаята, изхожда се на произволни места, а когато го изведа си играе и се изхожда вътре веднага, щом се приберем. Когато му чистя напада гъбата/четката и си мисли, че това е игра. Опитах да натъркам местата, където се изхожда с ароматизиран препарат или дори тампон напоен със спирт, то просто си избира друго място. Как да подходя?

 18. 90.

  До 89. Ариес - опитайте да следвате съветите описани в статията! Едно от най-важните неща, които е добре да спазвате е времето за разходка, а именно - разходките да стават 15-20 минути след хранене. Хубавото е, че е период, който ще отшуми.

 19. 91.

  Видях, че препоръчвате разходка 10-15 минути след хранене, това не е ли вредно за кучето, не трябва ли да мини поне час?

 20. 92.

  Здравейте,
  Имаме 4 месечно кинг чарлз Кавалиер- Мика, което отглеждаме вече 2 месеца.
  Много бързо свикна с пелените, буквално за ден. Първо бяха в кухненското помещение за кратко, а после изместихме пелената на терасата и постепенно се научи да ходи там и почти никога не се е случвало да прави бели извън пелената.
  Преди 10-тина дни обаче бяхме в Испания заедно с нея. Бяхме наели къща и там тя имаше голяма свобода за всичко в общи линии. Пак използвахме пелени, но относно пишкането често пишкаше из дворА.
  Една вечер докато бяхме там дори се напишка в краката ни в леглото, по време на сън.
  Откакто сме се върнали от там, отказва да ходи навън до тоалетна, понякога ходи на пелената, която е на терАсата, а понякога на определено място в хола. Често ни чака да излеззем от стАята, за да се изпишка на това място в хола ни.
  Последва и второ напишкване в леглото ни,вече у домА и от тогава не спи при нас, но на нея не и пречи. Тя по принцип спи и в нейното легло и рядко в нашето. И на двете места се чувства ок.
  Какво и става не разбирам???
  Почти никога не ходи до тоалетна навън, стояли сме и 2-3 часа, стиска се, скимти и плаче и се дърпа към входната врата...
  Когато евентуално си свърши работата, ние я поощряваме,
  А когато напрАви беля се караме и казваме НЕ????

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG