🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

С кучето си сте на гости за празниците?! Какво трябва да имате предвид?

Когато празниците наближат много хора пътуват, за да посетят свои роднини и приятели. Някои хора не могат да се разделят със своите домашни любимци и решават да ги вземат заедно с тях. Въвеждането на куче в нова домашна обстановка обаче не е много лесна задача.

Настоящата статия има за цел да ви даде основните насоки, за да сте сигурни, че всичко ще мине възможно най - гладко.

Първото нещо, което трябва да проверите е дали домакина няма нищо против да гостувате заедно с вашия четирикрак любимец. Никога не тръгвайте на гости с куче, без да сте питали преди това дали е удобно.

Някои хора имат алергии към кучета, други имат домашни любимци, които могат да влязат в конфликт с вашето куче и т.н. Даже, когато получите официална покана, че може да гостувате заедно с кучето си, трябва да помислите как да минимизирате потенциалните рискове.

Например човека, на който отивате на гости може да живее в близост до оживен път и да има малки деца, които без да искат могат да забравят входната врата отворена. Някои породи кучета са много любопитни и веднага ще се възползват от отдалата им се възможност да проучат света навън. Има много други потенциални рискове, за които е добре да помислите предварително.

Въвеждането в новата обстановка е от ключово значение...

Ако в дома, в който отивате на гости с домашния си любимец също отглеждат куче е много важно двете животни да се запознаят във възможно най - приятелски и в позитивна среда. Опознаването трябва да стане след като се уверите, че кучетата не проявяват агресия едно към друго.

Първия контакт между кучетата трябва да е на неутрално място. Това може да бъде близкия парк или площад в близост до къщата на домакина. Бавно приближете кучетата едно към друго, държейки ги на каишка.

Как да запознаем две кучетаИ двамата стопани е добре да имат лакомства, за да награждават кучетата, когато се държат спокойно. Наблюдавайте езика на тялото на кучетата, докато се приближават едно към друго.

Ако езика на тялото показва, че са спокойни, оставете кучетата да се приближат едно до друго и да се подушат. Ако животните се приемат добре оставете ги да си поиграят малко, като все още ги държите на каишка.

След няколко минути може да тръгнете заедно пеша към къщата на домакина. Когато влезете с кучетата в дома, дръжте ги още малко на каишка, за да наблюдавате езика на тялото. Ако животните са спокойни може да ги пуснете свободно да се разхождат из дома.

Поведение в банята за гости...

Не е нужно да развеждате кучето из непознатия дом, за да му показвате къде е леглото, играчките, водата и храната. То ще следва кучето домакин и само ще научи, къде са важните места в дома.

Въпреки това е добре собственика на кучето, което гостува да донесе неговото легло, играчки, купичка за храна и т.н. Имайте предвид, че повечето кучета ще предпочетат да си играят с играчките на кучето домакин или да легнат на неговото легло, защото това е нещо ново за тях.

Когато става дума за тоалетните нужди, трябва да се покаже на гостуващото куче, къде може да се изхожда навън. Добре е гостуващото куче да се извежда навън, за да отиде до тоалетна на всеки 2 - 3 часа.

Понякога заради стреса от новото място кучетата имат нужда да ходят до тоалетна малко по - често от обичайното. Подобно на децата те могат да се увлекат в игрите и да забравят да отидат до тоалетна, докато не стане прекалено късно.

"Моето си е мое"...

Храната често е причина за агресивно поведение при кучетата, затова е по - добре да приберете купичките с храна, за да няма излишни конфликти, независимо дали те са пълни или празни.

Дръжте кучетата далеч от кухнята или други места, където има складирана храна, за да избегнете всякакви потенциални конфликти. Добре е кучетата да се хранят отделно, в противоположните ъгли на стаята или в различни помещения.

Осигурете нужната почивка на кучето...

Кучетата, които отиват на гости в нова и непозната среда имат нужда да си починат от цялата суматоха и емоции, свързани с преживяването им. Постоянното запознаване с нови хора и животни, може да бъде много стресиращо и уморително за кучето.

Куче си почиваАко има възможност е добре домашния любимец да има отделно помещение, където да остане насаме известно време и да си почине пълноценно.

Кучето може да реши да си подремне за 15 - 20 минути или 1 - 2 часа, в зависимост от това колко преуморено се чувства.

Животните, които трудно свикват с нова среда и хора е добре да имат местенце, където да се оттеглят на спокойствие, когато поискат.

Котки и други домашни любимци...

Ако гостуващото куче не е имало до момента контакти с котки или други малки космати домашни любимци, а домакина отглежда такива животни, задължително любимците трябва да са в отделни помещения.

Ако гостуването ви е кратко, не си струва времето и усилията, за да накарате животните да привикнат едно към друго. Ако планирате по - дълго гостуване, може бавно и постепенно да започнете за запознавате кучето с котката или другите домашни любимци.

Първо животните трябва да се видят от разстояние, като сте сигурни, че няма как да се стигне до директен контакт. По този начин животните ще се видят и помиришат, но без да имат директен физически контакт. Изчакайте, за да видите как ще реагира котката.

Ако гостуващото куче е много близо и проявява признаци на раздразнение, най - вероятно котката ще иска да избяга. Това е най - лошия вариант, тъй като кучетата имат вроден инстинкт да преследват по - малки животни.

Котка се страхува от хъскиАко кучето ви проявява явно нежелани, раздразнение и дори агресия, когато се среща с нови хора и домашни любимци на нови места, може би е добре да помислите за това да оставите домашния любимец в дома, докато гостувате.

Все пак повечето кучета обичат приключенията и се държат много добре, когато се намират на чуждо място, сред чужди хора.

***

Надяваме се изложените тук съвети да са ви полезни при следващото планиране на гостуване по празниците.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...