Трудно раждане при кучето - Първа помощ

Трудно раждане при кучето - Първа помощ

Затрудненията при раждане при кучките обикновено се дължат на тесен родилен път, слаби маточни контракции или ненормално развит плод.

След раждането е възможно малките кученца да изпитат затруднения в дишането, ако майката не е разкъсала плацентата.

Стига да разпознаете симптомите на подобни състояния, ще можете значително да увеличите вероятността Вашето куче да се възстанови бързо от раждането, а малките да са живи и здрави. Ето някои от признаците за възникнали проблеми при раждане:

 • Трудно раждане при кучетоПреносване - продължителност на бременността повече от 65 -70 дни
 • Невъзможност да се изхвърли плодът 24 часа след като температурата в ануса е спаднала под 38 °С
 • 60 минути силни маточни контракции, без да се е родило нито едно кученце
 • Повече от 2 часа интервал между ражданията на две поредни кученца
 • Болка или някакъв друг признак на заболяване
 • Наличие на черна, жълта или кървава течност, отделяна от вагината (Забележка: Когато от матката се отделя зелено - черна течност, това говори за отделяне на плацентата и след около 1 до 2 часа трябва да се роди малко.)
 • Кученца, които веднага след раждането си не дишат

Първа помощ

За майката

Затруднение при раждане на кучетоПроблеми при раждане при кучетоАко забележите някакви признаци на родилни проблеми или ако майката е имала предишно трудно раждане, повикайте ветеринарен лекар.

За малките кученца

 • Отворете мембранната торбичка (плацентата), ако майката не е направила това
 • Ако малкото не започне веднага да диша, изпълнете в посочената последователност следните действия:
  • с помощта на навлажнен памучен тампон премахнете слузта от устата и ноздрите
  • обгърнете малкото в дланите си с главата надолу и внимателно го люшнете, така че да можете да отмахнете още слуз от носните пътища
  • в продължение на една минута разтривайте енергично цялото тяло на кученцето
  • започнете сърдечно - белодробна реанимация
5.0, 1 гласа
прегледи 9932

Препоръчани продукти

Коментари за Трудно раждане при кучето - Първа помощ

 1. 9.

  Zdraveite kucheto mi ot vchera sutrinta e s kontrakcii. Izticha chervena technost trqbva Li da se pritesnqvam ili tova moje da prodalji Oshte po dalgo

 2. 10.

  V 64 den e

 3. 11.

  До 9,10. - раждането би следвало да е започнало вече. Ако имате възможност и още не е родила е добре да се види от ветеринар, който да провери дали раждането е започнало, има ли затруднения при излизането на кученцата и т.н.

 4. 12.

  Имаме женски английски сетер, който не сме заплождали засега . Има ли опастност за кучето, ако решим да го пуснем на мъжки при положение ,че вече е 8 годишна?? Какви са рисковете за първа бременност на тази възраст ?

 5. 13.

  До 12. - съжаляваме за забавянето на отговора, но коментарът Ви сега стана видим при нас. Може да се заплоди кучето на тази възраст. Успех!

 6. 14.

  Кучето ми е ягдтериер 55и ден а няма курем

 7. 15.

  До 14. Руслан - уверете се, че е бременна чрез направата на ехограф!

 8. 16.

  Моето куче има затруднения с раджадето вече мина 1:30 почти 2 а тя не е родила след плацентата

 9. 17.

  След като я изкара имам предвит

 10. 18.

  До 16. - раждането продължава с часове. Надяваме се всичко да е минало добре.

 11. 19.

  Куче което се засели в новострояща се къща роди три кученца. След повече от 24 часа за белязах още едно новородено. Живо е но е изтощено и не може да се справи само с намирането на гърда. Майката не прави усилия да му помогне. Как да постъпя?

 12. 20.

  До 19. Михаил - ако не успее да забозае само трябва да се започне изкуствено захранване със сухо мляко за кученца (продава се в зоомагазините).

 13. 21.

  Zashto kycheto mi pochina bremeno v 50 den

 14. 22.

  Az si vzesh kyche s sushtata poroda dva ne ospeshni opita da rodi rajdshe gi vse murtvi slet 1godina period pak e btrmena shte uspeli tozi put sega e v 53den a minaliye te opiti stihashe do 30den

 15. 23.

  До 21. Krasi - няма как да Ви кажем причината за смъртта на кучето без да знаем нищо за състоянието и и т.н.

 16. 24.

  До 22. Krasi - често се случва първите опити да са неуспешни при някои екземпляри, но след това раждат здрави кученца. Ако и този път се получи по някаква причина прекъсване на бременността или раждане на мъртви плодове е добре да се направят подробни изследвания на кучето преди да се пусне отново за евентуално създаване на поколение.

 17. 25.

  Кучето мие мини пинчер роди 2 доста големи кутрера наложисе да ги издарпаме но са мартви много е агресивна и не мога дая докосна страх мее да не стане нещо с нея спря да се храни

 18. 26.

  До 25. Руми - често след раждане женските проявяват агресия дори към своите стопани. Не се притеснявайте, оставете я на тихо и спокойно място, тя сама ще Ви покаже кога е готова отново за комуникация с Вас. Ако липсата на апетит обаче продължи повече от 2-3 дни е добре да се види от ветеринар за да се изключи задържане на плацентата или друга следродилна инфекция.

 19. 27.

  Кученцето ми роди две кутрета, но не иска да им даде да бозаят. Става един час от раждането им а тя само се върти около тях. Как да постъпим?

 20. 28.

  До 27. Ивета - ако продължи да не им дава да сучат е необходимо да започнете захранването им с изкуствено мляко.

Подобни статии

Рекламирай в INSERT.BG
loading...