🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Трудно раждане при кучето - Първа помощ

Затрудненията при раждане при кучките обикновено се дължат на тесен родилен път, слаби маточни контракции или ненормално развит плод.

След раждането е възможно малките кученца да изпитат затруднения в дишането, ако майката не е разкъсала плацентата.

Стига да разпознаете симптомите на подобни състояния, ще можете значително да увеличите вероятността Вашето куче да се възстанови бързо от раждането, а малките да са живи и здрави. Ето някои от признаците за възникнали проблеми при раждане:

  • Трудно раждане при кучетоПреносване - продължителност на бременността повече от 65 -70 дни
  • Невъзможност да се изхвърли плодът 24 часа след като температурата в ануса е спаднала под 38 °С
  • 60 минути силни маточни контракции, без да се е родило нито едно кученце
  • Повече от 2 часа интервал между ражданията на две поредни кученца
  • Болка или някакъв друг признак на заболяване
  • Наличие на черна, жълта или кървава течност, отделяна от вагината (Забележка: Когато от матката се отделя зелено - черна течност, това говори за отделяне на плацентата и след около 1 до 2 часа трябва да се роди малко.)
  • Кученца, които веднага след раждането си не дишат

Първа помощ

За майката

Затруднение при раждане на кучетоПроблеми при раждане при кучетоАко забележите някакви признаци на родилни проблеми или ако майката е имала предишно трудно раждане, повикайте ветеринарен лекар.

За малките кученца

  • Отворете мембранната торбичка (плацентата), ако майката не е направила това
  • Ако малкото не започне веднага да диша, изпълнете в посочената последователност следните действия:
    • с помощта на навлажнен памучен тампон премахнете слузта от устата и ноздрите
    • обгърнете малкото в дланите си с главата надолу и внимателно го люшнете, така че да можете да отмахнете още слуз от носните пътища
    • в продължение на една минута разтривайте енергично цялото тяло на кученцето
    • започнете сърдечно - белодробна реанимация
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

65. Мануела

Имаме каракачанска овчарка в двора и очакваме скоро да ражда. Първо раждане ще й е. Възможно ли ще е да роди в това време (март месец) в колибата си, защото общо взето нямаме друго място за подслон за нея в двора, а не е за гледане вкъщи.

64. Данаила
Здравейте моето е е йоркширски териер бременна е във 61 ден но още не е родила .Сутринта бяхме на ветеринар и ни сложи инжекция за контракции но никакъв резултат чакат ни сега 17:00 за цезаровосечение но се колебая незнам как да постъпя дай те ми съвет моля.
63. Натали
Имам бигъл на 11 месеца и мислим като стане на 1 година и половина да я РАЗВЪЖДАМЕ. Много ме е страх да не умре. Ако я РАЗВЪЖДАМЕ ще е първия й път. Ако има затруднения колата ни е в друг град. А ние сме в бургас живеем. Кучето ми е бигъл. И страхът ми е че няма как да я закарам ако стане нещо.
62.
Kuceceto mi e pincer rodi normalno 8 kucenca tazi sutrin .obace sled obyad zapocna da disa mnogo cesto.ne znam kakvo da pravya.merih pulsa i 80 imase temperatura svalih ya obace vse disa mnogo cesto.ste mi se prisne glavata ot mika.ne moga da se svirja s veterinar.
61.
Колко време носят Кучтата малкитеси
60. Иви
Ани кучето ви роди ли? и как мина всичко?
59. Ани
Здравейте моето кученце е смеска между пинчер и чихуахуа тя забременя на 29.12.19 обаче беше заплодена от куче, което беше по-голямо от нея! Посъветвахме се със ветеринар и понеже се притеснихме дали няма да има проблем при раждането, дали раждането секцио е добър вариант?
58. Ирена
Здравейте! Имам чихуа-мини пинчерка, преди няколко часа роди 2 кученца третото умря. Вмомента е 3:40 и кучето е неспокойно, диша учестено и постоянно се озърта, хапна малко и пие често вода. Та..притеснява ме тежкото често дишане.. Посъветвайте ме моля ви.. В този час няма как да звънна на ветеринар.
57. Гергана
Ужас! Лори, съжалявам много за кученцето ви, дори и да ме плюете после ще изкажа моето мнение. За мен е безотговорно вашето поведение като стопанин.Забелязали сте изтеченията на кучката ви преди раждането, поне от обща култура нещо не ви ли светна че това не е нормално и да я заведете на ветеринар? Опитали сте да и помогнете, браво, но ние като стопани трябва да вземаме решения за любимците си, заедно с рисковете и последиците от тях. Да почиват в мир душиците! По - добре ще е да не продължавам ????
56. Aleks
днес е 64 ден на моята кучка отсрештата с мшкия и вече 2дена не се храни само лежи и се облизва и от време скимти не знам какво да правия
55. д-р БауБау
До 53, 54. - искрено съжаляваме за загубата Ви! :( Благодарим Ви, че споделихте с нас!
54.
Моята перличка бях я купила преди 3 години беше бременна при мене роди всичко беше нормално роди само едно което си го гледам и е при мен което не отделям от мен и тя се разгони 2 пъти но не съм уа пускала защтото ме жал като видях майка как се мъчеше с нея беше в бг малкото беше на 15 дена когато ги взех в чужбина с мен няколко месеца бяхме заедно през това време прекарах и инсулта там като се възтонових се прибрахме в бг и лед като не бях мн добро здраве двете ми идваха в повече и перличката я дадох на мойи блиски за да мога да виждам когато пожелая и там се разгони но те я изтарваха и оплодена от мн по голямо куче от нея а тя порода пинчер като отидох да я видя тя беше мн пидута коремчето стигаше до земята едвам се движеше и реших да я взема в къщи да си ражда защтото я чакахме всеки момент а моите близки имат деца и реших че в къщи ще по спокойна беше добре хранеше се пиеше мн вода но последните два дена се влоши а аз си мислех че защтото че ще ражда затова не се храни а беше неделя когато предложих че не само това и звъняха по нощтни клиники пнеже беше към 10 чеса вечрта едвам дишаше нямаше никакви признаци на раждане нито прокървя нито нищто но беше много завъртя се малко на легълцето си и аз взех до мене на земята и и галих коремечето наистина не разбрах как издъхна милата ми като погледнах лицето и устата и беше разтворена а очите отворвени хванах и главата за да рейгира някакси но тя нищто така остана да ме гледа в очите оптатах се да масажирам сърчицето незнаех какво да правя бях в голяма паника но тя помръдна при мен дойде брвмена и бремена се замина издъхна без никакъв звук мн ми липства моятя малка черна перличка почивай в мир перличке зарових я в двора едвам не ми даваше душа да хвърлям пръст от горе и беше ми мн тешко на гробчето и ляхме една плоча от цимент и гроба и видя ми тежи мн замина си моята перличка и ми остави една голяма болка и празнота в сърцето чуствам се виновна че неможях да и помогна много те обичам перличке прости ми мило
53.
Незнам как да си кажа мъката и болката мили хора изгубих едно прекрасно и мн добро приятелче която наричах черната ми петричка от два дни не съм на себе си нищто не ми се правя нито мога спя за да забравя поне за малко нито пък мога да ям преди 2 години прекарах инсулт някой може ли да посъветва как се успокоя защто аз немога
52. д-р БауБау
До 51. Лоли - съжаляваме за загубата Ви :(
51. Лоли
Привет, искам да споделя с вас, че кучето ми днес роди две мъртви и веднага почина и тя. Голяма мъка имам, че въпреки усилията ми да и помогна - неуспях. Кучето ми е малка порода смесица от дакел и улично куче. Последната една седмица се видя че и е много тежки, усамотяване, отказваше да яде, само пиеше вода от време на време. повръщаше често. Три дни преди раждането имаше кръв от ануса, след това я настаних в отделно помещение до самото раждане като я наблюдавах денонощно. При раждането - първото кученце тръгна с дупето навън, а главата се заклещи и не излизаше дълго време. Наложисе да се намеся и едвам вече мъртвото кученце го извадих. Второто тръгна по същия начин и то едвам излезе. Майката изгуби всякаква воля да напъва и се наложи да я масажирам и леко намокря с пръски вода по лицето. В момента в който и помогнах да роди и второто кученце, Лоли извърна силно глава назад като си мислех че напъва силно за трето, но уви за секунди тя почина пред мен тихо и безмълвно. Когато от време на време измивах в легенче ръцете си върху които сложих ръкавици, водата ставаше зелена, а от ануса по време на раждането пак сълзеше кръв. Започнах да реанимирам като правех масаж на сърцето и белите дробове, но тя вече беше починала. Това за 10-20 секунди след като роди и второто кученце. Мили хора изгубих едно прекрасно и достойно куче, което много обичах. Всичко очаквах, но не и да почине така внезапно. Много съжалявам че толкова много исках да си има малки кученца и я пуснах при мъжки преди точно два месеца. Единственото, което мога да кажа е Лолинка, почивай в мир!!!
50. д-р БауБау
До 49. Надежда - надяваме се да сте намерили дежурен ветеринарен лекар! Трябвало е да Ви предупредят, че обикновено при йоркитата раждането е изключително трудно и в повечето случаи то става с цезарово сечение.
49. Надежда
В паника съм ,йоркито роди едно преди 4 часа ,няма вече сили ,слаби са контракциите,а едно заседна и нито назад ,нито напред. Не знам какво да правя ,5,30 сутринта е
48. д-р БауБау
До 47. Боби - нормално е коремът да бъде голям, особено при факта, че раждането наближава. Не е гаранция, че плодът/плодовете ще бъдат големи. Ако се притеснявате, бихме посъветвали да оставяте последните дни кученцето (докато сте на работа) във ветеринарната клиника, в която ходите и към която е записано кученцето. Така ще бъдете максимално спокойни.
47. Боби
Кучето ми е дребна порода, когато се разгони едно улично презскочи оградата и я заплоди. Страхувам се, че кучето е доста по-голямо на ръст, а на нея ще и е първо раждане. След около 10 дена и предстои раждане и се претитнявам, че може и да съм на работа ако има нужда помощ за раждането. Наплашиха ме, че може да почине тъй като ще са по -големи. Дайте съвет.. доста наедря имам чувството, че ще се пръсне.
46. д-р БауБау
До 44. Петьо - не, за тази порода, на тези температури е опасно да са навън!!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...