Трудно раждане при кучето - Първа помощ

Трудно раждане при кучето - Първа помощ

Затрудненията при раждане при кучките обикновено се дължат на тесен родилен път, слаби маточни контракции или ненормално развит плод.

След раждането е възможно малките кученца да изпитат затруднения в дишането, ако майката не е разкъсала плацентата.

Стига да разпознаете симптомите на подобни състояния, ще можете значително да увеличите вероятността Вашето куче да се възстанови бързо от раждането, а малките да са живи и здрави. Ето някои от признаците за възникнали проблеми при раждане:

 • Трудно раждане при кучетоПреносване - продължителност на бременността повече от 65 -70 дни
 • Невъзможност да се изхвърли плодът 24 часа след като температурата в ануса е спаднала под 38 °С
 • 60 минути силни маточни контракции, без да се е родило нито едно кученце
 • Повече от 2 часа интервал между ражданията на две поредни кученца
 • Болка или някакъв друг признак на заболяване
 • Наличие на черна, жълта или кървава течност, отделяна от вагината (Забележка: Когато от матката се отделя зелено - черна течност, това говори за отделяне на плацентата и след около 1 до 2 часа трябва да се роди малко.)
 • Кученца, които веднага след раждането си не дишат

Първа помощ

За майката

Затруднение при раждане на кучетоПроблеми при раждане при кучетоАко забележите някакви признаци на родилни проблеми или ако майката е имала предишно трудно раждане, повикайте ветеринарен лекар.

За малките кученца

 • Отворете мембранната торбичка (плацентата), ако майката не е направила това
 • Ако малкото не започне веднага да диша, изпълнете в посочената последователност следните действия:
  • с помощта на навлажнен памучен тампон премахнете слузта от устата и ноздрите
  • обгърнете малкото в дланите си с главата надолу и внимателно го люшнете, така че да можете да отмахнете още слуз от носните пътища
  • в продължение на една минута разтривайте енергично цялото тяло на кученцето
  • започнете сърдечно - белодробна реанимация
5.0, 3 гласа
прегледи 14008

Препоръчани продукти

Коментари за Трудно раждане при кучето - Първа помощ

 1. 33.

  До 31. Ицо - в такива случаи раждането следва да се следи от ветеринар. Надяваме се всичко да е минало нормално. Съжаляваме, че не получихте отговор по-рано, но няма как да отговаряме в същия момент, в който сте писали.

 2. 34.

  До 32. - ако Ви допуска да я пипате е добре да направите масаж на млечните папили и да освободите млякото натрупано там. Занапред за спиране на самото мляко има специални медикаменти, за които може да се консултирате във вет. клиника/аптека.

 3. 35.

  започна раждането диша тежко чак страшно на два пъти изхвърли течност която олиза но още няма кученце

  започна раждането диша страшно чак на два пъти изхвърли водна течност която олиза но още няма кученце прискимтява но немога да и помогна

 4. 36.

  2 часа след водната течност се появи първия фърфалак облиза го изяде плацентата като после я повърна и слушаме фърфалака как скимти ПЕВЕЦ ГОЛЯМ Е мъките продължават

 5. 37.

  два часа след първото кученце а второ няма а на видеозона видя доктора 8

 6. 38.

  роди и второто но за жалост мъртво

 7. 39.

  дойде и третото живичко бозае

 8. 40.

  3 живи едно мъртво но интервала мина час и половина вече към 2 часа отива трите бозаят тя лиже ги и чакаме

 9. 41.

  още един живот и много усилия от страна на мама

 10. 42.

  До 35-41. Христо - надяваме се раждането да е завършило нормално. Ако занапред имате въпроси относно следродилния период и отглеждането на малките, може да ни пишете.

 11. 43.

  Мама е риджбек на 2 години за сефте стана мама . Много трудно ражда но какво да се прави живеем на село а и малко подранихме май трябваше след 4 дена да навършим 60 ден от срещата с мъжкия при положение че с него се видяхме един път а и на него му е сефте да става татко . Резултата 5 живи и 5 мъртви и почти 26 часа мъки . Мъртвите бяха и те добре развити но не добро справяне с контракцийте . Но сега грижите за малките мама се справя добре ближе ги бозаят спят и така а аз се притеснявам да не е останало още някое в мамаа защото трабваше да ходим на снимка за да видим точната бройка но мама роди и не стигнахме до кабинета Личния и лекар ни предложи да го посетим но се притесняваме как да идем като е много нервна въпреки че той ни успокоява че сме се справили и че ще изхвърлим каквото има вътре а за наше успокоение ни предложи да направим снимка но като сме нервни как ще стане иначе температура мерим на всеки 3 часа между 38 и 38 и половина е според това дали сме спокойни или не иначе пием вода разредено с млеко и хапнахме 400 гр варено месо пикаем на всеки 4 часа по голяма нужда още не сме ходили КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ НЕ Е ОСТАНАЛО НЕКОЕ МЪРТВО ВЪТРЕ да не направим беля ДОКТОР БАУ само снимка друг варянт няма нали

 12. 44.

  Моето куче роди 5 пинчер е обаче роди навън и сега е вечер а е много студено , ако ги пренеса с майка им дали през ноща няма да ги задърпа да ходи на мястото на което ги е родила и където е в момента

 13. 45.

  До 43. христо - тъй като няма как да отговаряме на момента, се надяваме, че "мама" е добре и сте преодоляли следродилния период. По принцип при кучетата рентгенът е най-сигурният начин, по който може да сте спокойни на 100%, че всички кученца са се родили. Направата на ехография също би била от полза и ще даде ясна представа.

 14. 46.

  До 44. Петьо - не, за тази порода, на тези температури е опасно да са навън!!!!

 15. 47.

  Кучето ми е дребна порода, когато се разгони едно улично презскочи оградата и я заплоди. Страхувам се, че кучето е доста по-голямо на ръст, а на нея ще и е първо раждане. След около 10 дена и предстои раждане и се претитнявам, че може и да съм на работа ако има нужда помощ за раждането. Наплашиха ме, че може да почине тъй като ще са по -големи.
  Дайте съвет.. доста наедря имам чувството, че ще се пръсне.

 16. 48.

  До 47. Боби - нормално е коремът да бъде голям, особено при факта, че раждането наближава. Не е гаранция, че плодът/плодовете ще бъдат големи. Ако се притеснявате, бихме посъветвали да оставяте последните дни кученцето (докато сте на работа) във ветеринарната клиника, в която ходите и към която е записано кученцето. Така ще бъдете максимално спокойни.

 17. 49.

  В паника съм ,йоркито роди едно преди 4 часа ,няма вече сили ,слаби са контракциите,а едно заседна и нито назад ,нито напред. Не знам какво да правя ,5,30 сутринта е

 18. 50.

  До 49. Надежда - надяваме се да сте намерили дежурен ветеринарен лекар! Трябвало е да Ви предупредят, че обикновено при йоркитата раждането е изключително трудно и в повечето случаи то става с цезарово сечение.

 19. 51.

  Привет, искам да споделя с вас, че кучето ми днес роди две мъртви и веднага почина и тя. Голяма мъка имам, че въпреки усилията ми да и помогна - неуспях. Кучето ми е малка порода смесица от дакел и улично куче. Последната една седмица се видя че и е много тежки, усамотяване, отказваше да яде, само пиеше вода от време на време. повръщаше често. Три дни преди раждането имаше кръв от ануса, след това я настаних в отделно помещение до самото раждане като я наблюдавах денонощно. При раждането - първото кученце тръгна с дупето навън, а главата се заклещи и не излизаше дълго време. Наложисе да се намеся и едвам вече мъртвото кученце го извадих. Второто тръгна по същия начин и то едвам излезе. Майката изгуби всякаква воля да напъва и се наложи да я масажирам и леко намокря с пръски вода по лицето. В момента в който и помогнах да роди и второто кученце, Лоли извърна силно глава назад като си мислех че напъва силно за трето, но уви за секунди тя почина пред мен тихо и безмълвно. Когато от време на време измивах в легенче ръцете си върху които сложих ръкавици, водата ставаше зелена, а от ануса по време на раждането пак сълзеше кръв. Започнах да реанимирам като правех масаж на сърцето и белите дробове, но тя вече беше починала. Това за 10-20 секунди след като роди и второто кученце. Мили хора изгубих едно прекрасно и достойно куче, което много обичах. Всичко очаквах, но не и да почине така внезапно. Много съжалявам че толкова много исках да си има малки кученца и я пуснах при мъжки преди точно два месеца. Единственото, което мога да кажа е Лолинка, почивай в мир!!!

 20. 52.

  До 51. Лоли - съжаляваме за загубата Ви :(

Подобни статии