🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Трябва ли да къпем котката си?

Котките са много чисти животни, те винаги се грижат за себе си.

В тази процедура прекарват средно 30% от времето си, когато не спят.

Когато се ближат, чрез езика си котките премахват мръсотията от козината си, всякакъв прах и мъртви косми.

И най - важното, така разнасят полезни мазнини, участващи във формирането на биологично активен филм върху кожата.

Той я поддържа суха, като й осигурява стерилност и защита срещу бактерии. Освен това, прави козината блестяща, силна и защитена от излагане на вода.

Котката се ближеКогато човек изкъпе котката си, премахва този активен слой и нарушава баланса. Така увеличава опасността от изсъхване на кожата и евентуални алергични реакции. Ето защо повечето котки мразят вода, а всяко плуване за тях представлява огромен стрес.

Със сигурност обаче има изключителни случаи, в които ние трябва да почистим козината на домашния си любимец.

Например, ако котката се е замърсила с нещо токсично и има опасност да го погълне, докато се ближе.

След като видите, че по козината на животното има съмнителен материал, веднага я изкъпете с щадящ шампоан. В противен случай, ближейки се, тя може да се отрови с него.

Не се опитвайте да отстраните замърсяванията от боя, лепило и други подобни, като използвате ацетон или бензин!

В случай че не може да ги измиете, по - добрият вариант е да избръснете засегнатите участъци от козината. Ако се притеснявате да не нараните котката си в случай, че се налага бръснене, по - добре я заведете на ветеринар за да извършат манипулацията.

Котката след къпанеКотката след баняАко все пак решите периодично да къпете котката си, трябва да започнете с това в най - ранна възраст. Тогава стресът за животното ще е минимален. По този начин къпането за нея може да се превърне дори в приятна процедура. След къпане котката трябва да бъде внимателно подсушена с кърпа.

Ако досега не сте сушили котката си със сешоар и сте решили да опитате, започнете с най - ниската му степен за да видите как котката възприема най - вече звука.

Ако той не й понася не я мъчете и не правете многократни опити за сушене по този начин, тъй като това е допълнителен стрес за животното.

Също така, след баня не бива да я пускате в студена стая или коридор. Съществува сериозна опасност домашният ви любимец да настине.

След като котката се оближе, й поднесете от любимата й храна и я оставете да си поиграе с любимата си играчка. Това ще премахне последиците от "мокрия" стрес.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...