🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо някои кучета ядат храната извън купичката си?

Някои кучета вземат храна от купичката в устата си носят и я в другия край на стаята.

Пускат я на земята, след което я изяждат и продължават да правят това, докато храната в купичката им не свърши.

Това не изглежда най - ефективният начин за хранене. Да не говорим за, че по този начин кучето цапа навсякъде, от където мине.

Какво стои зад това поведение?

Може да се каже, че това необичайно поведение е резултат от техният вроден инстинкт, т.нар. "манталитет на глутницата". Кучетата в дивата природа, когато убият или намерят нещо за ядене обикновено бързат да го изядат и отнасят храната настрана, за да не се налага да се бият за нея с кучето водач на глутницата.

Вероятно на по - голямата част от Вас се е случвало да чуят ръмжане и следене с поглед от страна на кучето, когато се доближите до него, докато се храни. Това се дължи именно на този инстинкт.

Тази борба за храна може да доведе до сериозни наранявания и затова обикновено по - слабите кучета гледат да избегнат подобни неприятности и отнасят надалеч храната, до която са се "докопали".

При домашните кучета няма подобна конкуренция и те не трябва да се борят за храната си, но това при някои от тях е останало като вроден инстинкт (както споменахме по - горе) и те продължават да го правят.

Друга възможна причина за подобно поведение на кучето е ако например го храните в метална купа. Много вероятно е то да се дразни от шума, който издава купата и затова да предпочита да се храни извън нея.

Как да накараме кучето да спре да прави това?

Ако искате да прекратите този вреден навик на разнасяне на храна из стаята, първото което трябва да направите е да замените металната купичка на Вашето куче (ако го храните в такава) с пластмасова, за да изключите проблема с шума.

Защо кучето яде извън купичкатаАко проблема продължи постарайте се да намерите някое по - тихо и уединено място във Вашия дом, където кучето спокойно ще се храни и няма да бъде обезпокоявано.

Ако сте стопанин и на други кучета, дръжте ги настрана едно от друго, когато се хранят, за да не се конкурират едно друго и това да доведе до конфликтна ситуация.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...