🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Чупливи нокти при кучетата. Причини и полезни съвети.

Чупливост на кучешките нокти най - често се получава, когато те пораснат прекалено много, в резултат на това, че не се изрязват редовно.

Други причини за чупливи нокти са медицински проблеми, които могат да засегнат вашият домашен приятел.

Настоящата статия има за цел да ви представи кои са най - често срещаните причини за появата на чупливи нокти и как да се справите с този проблем.

Причини за появата на чупливи нокти

1. Физическа травма или наранявания

Контузиите по ноктите могат да бъдат много болезнени за кучетата, особено за тези с по - дълги нокти. Неизрязаните нокти могат да се напукат или счупят по време на интензивни упражнения или други дейности, дори когато кучето е свикнало да ходи по твърда повърхност. Редовното изрязване на ноктите е много важно за благополучието и здравето на кучето.

2. Оникодистрофия

Причинява сухи и чупливи нокти при кучетата. Резултатите от заболяването при хиперфункция на имунната система засягат ноктите и нокътните легла. Това от своя страна води до разцепване и разчупване на ноктите, които никога не зарастват. Това може да доведе и до загуба на нокти.

Защо се чупят кучешките ноктиДруги симптоми на Оникодистрофията са усукани нокти, болка в лапите, вторични инфекции и куцота. За диагностициране на заболяването е необходимо да се направи биопсия на ноктите.

След потвърждаване на диагнозата трябва да се започне лечение, което включва прилагането на есенциални мастни киселини. Могат да се използват добавки като рибено масло, витамин А или антибиотично лечение (по преценка на ветеринаря). В някои случаи може да се наложи отстраняване на засегнатите нокти, за да се облекчи болката на кучето. Най - податливи на това заболяване са ротвайлерите и хрътките.

3. Гъбични инфекции

Тези инфекции при кучетата се причиняват от дрождите на една от най - упоритите гъбички - Candida albicans. Те се намират в тялото на домашния любимец и консумират захар и мазнини, за да се развиват и растат. Засягат имунната система, устата, носа, ушите, половите пътища и стомашно-чревната система.

Гъбична инфекция на кучешки ноктиТова води до алергии, вагинални инфекции, инфекции на пикочния мехур, кожни заболявания и др. Кучетата със здрава имунна система могат да се преборят с инфекцията, но тези с отслабен имунитет страдат от редица здравословни проблеми.

Освен чупливи и сухи нокти, гъбичните инфекции предизвикват още запек, сърбеж, инфекции на ушите, кожни обриви и др.

3.1. Онихомикози

"Onychomycosis" е термин използван за означаване на гъбична инфекция по ръба на ноктите или около нокътното легло. Тази инфекция се забелязва лесно, тъй като кучето постоянно си ближе лапите.

Други белези са чупливи нокти и подуване на крайниците. За диагностициране на гъбичната инфекция е необходимо да се изследва малко парче кожа. При поставяне на такава диагноза, трябва незабавно да започне лечение с противогъбични медикаменти.

4. Тумор на нокътните легла

Тези тумори засягат нокътните легла, които съдържат нервни окончания, кръвоносни съдове и клетки, произвеждащи меланин. Освен чупливост на ноктите, тези тумори причиняват накуцване, кървене и язви.

Тъй като лесно може да се сбърка с костни възпаления или инфекция на ноктите, диагностицирането на този вид тумори включва цитология и тъканна биопсия. Лечението на този вид рак включва ампутация на пръсти, за да се предотврати повторната поява на тумори.

***

Други симптоми за инфекции на ноктите или заболявания, засягащи ноктите включват близане на лапите, куцота, болки в крайниците, подуване и възпаление на околонокътните тъкани, необичаен цвят на ноктите.

Болни нокти кучеОсвен всички гореспоменати причини, недостига на витамини и липсата на важни хранителни вещества, също може да доведе до напукване и чупливост на ноктите.

Добавянето на цинк към храната и наличието на храни богати на Омега-3 мастни киселини, може да подпомогне разрешаването на проблема. Ефективността на лечението зависи основно от правилното диагностициране.

Бактериалните и гъбични инфекции например могат да бъдат отстранени чрез локално приложение на мехлеми, докато при някои други причинители на този проблем може да се наложи хирургично отстраняване на нокътната плочка.

Най - добрият начин за справяне с този неприятен проблем е да поддържате хигиената и добрия външен вид на ноктите на кучето. При изрязването на ноктите внимавайте да не засегнете нокътното легло, защото това може да причини кървене и инфекции.

*Как правилно да изрежете ноктите на кучето: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...