Общините вземат мерки срещу опасния тигров комар открит в България

, последна редакция: 20 Ноември 2013
Общините вземат мерки срещу опасния тигров комар открит в  България

След като бе установено със сигурност наличието на тигрови комари в района на Созопол, много общини в цялата страна взимат мерки за справяне с проблема и недопускането на опасното насекомо да се развъди и на други места.

Азиатският тигров комар открит в Созопол пренася много инфекциозни болести, най - опасните от които са Денга и Чикунгуня.

Обичайните места за разпространение на тези насекоми са водоемите със застояла вода. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е информирал всички областни администрации в страната за появата на тигровия комар. Предписанията направени от д-р Кунчев са за 2 - 3 дезинсекционни кампании през пролетно - летния сезон, за да се намалят броят на ларвите и да се прекъсне цикъла на възпроизводство на опасните насекоми.

Азиатският тигров комар е по - дребен и е черен със сребристо бели петна. Яйцата му издържат на студ и засушаване.

Инфекциозната болест Денга, която той пренася протича с висока температура и болки в ставите и мускулите.  Симптомите на болестта са подобни на тези на Грипа, маларията или Коремния тиф. За съжаление все още няма ефективна ваксина срещу тази болест, а лечението преминава посредством приемането на аналгетици и капкови вливания на глюкоза и физиологични разтвори.

Другата опасна болест, пренасяна от тигровия комар, Чикунгуня, е също остра инфекциозна и с подобни симптоми на Денга. Тук също липсва специфично лечение и се прилага симптоматично. Взимат се лекарствени средства най - вече за облекчаване на болките, като се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства.

прегледи 1836

Препоръчани продукти

Коментари за Общините вземат мерки срещу опасния тигров комар открит в България

  1. 1.

    Zabelqzah nalichieto na takiva cherni komari s luskavo srebristo bqlo neznam dali sa tigrovi no se stresnah kato vidqh neobichainiqt my cvqt .. stava vupros za grad Plovdiv

Подобни статии

Ще клонират мамут

Ще клонират мамут

Руски учени твърдят, че са открили кръв на мамут в добре запазен труп. Според тях тази изключително ...